211
Η λειτουργία της Ανάστασης το Μεγάλο Σάββατο χωρίς πιστούς στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών | Intime/Pool/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ανάσταση τα μεσάνυχτα της Τρίτης θα κάνουν οι πιστοί στις εκκλησίες

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2020, 18:23
Η λειτουργία της Ανάστασης το Μεγάλο Σάββατο χωρίς πιστούς στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών
|Intime/Pool/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ανάσταση τα μεσάνυχτα της Τρίτης θα κάνουν οι πιστοί στις εκκλησίες

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2020, 18:23

Η Ανάσταση που δεν έγινε με τη συμμετοχή πιστών το Μεγάλο Σάββατο, λόγω του κορονοϊού, θα γίνει τα μεσάνυχτα της Τρίτης, όπως είχε ανακοινωθεί από την Ιερά Σύνοδο, τον Απρίλιο.

Για το θέμα εκδόθηκε εγκύκλιος, με την υπογραφή του Πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής και Αρχιμανδρίτη Βαρνάβα, Θεοχάρη, και απεστάλη σε όλες τις εκκλησίες και τα μοναστήρια.

Με αυτήν ανακοινώνεται ότι, την Τρίτη 26 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στη Μητρόπολη της Αθήνας Εσπερινή Δοξολογία, από τις 9 το βράδυ έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, κατά την οποία θα τελεστεί και η Θεία Λειτουργία του Πάσχα. Μάλιστα, θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Η Αρχιεπισκοπή προτρέπει να γίνει το ίδιο σε όλες τις εκκλησίες και τις μονές, εφόσον είναι εφικτό. Ετσι, όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο, «θα δοθεί η ευκαιρία στους πιστούς να αναβιώσουν την πασχάλια χαρά, την οποία στερήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού».

Η ημέρα της απόδοσης της εορτής του Πάσχα σημαίνει την ολοκλήρωση του Πάσχα, που διαρκεί συνολικά 39 ημέρες μετά την Ανάσταση του Κυρίου.

Τιμάται από την Εκκλησία την παραμονή της Αναλήψεως, ήτοι την Τετάρτη μετά την Κυριακή του Τυφλού (27 Μαΐου 2020).

Αποτελεί μία από τις εξαιρέσεις, καθώς οι περισσότερες εορτές έχουν την απόδοσή τους την όγδοη ημέρα, δηλαδή έχουν διάρκεια οκτώ ημερών. Τη συνήθεια αυτή κληρονόμησε η χριστιανική λατρεία από τις μεγάλες ιουδαϊκές εορτές, που διαρκούσαν οκτώ ημέρες.