1047
Κάποτε στη γεωπολιτική σκακιέρα είχε επιτευχθεί η λεγόμενη ισορροπία τρόμου, όμως τώρα ο τρόμος δείχνει να είναι ανισόρροπος | Shutterstock

Ο πόλεμος του μέλλοντος είναι ήδη εδώ

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2022, 15:00
Κάποτε στη γεωπολιτική σκακιέρα είχε επιτευχθεί η λεγόμενη ισορροπία τρόμου, όμως τώρα ο τρόμος δείχνει να είναι ανισόρροπος
|Shutterstock

Ο πόλεμος του μέλλοντος είναι ήδη εδώ

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2022, 15:00

Η ανάλυση άρχισε με έναν απολογισμό των τρεχόντων γεωπολιτικών δεδομένων τα οποία «μυρίζουν μπαρούτι», αν και αυτή η παλιομοδίτικη έκφραση, κατάλοιπο των στερνών ηρωικών εποχών της ανθρώπινης αλληλοσφαγής, δεν θα ανταποκρίνεται στο αποτύπωμα που θα αφήσει στις αισθήσεις μας τυχόν πολεμική σύγκρουση μεταξύ Δύσης και Ανατολής άμεσα, το 2022 ας πούμε.

Το BBC παρουσίασε το πλαίσιο της κρίσης αναφέροντας τα πεδία τριβής, την Ουκρανία και τις ρωσικές απαιτήσεις που καλείται να διαχειριστεί με σύνεση το ΝΑΤΟ, την «όλο και πιο θορυβώδη» κινεζική επιθετικότητα εις βάρος της Ταϊβάν, τις διάφορες περιφερειακές συγκρούσεις που δείχνουν ανεξάρτητες από το κεντρικό θέμα μεν, αυτό της διπολικής σύγκρουσης, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι (αιθιοπικός εμφύλιος, συριακός εμφύλιος, τζιχαντιστικός οίστρος στην Αφρική, κ.ά.)

Σκοπός του βρετανικού δικτύου ήταν να δείξει όψεις του «μέλλοντος του πολέμου», όπως έγραψε, για το οποίο το ΒΒC δηλώνει πεπεισμένο ότι «ήδη είναι εδώ» σαν παρόν ή και παρελθόν ακόμη σε ορισμένες περιπτώσεις: «Πολλές από τις πτυχές μιας μεγάλης σύγκρουσης μεταξύ της Δύσης και, ας πούμε, της Ρωσίας ή της Κίνας, έχουν ήδη αναπτυχθεί, δοκιμαστεί και αναπτυχθεί». Δηλαδή, όλοι ξέρουμε, και οι καλοί και οι κακοί, τι περίπου μας περιμένει αν και εφ’ όσον.

Δείγματα ικανοτήτων, πιθανώς και προθέσεων, έδειξαν και η Ρωσία, που τον περασμένο Νοέμβριο κατέστρεψε με πύραυλο έναν από τους δικούς της διαστημικούς δορυφόρους, και η Κίνα, που το καλοκαίρι πραγματοποίησε δοκιμές των προηγμένων υπερηχητικών πυραύλων της. Και κάτι επιπλέον: «Οι επιθετικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, είτε ανατρεπτικές είτε ληστρικές, έχουν γίνει συνηθισμένο, καθημερινό φαινόμενο», το οποίο έχει δυνητικώς πολεμικό χαρακτήρα.

To κόστος της Μέσης Ανατολής

Η άποψη εμπειρογνωμόνων με προϋπηρεσία στο Πεντάγωνο, με τους οποίους συνομίλησαν οι Βρετανοί, είναι ξεκάθαρη: Ρώσοι και Κινέζοι εκμεταλλευτήκαν την εικοσαετή εμπλοκή των ΗΠΑ στους πολέμους της Μέσης Ανατολής και κάλυψαν τα μειονεκτήματά τους έναντι της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ. Οι ίδιοι αναλυτές χαρακτήρισαν τη σημερινή κατάσταση «σημείο καμπής», αφού οι Δυτικοί βλέπουν πια ότι αντιμετωπίζουν «πολύ σοβαρό ανταγωνισμό» στο πεδίο των μεγάλων δυνάμεων, δηλαδή της πραγματικής ισχύος.

Αμερικανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν. Η εμπλοκή των ΗΠΑ σε αυτόν τον πόλεμο κόστισε πάρα πολύ… |Robert Nickelsberg/Getty Images

Και πού υστερούσαν οι εχθροί των Αμερικανών; Στην τεχνολογία. Ε, εκεί έχουν προχωρήσει αλματωδώς και έχουν επενδύσει για μελλοντική απόσβεση και κερδοφορία. Υπάρχει η διαδικτυακή υπονόμευση της δυτικής δημοκρατίας (ανάμειξη σε εκλογές, επηρεασμός πολιτών, κλοπή ευαίσθητων δεδομένων, κ.λπ.), που δεν είναι πόλεμος μεν, ωστόσο είναι το επίπεδο χειρισμού το οποίο πρέπει να κατέχεις ώστε να αντεπεξέλθεις στις ανάγκες της κατασκοπείας και της αντικατασκοπείας σε κανονικές πολεμικές συνθήκες: «Να, ο στρατός της Κίνας έχει δημιουργήσει μία νέα υπηρεσία που ονομάζεται Στρατηγική Δύναμη Υποστήριξης και ασχολείται με το Διάστημα, τον ηλεκτρονικό πόλεμο και τις επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο».

