560
Ο Νιρμάλ Νιμς Πούρτζα σε συνέντευξη Τύπου τον Μάιο του 2019 | EPA

Απίστευτο ρεκόρ: Κατέκτησε τις 14 υψηλότερες κορυφές του πλανήτη σε 189 ημέρες!

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2019, 13:00
Ο Νιρμάλ Νιμς Πούρτζα σε συνέντευξη Τύπου τον Μάιο του 2019
|EPA

Απίστευτο ρεκόρ: Κατέκτησε τις 14 υψηλότερες κορυφές του πλανήτη σε 189 ημέρες!

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2019, 13:00

Ενας Νεπαλέζος, πρώην στρατιώτης στον βρετανικό στρατό, κατάφερε το ακατόρθωτο: σκαρφάλωσε και στις 14 βουνοκορφές του πλανήτη, με ύψος πάνω από 8.000 μέτρα, σε 189 ημέρες, κάτι που άλλοι ορειβάτες χρειάζονται χρόνια ολόκληρα για να το πετύχουν.

Ολες βρίσκονται στα Ιμαλάια, σε Θιβέτ, Νεπάλ, Ινδία και Πακιστάν.

Ο Νιρμάλ Νιμς Πούρτζα ολοκλήρωσε το κατόρθωμά του στην κορυφή του Σισαπάνγκμα, το πρωί της Τρίτης, ακριβώς την ώρα που είχε υπολογίσει η ομάδα του.

«Αποστολή εξετελέσθη», έγραψε ο Πούρτζα από την κορυφή μαζί με τους συναδέλφους του ορειβάτες, Μίνγκμα Ντέιβιντ Σέρπα, Γκάλιεν Σέρπα και Γκεσμάν Ταμάνγκ.

Ο Νιμς Πούρτζα με τους συναδέλφους του στην κατασκήνωση βάσης του Κ2 – Bremont Project Possible

Ο πρώτος που κατάφερε το ίδιο ήταν ο Ρέινχολντ Μέσνερ, το 1986, ενώ το 2010, η Εντούρν Πασάμπαν έγινε η πρώτη γυναίκα που σκαρφάλωσε σε όλες τις κορυφές άνω των 8.000 μέτρων.

Ο Πούρτζα επέλεξε να χρησιμοποιήσει βοηθητικό οξυγόνο στις διαδρομές του για να μπορέσει να τα καταφέρει πιο γρήγορα.

«Ακούω το σώμα μου. Πρέπει να είσαι ταπεινός για να γυρίσεις σπίτι. Μπορείς να ξαναπάς κάποια στιγμή χωρίς οξυγόνο αν αυτό είναι αυτό που θέλεις. Αλλά δεν μπορείς, αν έχεις πεθάνει», είπε δικαιολογώντας την απόφασή του.

Ο Νιμς Πούρτζα στον δρόμο για μία από τις κορυφές – Bremont Project Possible

Ο Πούρτζα γεννήθηκε στο Νεπάλ, σε υψόμετρο 1.600 μέτρων. Γρήγορα κατάλαβε ότι το σώμα του διαθέτει ιδιαίτερες ικανότητες σε υψόμετρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατέκτησε τις κορυφές των Ιμαλαΐων, Εβερεστ, Λότσε και Μακάλου σε 48 ώρες.

«Είμαι υπερήφανος για το ρεκόρ μου να κατακτήσω τις 14 υψηλότερες κορυφές σε χρόνο-ρεκόρ», είπε.

Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκει στον Κιμ Τσανγκ-χο από τη Νότια Κορέα, που χρειάστηκε επτά χρόνια, 11 μήνες και 14 ημέρες, έναντι των 189 ημερών που χρειάστηκε ο Πούρτζα.

Μερικές από τις κορυφές που κατέκτησε στα Ιμαλάια ο νεπαλέζος ορειβάτης

Ο Αλαν Χινκς, ο πρώτος βρετανός που σκαρφάλωσε σε όλες αυτές τις κορυφές, είπε ότι πρόκειται για εκπληκτικό επίτευγμα. «Ακόμα και να ανέβεις στο Εβερεστ είναι πολύ δύσκολο, και ας είναι πολύ καλά οργανωμένο. Οι υπόλοιπες κορυφές είναι πολύ πιο δύσκολες. Πρέπει να είσαι έτοιμος να υποφέρεις για να σκαρφαλώσεις στα 8.000 μέτρα. Είναι απερίγραπτο το πόσο δύσκολο είναι. Το κεφάλι σου νομίζεις πως θα σκάσει και παλεύεις για να πάρεις μια ανάσα. Ο Νιμς είναι εξαιρετικά γυμνασμένος, σωματικά και πνευματικά. Είναι ο σωστός άνθρωπος τη σωστή στιγμή. Εχει και λίγη τύχη, είχε καλό καιρό. Ομως, την τύχη σου την κάνεις εσύ ο ίδιος».

Ο Πούρτζα ξεκίνησε το επιχείρημά του τον Απρίλιο, όταν σκαρφάλωσε στο Αναπούρνα. Μαζί του σε όλες τις αποστολές, είχε μία ομάδα νεπαλέζων ορειβατών.

Η κορυφή Αναπούρνα στα Ιμαλάια – Wikipedia

Στις 22 Μαΐου, έφτασε στο Εβερεστ με 320 άλλους ορειβάτες. Δική του είναι η σοκαριστική φωτογραφία με το πλήθος στην ουρά να περιμένει να ανέβει στην κορυφή.

Η σοκαριστική φωτογραφία με τις ουρές στο Εβερεστ – Bremont Project Possible

Στον δρόμο για τις κορυφές, ο Πούρτζα διέσωσε και τέσσερις ορειβάτες, που κινδύνευαν να πεθάνουν από έλλειψη οξυγόνου, τροφής και από το ψύχος.

Οι 14 κορυφές πάνω από 8.000 μέτρα, στις οποίες σκαρφάλωσε ο Νιμς Πούρτζα

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...