261
| Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Δώρο γενεθλίων για τον Πούτιν η δοκιμή ενός νέου υπερηχητικού πυραύλου

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2020, 18:46
|Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Δώρο γενεθλίων για τον Πούτιν η δοκιμή ενός νέου υπερηχητικού πυραύλου

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2020, 18:46

Μια εντυπωσιακή δοκιμή ενός προηγμένου οπλικού συστήματος ήταν το δώρο που επιφύλαξαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για τον πρόεδρο της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν, που έγινε την Τρίτη 68 ετών.

Ενας πύραυλος τύπου Tsirkon εκτοξεύτηκε από πλοίο και διένυσε πάνω από 450 χιλιόμετρα (όσο απέχει σε ευθεία γραμμή η Αθήνα από τη Ρόδο), σε μόλις 4,5 λεπτά, για να καταστρέψει στόχο που βρισκόταν στη θάλασσα του Μπάρεντς. 

Πρόκειται για πύραυλο που μπορεί να κινηθεί με ταχύτητες ως και οκτώ φορές πάνω από την ταχύτητα του ήχου, σημαντικά μεγαλύτερες από άλλους αντιπλοϊκούς πυραύλους. Αυτό τον καθιστά σχεδόν απρόσβλητο από προσπάθειες αναχαίτισης. Το βεληνεκές του πυραύλου μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 1.000 χιλιόμετρα, ανέφεραν οι Times.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Γκερασίμοφ, δήλωσε σχετικά ότι ο Tsirkon μπορεί να έχει συμβατική ή πυρηνική κεφαλή και θα εγκατασταθεί σε σκάφη επιφανείας όπως και υποβρύχια.

Η ανάπτυξη του πυραύλου, που είχε γίνει γνωστή το 2019, αλλά και ο τόπος των δοκιμών στην περιοχή της Αρκτικής, είναι άλλη μια σοβαρή ένδειξη για το πώς η Ρωσία επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία της γύρω από τον Βόρειο Πόλο, μια περιοχή με τεράστια γεωστρατηγική αξία και (αρκετά πιθανά) αποθέματα πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Η ενίσχυση του αξιόμαχου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ήταν ένας από τους βασικούς στόχους του Βλαντίμρ Πούτιν από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του, εδώ και 20 χρόνια. Σήμερα, όπως παραδέχονται και οι Times, μπορεί να βασίζεται σε ένοπλες δυνάμεις πολύ καλύτερα εξοπλισμένες από αυτές που βρήκε, οι οποίες είναι και ένα αποτελεσματικό εργαλείο εξωτερικής πολιτικής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...