Η στοχοποίηση των αμάχων 

Αν και εφ’ όσον, λοιπόν, και οι δύο πλευρές αμέσως θα εξαπολύσουν μαζικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, με σκοπό την επιχειρησιακή «τύφλωση» και την ενεργειακή «απογύμνωση» του αντιπάλου. Οι επιθέσεις αυτού του είδους θα είναι σαμποτάζ στις δορυφορικές τηλεπικοινωνίες και στα υποθαλάσσια καλώδια μεταφοράς καυσίμων. Βέβαια, σε τέτοια περίπτωση δεν θα πληγούν μόνο τα στρατεύματα: θα βουλιάξουν στο χάος πάραυτα και οι κοινωνίες, αφού η ζωή των ανθρώπων σε Δύση και Ανατολή θα παραλύσει – από τα πρατήρια καυσίμων μέχρι τα τηλέφωνα και τα σουπερμάρκετ.

Αυτό σημαίνει ότι ο «πόλεμος του μέλλοντος» όχι μόνο δεν λογαριάζει τους αμάχους, αλλά τους καθιστά άμεσο στόχο, σαν να φορούν άπαντες στολή, συνεπώς καταπίπτει στην πράξη κάθε διεθνές νομικό πλαίσιο προστασίας τους. Αυτό το χάος ευνοεί τη λεγόμενη «απρογραμμάτιστη κλιμάκωση», η οποία θα προκύψει σαν κίνηση πανικού εξαιτίας του. Τότε μπορεί να αστράψουν και τα πυρηνικά «μανιτάρια». Θα είναι η τρομερότερη κίνηση στη σκακιέρα, η λεγόμενη «μαξιμαλιστική», η οποία πάντως δεν μπορεί να προϋπολογιστεί όσον αφορά τον χρόνο και τον τόπο.

Ερχεται ο πολεμιστής-ρομπότ

Αλλος παράγοντας που θα παίξει σημαντικό ρόλο στον «μελλοντικό πόλεμο» είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Με τη χρήση της θα επιταχυνθεί ο χρόνος λήψης των αποφάσεων των διοικητών και της απόκρισης των όπλων, αφού θα είναι ευκολότερη και ταχύτερη η επεξεργασία των πληροφοριών. Οι ειδικοί με τους οποίους συνομίλησε το BBC επιμένουν ότι σε αυτόν τον τομέα οι ΗΠΑ διατηρούν «ποιοτικό πλεονέκτημα» έναντι των πιθανών αντιπάλων τους, κάτι που «αντισταθμίζει το μειονέκτημά τους σε πλήθος στρατιωτικού προσωπικού, αν συγκριθεί αυτό με το τεράστιο μέγεθος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας». Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει πολύ κοντά από επιχειρησιακής απόψεως τον «συνδυασμό ανθρώπου και μηχανής» – δηλαδή τη δημιουργία του πολεμιστή-ρομπότ, ο οποίος δεν σχετίζεται βέβαια μόνο με το Χόλιγουντ.

Η υστέρηση των ΗΠΑ 

Το αμερικανικό χάντικαπ απέναντι σε Ρώσους και Κινέζους αφορά τους υπερηχητικούς πύραυλους που μπορούν να πετάξουν οπουδήποτε φέροντες είτε συμβατικές είτε πυρηνικές κεφαλές. Μάλιστα το Κρεμλίνο έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι δοκιμές του νέου υπερηχητικού πυραύλου «Ζίρκον» ήταν επιτυχείς και αλαζονεύτηκε ότι μπορεί να κατανικήσει οποιαδήποτε άμυνα οπουδήποτε στον κόσμο. Δύσκολη όμως είναι και η αναχαίτιση του κινεζικού πυραύλου «Ντονγκ Φενγκ 17», που το Πεκίνο αποκάλυψε το 2019, καθώς μπορεί να ελίσσεται στην ατμόσφαιρα με σχεδόν απρόβλεπτη τροχιά. Το συγκεκριμένο όπλο της Κίνας επί της ουσίας αφήνει εκτεθειμένη την Ταϊβάν, αφού οι ΗΠΑ το φοβούνται, συνεπώς δεν προτίθενται να κηρύξουν πόλεμο στην Κίνα αν αποφασίσει εισβολή στο νησί.

Οι Βρετανοί σημείωσαν, πάντως, ίσως θέλοντας να κατεβάσουν τους τόνους, ότι η συγκέντρωση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία εγκυμονεί περιορισμένους κινδύνους καθώς «δεν είναι παρά μονάδες με συμβατικό υλικό πολέμου». Το άμεσο μέλλον θα δείξει τι θα συμβεί, όμως μακροπρόθεσμα τίθενται ζητήματα. Ως βασικότερο προβάλλει αυτό της αποτροπής, ώστε να μην οδηγηθούμε «στον όλεθρο και στην καταστροφή». Η λύση που δίνουν οι εξ Αμερικής ειδικοί έχει δύο σκέλη: στενή διαβούλευση και συνεργασία με τους συμμάχους, αλλά και σωστές αμυντικές επενδύσεις. Δηλαδή, ενότητα και σύμπνοια στο ΝΑΤΟ, παράλληλα με την ανάπτυξη των κατάλληλων τεχνολογιών στην πρέπουσα κλίμακα και στον σωστό χρόνο.

Ετσι θα αποτραπεί ο πόλεμος μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, με τον Ειρηνικό Ωκεανό να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα των αμερικανικών προτεραιοτήτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...