659
Η γλώσσα του σώματος αποκαλύπτει, αν ο φακός είναι παρατηρητικός ή τυχερός ή παιχνιδιάρης: Μπλίνκεν και Λαβρόφ στη Γενεύη | Reuters / CreativeProtagon

Μπλίνκεν και Λαβρόφ: ποιος, τελικά, είναι η «γριά αλεπού»;

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2022, 18:58
Η γλώσσα του σώματος αποκαλύπτει, αν ο φακός είναι παρατηρητικός ή τυχερός ή παιχνιδιάρης: Μπλίνκεν και Λαβρόφ στη Γενεύη
|Reuters / CreativeProtagon

Μπλίνκεν και Λαβρόφ: ποιος, τελικά, είναι η «γριά αλεπού»;

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2022, 18:58

Υστερα από το τελευταίο διπλωματικό γαϊτανάκι των δύο υπερδυνάμεων γύρω από το Ουκρανικό, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών κιόλας (οι λεπτομέρειες εδώ, εδώ και εδώ), ο ανταποκριτής της Corriere della Sera στο –περίπου αφανές στην παρούσα φάση– Βερολίνο του Nord Stream 2, ο Πάολο Βαλεντίνο, επιχείρησε μία σκιαγράφηση των πορτρέτων των δύο πρωταγωνιστών της Παρασκευής 21 Ιανουαρίου: ποιος είναι ο Αντονι Μπλίνκεν και ποιος ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Είναι, βέβαια, «δύο γίγαντες της διπλωματίας» αυτοί που συναντήθηκαν στις όχθες της λίμνης της Γενεύης με σκοπό να συζητήσουν το πιο σκληρό πεδίο τριβής των γεωπολιτικών συμφερόντων των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Τα βιογραφικά τους συγκρίνονται μόνο με την εμβέλεια των υπερηχητικών πυραύλων, αμερικανικών ή τύπου «Ζίρκον», ας πούμε, ακόμη και «Ντονγκ Φενγκ 17», απαλλαγμένα κιόλας από το βάρος της πυρηνικής κεφάλης εκείνων.

Ο Μπλίνκεν είναι ο τελευταίος κρίκος της οικογενειακής διπλωματικής αλυσίδας, αφού και ο παππούς του και ο πατέρας του υπηρέτησαν τις ΗΠΑ από πόστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Αντονι ξεκίνησε την καριέρα του επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον. Ο Λαβρόφ, ήτοι «η γριά αλεπού», έλαβε νεότατος το βάπτισμα του διπλωματικού πυρός (που δεν είναι σφαίρες αλλά ουίσκι), επί Σοβιετικής Ενωσης,  μαθητής του θρυλικού Γκρομίκο, το 1972, όταν ήταν μόλις 22 ετών. Συνεπώς, μιλάμε για «δύο βετεράνους που ξέρουν όλα τα κόλπα».

Γράφοντας για «παιχνίδι ρόλων», ο Βαλεντίνο απέδωσε τον χαρακτηρισμό «ιδεαλιστής» στον Μπλίνκεν και τον (αναμενόμενο) χαρακτηρισμό «γριά αλεπού» στον Λαβρόφ. Συμπλήρωσε όμως ότι «κανένας από τους δύο δεν πάσχει από έλλειψη ρεαλισμού». Ο Βαλεντίνο έριξε το βάρος και στα προηγηθέντα των συνομιλιών της Παρασκευής, υπό την έννοια ότι αυτά υπήρξαν διαφωτιστικά για όλους μας: «Φρόντισαν επιμελώς να μειώσουν τις προσδοκίες όσον αφορά την πιθανότητα ταχείας εξεύρεσης λύσης στο Ουκρανικό». 

Και είναι σημαντικός αυτός ο διαφωτισμός μας επειδή «πολλά σημάδια δείχνουν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αποφασίσει στρατιωτική δράση κατά του Κιέβου».

Οσον αφορά την καθαυτό συζήτηση των «δύο βετεράνων», ο Βαλεντίνο κατέθεσε τα εξής: «Είναι μία κρίσιμη στιγμή –είπε ο Αμερικανός στον συνομιλητή του–, δεν περιμένω ότι θα λύσουμε τις διαφορές μας εδώ, σήμερα. Ελπίζω ωστόσο να αφήσουμε ανοιχτό τον δρόμο της διπλωματίας και του διαλόγου». Κατά τον Βαλεντίνο, ο απεσταλμένος του Μπάιντεν ήταν διαλλακτικός, αφού δήλωσε ανοιχτά ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τη συνάντηση με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών όσον αφορά το πώς θα αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες «αμφοτέρων των πλευρών».

Ο Λαβρόφ υπερασπίστηκε τη θέση των διπλών εγγυήσεων ασφαλείας που ζήτησαν οι Ρώσοι (και από τις ΗΠΑ και από το ΝΑΤΟ) όσον αφορά την παραμονή της Ουκρανίας εκτός της Ατλαντικής Συμμαχίας, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι ούτε αυτός αναμένει κάτι συγκλονιστικό από αυτές τις συνομιλίες.

Την παραμονή της συνάντησης Μπλίνκεν και Λαβρόφ τα δύο υπουργεία Εξωτερικών είχαν ανακοινώσει τις αντίστοιχες ατζέντες της συνάντησης. Η ρωσική πλευρά έστειλε στους Αμερικανούς την πρόταση για την προαναφερθείσα διπλή συνθήκη, ενώ οι Αμερικανοί απάντησαν με τρία ξεχωριστά papers: τα δύο αφορούν τη «ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης», ιδίως στο Ουκρανικό, ενώ το τρίτο τις «αποσταθεροποιητικές ενέργειες» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στάση με νόημα στο Βερολίνο

Ως ανταποκριτής στο Βερολίνο, ο Βαλεντίνο έδωσε και τοπικό ρεπορτάζ: «Ο Μπλίνκεν πήγε στη Γενεύη προερχόμενος από μίνι περιοδεία σε Κίεβο και Βερολίνο». Στη γερμανική πρωτεύουσα ο Αμερικανός συνομίλησε με την ομόλογό του στην κυβέρνηση Ολαφ Σολτς, την «πράσινη» Αναλένα Μπέρμποκ, «αλλά και με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Βρετανίας», δηλαδή τους Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και Τζέιμς Κλέβερλι.

Ο συντάκτης της Corriere δεν αξιοποίησε την ευκαιρία να κάνει και κάποια ιστορική αναφορά στον, μακαρίτη πια, Γκίντο Βεστερβέλε, διατελέσαντα υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, εκ των πρωταγωνιστών στα γεγονότα του Κιέβου το 2013, τον οποίο οι Ρώσοι είχαν ευθέως κατηγορήσει για απροκάλυπτη «ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας». Ωστόσο μετέδωσε τη βερολινέζικη δήλωση του Μπλίνκεν ότι «όλοι» οι Δυτικοί είναι αφοσιωμένοι μεν στον διάλογο, όμως και αποφασισμένοι να δώσουν «ταχεία, ενωμένη και αυστηρή απάντηση στη Ρωσία» εφ’ όσον αυτή συνεχίσει να επιδεικνύει επιθετικότητα εις βάρος της Ουκρανίας.

Από αυτή τη δήλωση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ άξια να κρατηθεί στη μνήμη μας είναι η έμφαση στο «όλοι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...