715
Στον χάρτη αποτυπώνονται οι δύο σεισμοί στο Ιόνιο | Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Δύο μεγάλοι σεισμοί στο Ιόνιο – αισθητοί και στην Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2024, 09:39
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/03/2024 12:33
Στον χάρτη αποτυπώνονται οι δύο σεισμοί στο Ιόνιο
|Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Δύο μεγάλοι σεισμοί στο Ιόνιο – αισθητοί και στην Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2024, 09:39
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/03/2024 12:33

Δυο ισχυρές σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στις 9:11 και στις 9:12, το πρωί της Παρασκευής, περίπου 17 χιλιόμετρα ανατολικά των Στροφάδων και 36 χιλιόμετρα δυτικά από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι σεισμοί είχαν μέγεθος 5,7 και 4,3 Ρίχτερ. Η ισχυρότερη δόνηση είχε εστιακό βάθος 21,4 χλμ, ενώ η ασθενέστερη, που προηγήθηκε, 26,9 χιλιόμετρα.

Οι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί στην Αχαΐα, την Ηλεία, την Μεσσηνία και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, αλλά και στην Ιταλία: στο Μπάρι, στη Σικελία και στην Καλαβρία.

Το επίκεντρο της ισχυρότερης δόνησης βρίσκεται στον Κυπαρρισιακό Κόλπο, σε απόσταση 239 χλμ. ΔΝΔ των Αθηνών.

Από τον σεισμό προκλήθηκαν μικροζημιές στο καστρομονάστηρο στα Στροφάδια.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι, σύμφωνα με πηγές από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, αποκολλήθηκαν και έπεσαν τέσσερις πέτρες από το ταβάνι στο έδαφος χωρίς να προκληθούν περαιτέρω ζημιές.

Στο χώρο, υπήρχαν τεχνίτες εργάτες, οι οποίοι, εργάζονται για την αναστήλωση του μοναστηριού. Μετά τον σεισμό οι εργάτες απομακρύνθηκαν και είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Επίσης, ζημιές σημειώθηκαν στο Δημοτικό Στάδιο Ζαχάρως, σύμφωνα με την ΕΡΤnews.

Ζημιές σημειώθηκαν στο Δημοτικό Στάδιο Ζαχάρως – ΕΡΤnews
Λέκκας: Δεν προκαλεί ανησυχία

Για μεγάλο σεισμό που όμως δεν εμπνέει ανησυχία, έκανε λόγο στο ΕΡΤΝews o πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος ανέφερε ότι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.

«Δεν πρέπει να ανησυχούμε. Ήταν ένας σεισμός μέσα στον θαλάσσιο χώρο, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Βεβαίως έγινε εντονότατα αισθητός σε μία πολύ μεγάλη περιοχή, όχι μόνο στη Μεσσηνία και την Ηλεία, αλλά στη Ζάκυνθο, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Τρίπολη ακόμα και στην Κορινθία», τόνισε ο κ. Λέκκας.

«Συνεπώς έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο σεισμό που όμως δεν μας μας δημιουργεί απολύτως καμία ανησυχία δεδομένου ότι είναι στον θαλάσσιο χώρο και δεν υπάρχουν κοντινές κατοικημένες περιοχές», πρόσθεσε.

«Ο σεισμός έγινε πάνω στο ελληνικό τόξο ουσιαστικά και δεν συνδέεται με ρήγματα που κατευθύνονται προς την Πελοπόννησο και αυτό είναι αρκετά θετικό. Ο σεισμός αυτός δεν έχει επηρεάσει σε αρνητικό επίπεδο την Πελοπόννησο, βέβαια υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι στις Στροφάδες έχουν σημειωθεί κάποιες μικροζημιές στο μοναστήρι που υπάρχει εκεί. Δεν υπάρχει όμως θέμα ανησυχίας για τις γύρω χερσαίες περιοχές. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου», επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε στο ΕΡΤnews ότι, «ευτυχώς βρισκόμαστε σε θαλάσσιο χώρο μακριά από κατοικημένες περιοχές. Η περιοχή έχει δώσει σεισμούς μεγάλους στο παρελθόν η συγκεκριμένη περιοχή. Κατά συνέπεια δεν είναι έκπληξη το 5,7 για την περιοχή αυτή. Δεν μπορούμε να ξέρουμε όμως από τώρα την εξέλιξη την οποία ενδεχομένως θα έχει το φαινόμενο. Είναι πάρα πολύ νωρίς. Θα χρειαστούμε χρόνο να δούμε περισσότερα στοιχεία».

«Η δόνηση αυτή λόγω του μεγάλου μεγέθους που είχε, έγινε αισθητή σε μεγάλη ακτίνα από το επίκεντρο και δημιούργησε μία ανησυχία αρκετά μεγάλη στις περιοχές αυτές. Δεχτήκαμε κλήσεις όχι μόνο από τη Μεσσηνία αλλά από το Γύθειο, τη Ζάκυνθο, από την Ηλεία. Αλλά το θέμα είναι. ότι ο σεισμός αυτός ήταν μακριά από τις ακτές, γεγονός που περιόρισε και τις επιπτώσεις του», επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Βασίλης Καραστάθης, ο οποίος πρόσθεσε ότι ακόμη είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάποια εκτίμηση αν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό.

«Θα περιμένουμε να δούμε και την ακολουθία του. Έχουμε καλό δίκτυο στην περιοχή, καταγράφουμε τη σεισμικότητα, από εκεί και πέρα τις επόμενες ώρες, μετά από ένα 24ωρο τουλάχιστον θα είμαστε σε θέση να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για την εξέλιξη του φαινομένου. Επειδή είναι οι πρώτες ώρες δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια. Αυτό που περιορίζει την ανησυχία είναι η έκταση από τις ακτές», τόνισε, ενώ σημείωσε ότι οι ζημιές που έχουν αναφερθεί, είναι απειροελάχιστες.

Κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής

Αμέσως μετά τη σεισμική δόνηση, σε αυξημένη ετοιμότητα τέθηκαν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της ΠΕΠΥΔ Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου καθώς και η 6η Ε.Μ.Α.Κ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Πάντως, έως τις 11 το πρωί, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν είχε λάβει κλήσεις και δεν υπήρχαν αναφορές για ζημιές σε κτίρια, ενώ πραγματοποιούνταν περιπολίες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή της σεισμικής δόνησης.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει η Πυροσβεστική, μετά τη σεισμική δόνηση κινητοποιήθηκαν άμεσα όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή.

Ακόμα, κλιμάκια μηχανικών ελέγχουν σχολεία και άλλα κτίρια σε περιοχές της Πελοποννήσου

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...