223
Στο Ιντλίμπ (εδώ σε φωτογραφία του 2017) ζουν περί το ένα εκατομμύριο άμαχοι | REUTERS/Ammar Abdullah/File Photo

Ανθρωπιστική τραγωδία η επίθεση στο Ιντλίμπ, προειδοποιεί τη Συρία ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2018, 12:55
Στο Ιντλίμπ (εδώ σε φωτογραφία του 2017) ζουν περί το ένα εκατομμύριο άμαχοι
|REUTERS/Ammar Abdullah/File Photo

Ανθρωπιστική τραγωδία η επίθεση στο Ιντλίμπ, προειδοποιεί τη Συρία ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2018, 12:55

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ και τους συμμάχους του, τη Ρωσία και το Ιράν, να μην εξαπολύσουν επίθεση στην επαρχία Ιντλίμπ, που ελέγχουν τζιχαντιστές και αντάρτες.

Τονίζει μάλιστα ότι «εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι» διατρέχουν κίνδυνο να σκοτωθούν.

«Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ της Συρίας δεν πρέπει ενεργώντας ριψοκίνδυνα να επιτεθεί στην επαρχία Ιντλίμπ. Οι Ρώσοι και οι Ιρανοί θα έκαναν ένα σοβαρό λάθος από ανθρωπιστική άποψη αν έπαιρναν μέρος σε αυτή τη δυνητική ανθρώπινη τραγωδία. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να σκοτωθούν. Μην επιτρέψετε να γίνει αυτό!» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, το Ιράν ανέφερε ότι οι τζιχαντιστές και οι αντάρτες πρέπει να εκκαθαριστούν από την Ιντλίμπ, καθώς η Τεχεράνη, η Δαμασκός και η Μόσχα συζητούν το πώς θα ανακτήσουν τον τελευταίο εναπομείναντα μεγάλο θύλακα υπό τον έλεγχο οργανώσεων τζιχαντιστών και ανταρτών.

Στην περιοχή υπολογίζεται ότι υπάρχουν περί τους 70.000 τζιχαντιστές και ένα εκατομμύριο άμαχοι.

Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις σχεδιάζουν να διεξαγάγουν επιχείρηση κατά φάσεις και ήδη περικυκλώνουν τις περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί.

Πρόσφατα, η Μόσχα και η Δαμασκός κατήγγειλαν ότι οι αντικαθεστωτικοί σχεδιάζουν να διαπράξουν επίθεση με χημικά όπλα στην Ιντλίμπ και να επιρρίψουν την ευθύνη για αυτή στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, προκειμένου να πυροδοτήσουν μια δυναμική αντίδραση της Δύσης.

Για την ώρα δεν υπάρχουν αναφορές ότι έχει υπάρξει κάποια τέτοια επίθεση ή προετοιμασία για αυτήν.