296
Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες | IntimeNews

Δένδιας για Ελληνοτουρκικά: Εχω απόλυτη συνείδηση των δυσκολιών, όμως σήμερα είναι σημαντική μέρα

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2023, 21:44
Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες
|IntimeNews

Δένδιας για Ελληνοτουρκικά: Εχω απόλυτη συνείδηση των δυσκολιών, όμως σήμερα είναι σημαντική μέρα

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2023, 21:44

«Εχω απόλυτη συνείδηση των δυσκολιών των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όμως όπως και να το δει κανείς, σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, σχολιάζοντας τις κοινές ανακοινώσεις με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Για να το κατανοήσει κανείς, αρκεί να σκεφτεί που βρισκόμασταν πριν από λίγες εβδομάδες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από διμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα τη Δευτέρα στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για την Τουρκία και την Συρία στις Βρυξέλλες, ο κ. Δένδιας με τον κ. Τσαβούσογλου ανακοίνωσαν ότι η Τουρκία θα στηρίξει και θα ψηφίσει υπέρ της Ελλάδας στην εκστρατεία της για τη θέση μη-μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ’25-’26.

Η Ελλάδα από την πλευρά της θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη γενική γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Ο κ. Δένδιας μίλησε στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στην έκθεση των έργων του αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, η οποία εγκαινιάστηκε στο Ζάππειο. «Είναι μεγάλη χαρά που εδώ στο Ζάππειο, ένα κτίριο γεμάτο συμβολισμούς, εγκαινιάζουμε την έκθεση έργων του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Διπλωματικές πηγές

Για περίπου 20 ημέρες και με απόλυτη μυστικότητα ήταν σε εξέλιξη οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας που οδήγησαν στις ανακοινώσεις των Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφεραν νωρίτερα διπλωματικές πηγές.

Οπως υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές, είναι σημαντικό ότι η Τουρκία δήλωσε πως θα στηρίξει την ελληνική υποψηφιότητα, ενώ ανακοινώθηκε ότι έχει ως πυξίδα της τον Διάλογο, τη Διπλωματία και τη Δημοκρατία (3Δ) και ως προτεραιότητα την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, ακόμη, ότι αν τυχόν προέκυπτε κάποιο πρόβλημα με την υποψηφιότητα της Ελλάδας, αυτό θα ήταν από την Τουρκία ή τουρκογενή κράτη, ή από τη Ρωσία. Με τη σημερινή συμφωνία, αποκλείεται ο ένας παράγοντας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...