291
Αφίσα κατά του Σόρος που είχε αναρτηθεί στην Ουγγαρία το 2017 | REUTERS/Bernadett Szabo/File Photo

Υπό διωγμόν πλέον το ίδρυμα του Σόρος, φεύγει από την Ουγγαρία

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2018, 13:37
Αφίσα κατά του Σόρος που είχε αναρτηθεί στην Ουγγαρία το 2017
|REUTERS/Bernadett Szabo/File Photo

Υπό διωγμόν πλέον το ίδρυμα του Σόρος, φεύγει από την Ουγγαρία

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2018, 13:37

Εν μέσω της συνεχιζόμενης διαμάχης με την κυβέρνηση της Ουγγαρίας του εθνικιστή Βίκτορ Ορμπαν, το Ιδρυμα για την Ανοιχτή Κοινωνία (OSF), το οποίο έχει ιδρύσει ο μεγαλοεπενδυτής και φιλάνθρωπος Τζορτζ Σόρος, πρόκειται να κλείσει τα γραφεία του στη Βουδαπέστη.

Την είδηση δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της η αυστριακή εφημερίδα Die Presse, ενώ ουγγρική ιστοσελίδα αναφέρει ότι το γραφείο θα κλείσει έως το τέλος Αυγούστου.

Ο επικεφαλής του OSF, Πάτρικ Γκάσπαρ, ενημέρωσε ο ίδιος το προσωπικό στη Βουδαπέστη, αναφέρεται στο δημοσίευμα της Die Presse.

Πάντως, μέσα στο καλοκαίρι πρόκειται να ανοίξει γραφείο του στο Βερολίνο.

Ο Σόρος, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Ουγγαρία και κατέληξε πρόσφυγας, επί ναζιστικής κατοχής, στις ΗΠΑ, είχε ιδρύσει το OSF στις αρχές της δεκαετίας του ’90, για την προώθηση της δημοκρατίας στις πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Το ίδρυμα και ο ίδιος ο Σόρος έχουν γίνει στόχος του Ορμπαν, ο οποίος βάσισε την πρόσφατη θριαμβευτική επανεκλογή του και στην επίθεση κατά του μεγαλοεπενδυτή: του καταλόγιζε πρόθεση να υπονομεύσει την Ουγγαρία κυρίως μέσω των φιλοπροσφυγικών δράσεών του.

Κορυφαία προτεραιότητα, μετά την ανάδειξη της νέας Βουλής είναι, όπως την προσδιόρισε ο Ορμπαν, το πακέτο μέτρων «Σταματήστε τον Σόρος». Το σχετικό νομοσχέδιο αποσκοπεί στον περιορισμό και τον έλεγχο των ΜΚΟ που δρουν στη χώρα (όπως το OSF) με την υποχρεωτική εγγραφή τους σε μητρώο, τη φορολόγησή τους και άλλα μέτρα ελέγχου.

Ακόμη περισσότερο, την περασμένη εβδομάδα φιλοκυβερνητική εφημερίδα στην Ουγγαρία δημοσίευσε λίστα με 200 «μισθοφόρους», όπως τους αποκαλεί, του Σόρος.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται πανεπιστημιακοί, κάποιοι από τους οποίους διδάσκουν στο Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης που έχει ιδρύσει ο Σόρος, εργαζόμενοι σε ΜΚΟ, δημοσιογράφοι και πολιτικοί.

Ο Ορμπαν, γράφει ακόμη η Deutsche Welle, δεν είναι ο μόνος που έχει βάλει στο στόχαστρο τον Σόρος. Κατά κάποιον τρόπο μάλιστα έδειξε τον δρόμο και σε δεξιούς και ακροδεξιούς στη Βρετανία και στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...