985
Ο Θεόδωρος Φέσσας στο βήμα της συνέλευσης του ΣΕΒ. Επανεξελέγη για τρίτη θητεία αλλά ίσως παραχωρήσει τη θέση του στον Ευ. Μυτιληναίο σε έναν χρόνο | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Business as usual στον ΣΕΒ

Ο Θεόδωρος Φέσσας στο βήμα της συνέλευσης του ΣΕΒ. Επανεξελέγη για τρίτη θητεία αλλά ίσως παραχωρήσει τη θέση του στον Ευ. Μυτιληναίο σε έναν χρόνο
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Business as usual στον ΣΕΒ

Business as usual. Η χθεσινή συνέλευση του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής, μετά από αρκετές εβδομάδες ταραχώδους εσωστρέφειας και έντονων συζητήσεων σχετικά με την επιλογή του νέου προέδρου, επανέφερε τα πράγματα στα καθιερωμένα. Οι ομιλίες των δύο πολιτικών αρχηγών –του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης– ενώπιον της επιχειρηματικής ελίτ της χώρας αποτελούν παραδοσιακά τις «προγραμματικές δηλώσεις» της πολιτικής εξουσίας και τις δεσμεύσεις που σκοπεύουν να αναλάβουν για την οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Με αυτή την έννοια η μεσημεριανή ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν περίπου ό,τι ήθελαν να ακούσουν οι επιχειρηματίες, αλλά κι η βραδυνή ομίλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «δεν ήταν κακή, αντιθέτως» –όπως την σχολίαζαν παριστάμενοι επιχειρηματίες. Σίγουρα όταν ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως «είμαι αποφασισμένος να μην επιτρέψω να αναπαραχθούν οι παθογένειες του παρελθόντος, μία κρατικοδίαιτη επιχειρηματική ελίτ που λειτουργούσε σε κλειστή οικονομία» στο ακροατήριο δεν πρέπει να υπήρχε ίσως κανένας από αυτή την επιχειρηματική κατηγορία. Και «χάιδεψε» τα αυτιά των ακροατών του λέγοντας πως «η Νέα Δημοκρατία θα μειώσει φόρου και εισφορές για να βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση. Η συμφωνία μας πρέπει να τηρείται αμοιβαία». Και επανέλαβε: «δεσμεύομαι να μειώσω φόρους και εισφορές, να απλοποιήσω το επιχειρηματικό περιβάλλον. Εσείς θα δεσμευτείτε ότι θα επενδύσετε στη χώρα, θα πληρώνετε φόρους – εισφορές, θα προστατεύετε το περιβάλλον και θα κάνετε συμμέτοχους τους εργαζομένους». Εκανε, ωστόσο, λόγο και για «λελογισμένες αυξήσεις στους μισθούς» ικανοποιώντας τους οικοδεσπότες οι οποίοι αντιδρούν στην αύξηση των κατώτατων αμοιβών.

Αλλά και ο κ. Τσίπρας δεν τα πήγε άσχημα. Μιλώντας αρκετή ώρα από το βήμα της ειδικής εκδήλωσης, το βράδυ της Τρίτης, φρόντισε να ικανοποιήσει το ακροατήριο κάνοντας λόγο για «δημοσιονομικά περιθώρια» πέραν των στόχων «που θα πρέπει να συνεχίσουμε να επιτυγχάνουμε για διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία τόσο έναντι των εταίρων όσο και έναντι των αγορών. Θα τα αξιοποιήσουμε και αυτά με υπευθυνότητα και σχέδιο, αποσκοπώντας ταυτόχρονα σε δύο στόχους: Στη μείωση των φορολογικών βαρών με παράλληλη ενίσχυση των αναπτυξιακών ρυθμών και στην αύξηση της απασχόλησης».

Αφού αναφέρθηκε στην ιταλική περιπλοκή δήλωσε για την ρύθμιση του χρέους πως «είμαι αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε στην καλύτερη δυνατή συμφωνία προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης».

Και περιόρισε την ρητορική του αφηγήματος της εξόδου σημειώνοντας ότι «η ανάκτηση και κυρίως η διατήρηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία δεν είναι μια υπόθεση εύκολη. Θα ήταν λάθος και ανοησία να θεωρήσουμε ότι με το ημερολογιακό τέλος του προγράμματος, θα μας περίμεναν όλοι να μας δανείσουν με επιτόκια αντίστοιχα με της Γερμανίας για παράδειγμα». Προσθέτοντας παράλληλα πως είναι κρίσιμο να δοθεί το μήνυμα προς όλους, και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα ότι η Ελλάδα όχι μόνο μπορεί να διατηρεί τα δημόσια οικονομικά της σε τάξη, αλλά μπορεί και να ενισχύσει τη μεταρρυθμιστική της ορμή και φυσικά την αναπτυξιακή της πορεία χωρίς τη στενή επιτήρηση των εταίρων και χωρίς, τον μνημονιακό μηχανισμό των εκταμιεύσεων.

Επανέλαβε για τον χρόνο διενέργειας των εκλογών ότι θα γίνουν στο τέλος της θητείας «και να μην έχει κανείς την οποιαδήποτε αμφιβολία περί αυτού».

