482
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αριστερά, κατά την υποδοχή του γάλλου ομολόγου του, Μπρουνό Λεμέρ | Intime/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Δημοσιονομικά και κορονοϊός κυριάρχησαν στη συνάντηση Σταϊκούρα – Λεμέρ

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2020, 11:25
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αριστερά, κατά την υποδοχή του γάλλου ομολόγου του, Μπρουνό Λεμέρ
|Intime/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Δημοσιονομικά και κορονοϊός κυριάρχησαν στη συνάντηση Σταϊκούρα – Λεμέρ

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2020, 11:25

Στις προκλήσεις που αφορούν την Ευρώπη, μεταξύ τους και τον κορονοϊό, αλλά και τη εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας, επικεντρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, και του γάλλου ομολόγου του, Μπρουνό Λεμέρ, την Τρίτη στην Αθήνα.

Ανοικτά υποστηρικτικός σε δύο βασικά ελληνικά αιτήματα για τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου εμφανίστηκε ο γάλλος υπουργός. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ, είπε ότι «στηρίζουμε την προσπάθεια της Ελλάδας και σε επίπεδο Eurogroup» για τη χρήση των κερδών από ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) σε επενδύσεις.

Παράλληλα, προσέθεσε ότι «υπάρχει ένα ακόμη απόλυτα δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για τον υπολογισμό του κόστους αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, διότι η Ελλάδα πλήττεται περισσότερο από άλλες χώρες». Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ζητεί να μην προσμετρώνται δαπάνες περίπου 280 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο Μπρουνό Λεμέρ τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα βρίσκεται ξεκάθαρα στον σωστό δρόμο και ότι η κυβέρνηση έλαβε σωστές αποφάσεις το τελευταίο εξάμηνο, μνημονεύοντας τη μείωση του κόστους δανεισμού και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Τον προβληματισμό για τις επιπτώσεις από την επιδημία κορονοϊού τόσο στην ευρωπαϊκή, όσο και στην παγκόσμια οικονομία, εξέφρασαν στις δηλώσεις τους και οι δύο υπουργοί.

Από την πλευρά του, ο γάλλος υπουργός, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα μετά τη συνάντηση του G20 στο Ριάντ, όπου συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της επιδημίας, ανέφερε ενδεικτικά ότι «αλλάζει το τοπίο» και πρέπει να εξεταστεί η μικρότερη εξάρτηση από την Κίνα, με χαρακτηριστικό ότι η ευρωζώνη εξαρτάται από τη συγκεκριμένη χώρα σε φάρμακα και υγεία σε ποσοστό 80%- 85%.

Ειδικά για τη Γαλλία, ανέφερε πως υπάρχει η εκτίμηση ότι θα επηρεαστεί η ανάπτυξη, λόγω κυρίως του τουρισμού (περίπου 2,5 εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες επισκέπτονται τη Γαλλία ετησίως) και των πρώτων υλών στις αλυσίδες εφοδιασμού, κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία και στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για «δυνητικούς κινδύνους που διαρκώς αναδεικνύονται, όπως η έξαρση ζητημάτων δημόσιας υγείας, ζητήματα για τα οποία έχουμε προβληματισμούς, αλλά τα αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα, ψυχραιμία, μεθοδικότητα και επαγγελματισμό».

Ο έλληνας υπουργός επισήμανε ακόμη τη σύγκλιση απόψεων με τον γάλλο ομόλογό του σε θέματα που αφορούν τις προκλήσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Μεταξύ τους, «η ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οικονομική διακυβέρνησή της, η σύνθεση των δημοσίων οικονομικών, η προσαρμογή σε μια νέα ψηφιακή εποχή, οι δημογραφικές αλλαγές, η κλιματική αλλαγή και ο κορονοϊός», όπως διευκρίνισε.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι συζητήθηκε η περαιτέρω ενδυνάμωση των ελληνογαλλικών σχέσεων, «μέσα και από την υλοποίηση της πρόσφατης συμφωνίας που συνήψαμε στο Παρίσι». Στόχοι της συμφωνίας ήταν, μεταξύ άλλων, η εντατικοποίηση των επενδύσεων γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και η διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας σε στρατηγικούς τομείς για την οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

Επανέλαβε, τέλος, ο κ. Σταϊκούρας ότι μεταξύ των βασικών στόχων είναι η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και η προώθηση της κοινωνικής συνοχής, η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, προκειμένου να μειωθούν, ακόμη περισσότερο, φόροι σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...