526
| Twitter/ Nikos Androulakis

Ανδρουλάκης: Ντροπή να χρησιμοποιούνται τα Rafale για την επικοινωνιακή προπαγάνδα της ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2022, 18:30
|Twitter/ Nikos Androulakis

Ανδρουλάκης: Ντροπή να χρησιμοποιούνται τα Rafale για την επικοινωνιακή προπαγάνδα της ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2022, 18:30

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για κομματική επικοινωνιακή εκμετάλλευση της έλευσης των έξι μαχητικών Rafale, τα οποία αγοράστηκαν με λεφτά όλων των Ελλήνων και όχι των ψηφοφόρων της ΝΔ, άσκησε ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, από το Στρασβούργο. Οι δηλώσεις του αρχηγού του ΚΙΝΑΛ, ο οποίος ήταν στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να παρακολουθήσει την ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν, ακολούθησαν την τοποθέτηση του επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος δήλωσε ότι η αγορά και η άφιξη των μαχητικών στην Τανάγρα «δεν προσφέρεται ούτε για επικοινωνιακές φιέστες, ούτε για κομματική εκμετάλλευση».

Στο επίκεντρο της κριτικής του ΚΙΝΑΛ είναι τόσο η τηλεοπτική υπερπαραγωγή της κάλυψης της άφιξης των έξι αεροσκαφών –τα οποία πρώτα πέρασαν από την Αθήνα και έπειτα κατέφθασαν στην 114 ΠΜ– όσο βεβαίως και το περιβόητο κομματικό σποτ της ΝΔ, που αναπαρήχθη και από τον Πρωθυπουργό.

«Στηρίξαμε την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας με την αγορά των αεροπλάνων Rafale, γιατί θέλουμε να διασφαλίσουμε την εθνική μας κυριαρχία. Είναι όμως ντροπή οι αγορές αυτές που έγιναν με τα χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων, που ακόμα υφίστανται τις συνέπειες της πανδημίας και της ακρίβειας που καλπάζει, να χρησιμοποιούνται για την επικοινωνιακή προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε on camera ο κ. Ανδρουλάκης.

Νωρίτερα ο κ. Κατρίνης είχε κάνει την ακόλουθη δήλωση:

«Η αγορά και η άφιξη στην Ελλάδα των πρώτων 6 Rafale δεν προσφέρεται ούτε για επικοινωνιακές φιέστες ούτε για κομματική εκμετάλλευση.

»Η άμυνα της χώρας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και το Κίνημα Αλλαγής, έχοντας το DNA του ΠΑΣΟΚ, το γνωρίζει πολύ καλά. Για αυτό και οι επιλογές της παράταξης ήταν και είναι πάντοτε επιλογές ευθύνης.

»Η αποτρεπτική ισχύς της Πολεμικής μας Αεροπορίας αλλά και της άμυνας της χώρας, ενισχύεται σημαντικά με την παρουσία των νέων και σύγχρονων αεροσκαφών.

»Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι στη συμφωνία δεν υπάρχει πρόβλεψη είτε συμπαραγωγής ή εκχώρησης μέρους του κατασκευαστικού έργου στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

»Η κυβέρνηση έχει μείνει στα λόγια σε ό,τι έχει σχέση με την ελληνική αμυντική βιομηχανία, δημιουργώντας εμπόδια ακόμα και σε επενδυτικές πρωτοβουλίες που μπορούν να δώσουν προοπτική στη ναυπηγική και αμυντική βιομηχανία, την ίδια ώρα που η Τουρκία έχει επενδύσει στο συγκεκριμένο τομέα.

»Εμείς μιλάμε πάντα με προτάσεις, προτάσσουμε πάντα το εθνικό συμφέρον. Η χώρα πρέπει να αποκτήσει μια ισχυρή και ανταγωνιστική αμυντική βιομηχανία. Να πάψει να είναι αποκλειστικά μια «χώρα-πελάτης».

Σε αυτή την κατεύθυνση:

1. Κάθε προμήθεια οπλικού συστήματος πρέπει να συνδυάζεται με συμφωνία που θα εκχωρεί μέρος του κατασκευαστικού έργου στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

2. Οφείλουμε να επενδύσουμε στην έρευνα και στην ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων, μέσα από την ελληνική αμυντική βιομηχανία και σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα και εταιρείες νέας τεχνολογίας.

3. Το ναυπηγικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού πρέπει να υλοποιηθεί στα ελληνικά ναυπηγεία.

Να υπενθυμίσω ότι έλληνες αξιωματικοί, τα στελέχη των Ε.Δ. του ναυτικού κλιμακίου Σκαραμαγκά και οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά προχώρησαν στην ολοκλήρωση της κατασκευής και στην αναβάθμιση των 4 ελληνικών υποβρυχίων που μαζί με το «Παπανικολής» αποτελούν σήμερα συγκριτικό πλεονέκτημα για την άμυνα της χώρας μας.

Η Ελλάδα έχει λαμπρά μυαλά, επιστήμονες αλλά και ικανά στελέχη στις Ενοπλες Δυνάμεις, που μπορούν να στηρίξουν τη λειτουργία και ανάπτυξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Χρειάζεται όμως μια κυβέρνηση που να διαθέτει ισχυρή βούληση».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News