Και κάλεσε τους επιχειρηματίες να επενδύσουν λέγοντας πως «η Ελλάδα ανέκαθεν στηριζόταν κυρίως στην εγχώρια επενδυτική δραστηριότητα με τις άμεσες ξένες επενδύσεις να αποτελούν μικρό ποσοστό του ΑΕΠ».

Μάλλον ως ένδειξη αστικής ευγένειας ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΣΕΒ – για τρίτη θητεία – Θεόδωρος Φέσσας απέδωσε τα συγχαρητήρια του στον παριστάμενο Πρωθυπουργό για την έξοδο της χώρας από τον «κόσμο των μνημονίων». Και αφήνοντας στην άκρη «τα μίση και τα πάθη» του προηγούμενου καιρού έσπευσε να τονίσει πως στα προηγούμενα χρόνια «οι ηγεσίες της χώρας μας, αλλά και των δανειστών, έκαναν καθοριστικά λάθη στο μείγμα πολιτικής, στον χρονισμό των μεταρρυθμίσεων και στην υλοποίησή τους. Τον Αύγουστο, μας δίνεται η ευκαιρία να σταματήσουμε τη συνεχή ανακύκλωση της εσωστρέφειάς μας και να ξανασυστηθούμε στη διεθνή κοινότητα». Και σίγουρα απέσπασε ένα χαμόγελο ικανοποίησης από τον κ. Τσίπρα, πόσο μάλλον όταν απαρίθμησε τα όσα έχουν επιτευχθεί. Και τις επενδυτικές πρωτοβουλίες που σκοπεύει να πάρει ο ΣΕΒ.

Κατά τα άλλα, λοιπόν, όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Φέσσας επανεξελέγη στην θέση του προέδρου του κορυφαίου εργοδοτικού οργανισμού και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος έχασε την προεδρία λόγω της δικαστικής του εμπλοκής, έχει τον χρόνο να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες του και να επανέλθει πλησίστιος στην επόμενη θητεία. Εκτός κι αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για «συμφωνία κυρίων», με βάση την οποία τον Μάιο του 2019 –δηλαδή στην μέση της τρέχουσας θητείας– θα προκηρυχθούν έκτακτες εκλογές και ο κ. Μυτιληναίος θα αντικαταστήσει τον κ. Φέσσα. Ως τότε βέβαια ο ισχυρός παράγοντας της ενέργειας, αλλά και γενικότερα της ελληνικής βιομηχανίας θα αρκεστεί στην θέση του αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου του συνδέσμου «με αυξημένες αρμοδιότητες» όπως αναφέρουν σχετικές πηγές, κάτι περίπου ως αντ’ αυτού του προέδρου. Αν και οι αρμοδιότητες δεν έχουν οριστεί ακόμη – επ΄ αυτού πρόκειται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΒ εντός των επομένων εβδομάδων, πιθανόν την μεθεπόμενη Δευτέρα.

Προς το παρόν ορίστηκε η εκτελεστική επιτροπή του διοικητικού συμβουλίου – είναι γνωμοδοτικό όργανο παρά τω προέδρω – και η σύνθεση της σίγουρα έχει ενδιαφέρον, δεδομένου ότι την απαρτίζουν ορισμένα από τα βαριά ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Συγκεκριμένα εκτός του κ. Φέσσα, στην Εκτελεστική Επιτροπή συμμετέχουν οι αντιπρόεδροι Σπύρος Θεοδωρόπουλος (Chipita), Νίκος Καραμούζης, Κωνσταντίνος Μπίτσιος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Αλέξανδρος Μακρίδης και τα απλά μέλη Ευτύχιος Βασιλάκης και Μιχάλης Στασινόπουλος.

Τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι οι Γιάννης Γιώτης, Αντιπρόεδρος, Κωνσταντίνιος Μαραγκός, ταμίας, Οδυσσέας Αθανασίου, Μάρκος Βερέμης, Καλλίνικος Καλλίνικος, Ιωάννης Καραγιάννης, Κωνσταντίνος Κόκκαλης, Ελένη Κολιοπούλου, Πάνος Κυριακόπουλος, Αριστοτέλης Παντελιάδης και Μιχάλης Τσαμάζ.

Επίσης ενδιαφέρον έχουν όχι τόσο τα μέλη που αντικαταστάθηκαν όσο αυτοί που τους αντικατέστησαν. Ειδικότερα αποχώρησαν οι Γιώργος Κώτσαλος, Ηρώ Αθανασίου, Βασίλης Φουρλής (αποχώρησε για προσωπικούς λόγους) Αναστάσιος Καλλιτσάντζης και Νέλλη Κάτσου. Και αντικαταστάθηκαν από τους Αριστοτέλη Παντελιάδη, εκπροσωπεί το λιανεμπόριο, Ελένη Κολιοπούλου, βιομήχανος χαρτοποιίας από τον Βόλο και έχουσα στενή σχέση με τον κύκλο του κ. Στασινόπουλου και την Ελληνική Παραγωγή, Γιάννης Καραγιάννης του ομίλου Olympia του Πάνου Γερμανού, Καλλίνικος Καλλίνικος από τον όμιλο Goldair και Μάρκος Βερέμης από την εταιρεία πληροφορικής Upstream.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...