300
Γάλλοι βουλευτές της Αριστεράς υποδέχονται με τον τρόπο που βλέπετε το αποτέλεσμα της πρώτης πρότασης μομφής | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Γαλλία: Ο Μακρόν νίκησε στη Βουλή και τις δύο προτάσεις μομφής

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2023, 20:19
Γάλλοι βουλευτές της Αριστεράς υποδέχονται με τον τρόπο που βλέπετε το αποτέλεσμα της πρώτης πρότασης μομφής
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

Γαλλία: Ο Μακρόν νίκησε στη Βουλή και τις δύο προτάσεις μομφής

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2023, 20:19

Το βράδυ της Δευτέρας 20ής Μαρτίου η γαλλική Βουλή καταψήφισε και τις δύο προτάσεις μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης, οι οποίες είχαν κατατεθεί αμέσως μετά τον γνωστό ελιγμό του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με το προεδρικό διάταγμα (άρθρο 49,3 του Συντάγματος της Γαλλίας, περί νομοθεσίας άνευ ψηφοφορίας).

Και οι δύο προτάσεις μομφής σχετίζονταν με τον λόγο ενεργοποίησης της μεθόδου του προεδρικού διατάγματος, δηλαδή με την κυβερνητική προσπάθεια μεταρρύθμισης με κάθε θυσία του συνταξιοδοτικού συστήματος (διά της αύξησης του χρόνου εργασίας κατά δύο έτη, από τα 62 έτη ηλικίας στα 64).

Στην αντικυβερνητική στάση τους στο επίμαχο θέμα τα γαλλικά κόμματα δεν ήταν ενωμένα. Η πρώτη πρόταση μομφής, η λεγόμενη «κεντρώα», είχε την υποστήριξη και των αριστερών κομμάτων, του Κόμματος των Πρασίνων, των σοσιαλιστών, κ.λπ., ενώ η δεύτερη υποστηρίχθηκε μόνο από το κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Η «κεντρώα» πρώτη πρόταση είχε τις περισσότερες πιθανότητες να υπερψηφιστεί, αφού η δεύτερη είχε «ακροδεξιό χρώμα». Ωστόσο συγκέντρωσε μόνο 278 υποστηρικτικές ψήφους, ενώ για να πέσει η κυβέρνηση απαιτούνταν 287 ψήφοι. Οριακή ήττα, ήττα όμως.

Βάσει της ημερησίας διατάξεως της γαλλικής Βουλής, ακολούθησε η διενέργεια της διαδικασίας για τη δεύτερη πρόταση μομφής. Αυτή συγκέντρωσε 94 υποστηρικτικές ψήφους. Συνεπώς, θεωρήθηκε εγκεκριμένη από τη Βουλή η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Αν κάποια από τις δύο προτάσεις είχε επιτυχία, ο Μακρόν θα έπρεπε να προκηρύξει νέες εκλογές. Ωστόσο από την κοινοβουλευτική σύγκρουση βγήκε νικητής, ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στους δρόμους (γενικές απεργίες, ταραχές, κ.λπ.). Γεγονός πάντως είναι ότι, πέρα από το Ασφαλιστικό, αυτήν την περίοδο η Γαλλία αντιμετωπίζει κρίσης κόστους ζωής.

Ο Μακρόν αιτιολόγησε την απόφασή του για άμεση ασφαλιστική μεταρρύθμιση υποστηρίζοντας ότι ο γαλλικός πληθυσμός γηράσκει, οι εισφορές των εργαζομένων δεν επαρκούν, άρα το παλιό Ασφαλιστικό δεν προχωράει άλλο. Η αντιπολίτευση εστιάζει στην ομαλότητα και διατείνεται ότι η επιστροφή της είναι το μεγάλο στοίχημα – κάτι που θα επιτευχθεί με παραίτηση της κυβέρνησης Μακρόν, λέει…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...