339
Ο πρωθυπουργός Κόντε παρακολουθεί τη συζήτηση στη Γερουσία | REUTERS/Yara Nardi/Pool

Διασώθηκε -προσώρας- η κυβέρνηση Κόντε, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2021, 23:43
Ο πρωθυπουργός Κόντε παρακολουθεί τη συζήτηση στη Γερουσία
|REUTERS/Yara Nardi/Pool

Διασώθηκε -προσώρας- η κυβέρνηση Κόντε, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2021, 23:43

Με μια νίκη που μπορεί να αποβεί πύρρειος για τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε έληξε –αν και όχι οριστικά– η πολιτική κρίση στην Ιταλία: Η κυβέρνηση απέσπασε το βράδυ της Τρίτης την εμπιστοσύνη της Γερουσίας, αποφεύγοντας τη διάλυση, αλλά χωρίς να εξασφαλίσει μακροημέρευση.

Η ιταλική Γερουσία ψήφισε υπέρ της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης με 156 «ναι», 140 «όχι» και 16 αποχές από το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι. Ενας αριθμός ανεξάρτητων γερουσιαστών στήριξε την κυβέρνηση, ενώ έκπληξη ήταν η ψήφος υπέρ από δύο γερουσιαστές, από το Forza Italia, που είχε ιδρύσει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Δύο ψήφοι ήταν υπό αίρεση για το αν δόθηκαν εμπρόθεσμα ή όχι, από έναν ανεξάρτητο γερουσιαστή και έναν του κόμματος Ρέντσι – και οι δύο θετικές. Εγιναν δεκτές ύστερα από ώρα, ενώ κόμματα αντιπολίτευσης, όπως η Λέγκα του Σαλβίνι και το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι, είχαν διαμαρτυρηθεί.

Για την απόλυτη πλειοψηφία στο σώμα χρειαζόταν 161 ψήφους.

Στην πράξη, όπως σημειώνει το Reuters, ο Κόντε είναι πλέον πρωθυπουργός κυβέρνησης μειοψηφίας. Αυτό περιορίζει σημαντικά τα περιθώριά του να περνά νομοσχέδια σε μια δύσκολη περίοδο με το διπλό στοίχημα της πανδημίας και της ενίσχυσης που αναμένει η χώρα του από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Την κρίση είχε σε μεγάλο βαθμό προκαλέσει ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος απέσυρε δύο υπουργούς και έναν υφυπουργό από την κυβέρνηση Κόντε, με το αιτιολογικό ότι η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση είναι ανεπαρκής.

Πριν από την ψηφοφορία ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Κόντε κινδύνευε να στηριχθεί από λιγότερους γερουσιαστές από όσους είχε υπολογίσει.

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο La 7 επισήμανε ότι αν ο Κόντε δεν λάμβανε τουλάχιστον 155 ψήφους, θα μπορούσε να προκύψει ουσιαστικό πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της πρωθυπουργικής θητείας του.

Χθες, Δευτέρα, η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή της Ρώμης, με 321 ψήφους υπέρ, 259 κατά και 27 αποχές, με τις τελευταίες κυρίως από μέλη της «Ζωντανής Ιταλίας» του Ματέο Ρέντσι.

Ο  πρώην πρωθυπουργός είχε δικαιολογήσει την απόφαση του κόμματός του να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι «με δεδομένη την υγειονομική τραγωδία που ζούμε, η χώρα χρειάζεται μια ισχυρότερη κυβέρνηση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...