463
Κούρδοι στρατιώτες στα χαλάσματα κτιρίων και καταστημάτων της πόλης Μανμπίτζ | Reuters

Μπαρούτι μυρίζει στο συριακό Κουρδιστάν – οι Τούρκοι ελλοχεύουν

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2018, 10:40
Κούρδοι στρατιώτες στα χαλάσματα κτιρίων και καταστημάτων της πόλης Μανμπίτζ
|Reuters

Μπαρούτι μυρίζει στο συριακό Κουρδιστάν – οι Τούρκοι ελλοχεύουν

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2018, 10:40

Μπαρουταποθήκη, για μια ακόμα φορά, θυμίζει η πόλη Μανμπίτζ στη δυτική όχθη του Ευφράτη ποταμού στη Συρία, καθώς έφτασαν εκεί, την Παρασκευή, δυνάμεις του συριακού στρατού για να ενισχύσουν τους κούρδους μαχητές, ενώ προς την περιοχή κινούνται και φιλότουρκοι σύροι αντάρτες, συνοδευόμενοι από τουρκικές δυνάμεις.

Τον συριακό στρατό κάλεσαν οι ίδιοι οι Κούρδοι για να τους προστατέψει από την τουρκική εισβολή, που φοβούνται ότι θα σημειωθεί αμέσως μετά την αποχώρηση των 2.000 αμερικανών στρατιωτών που διέταξε πριν λίγες ημέρες ο Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από ολιγόλεπτο τηλεφώνημα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η απόφαση αυτή, αλλάζει ήδη το σκηνικό στην περιοχή της βόρειας Συρίας, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Κούρδων και την προστασία των Αμερικανών.

Η κίνηση Τραμπ ξάφνιασε εξίσου συμμάχους και εχθρούς των ΗΠΑ και προκάλεσε την παραίτηση του διαφωνούντος με τον πρόεδρό του αμερικανού υπουργού Αμυνας Τζέιμς Μάτις.

Η αποχώρηση των Αμερικανών αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 60 με 100 ημέρες και τότε κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει τι θα συμβεί, αλλά ο φόβος για τουρκική επίθεση στους Κούρδους είναι προφανής. Η αλλαγή στον συσχετισμό δυνάμεων στην περιοχή είναι αναπόφευκτη.

Ο Ερντογάν θεωρεί τους Κούρδους της περιοχής τρομοκράτες, παράρτημα του PKK (Οτσαλάν) και εχθρούς της Τουρκίας.

«Καλούμε τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης να αναλάβουν τον έλεγχο της περιοχής, από την οποία αποσυρθήκαμε, ιδίως στη Μανμπίτζ, και να την προστατέψουν από την τουρκική εισβολή», ανακοίνωσαν οι κούρδοι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Οι κούρδοι μαχητές έχουν αποσυρθεί από τη Μανμπίτζ για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία.

Παρατηρητές στην περιοχή δήλωσαν ότι οι Σύροι εισήλθαν στην πόλη αλλά σταμάτησαν πριν το κέντρο της και ανέβασαν ξανά συριακές σημαίες στα επίσημα κτίρια, για πρώτη φορά μετά από χρόνια.

Παράλληλα, σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία ανακοίνωσαν ότι οι αυτοκινητοπομπές τους, συνοδευόμενες από τουρκικές δυνάμεις, μετακινούνται προς τη γραμμή του μετώπου της Μανμπίτζ, «σε πλήρη ετοιμότητα… να ξεκινήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της πόλης».

Οι αραβοκουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ο κυριότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, κατέλαβαν τη Μανμπίτζ το 2016. Οι YPG αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των SDF.

Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο χαιρέτησε την είσοδο του συριακού στρατού στη Μανμπίτζ, θεωρώντας ότι θα συμβάλει στην «σταθεροποίηση της κατάστασης». Τούρκοι αξιωματούχοι αναμένονται στη Μόσχα το Σάββατο για να συζητήσουν τα νέα δεδομένα μετά την επικείμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία. Της αντιπροσωπείας ηγούνται οι υπουργοί Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Αμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Στο μεταξύ, αντικρουόμενες ήταν την Παρασκευή οι δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης για το θέμα. Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν είπε πως «η Τουρκία δεν έχει τίποτε να κάνει στη Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας, όταν οι “τρομοκρατικές οργανώσεις” εγκαταλείψουν την περιοχή.

Αργότερα όμως, το υπουργείο  Αμυνας ανακοίνωσε ότι «οι κουρδικές δυνάμεις δεν έχουν το δικαίωμα να καλούν άλλα “στοιχεία” στη Μανμπίτζ» και προειδοποιούσε όλες τις πλευρές «να απέχουν από ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...