536
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα σε παλαιότερη συνέντευξη Τύπου | INTIMEnews

Ανακοινώσεις Πλεύρη στις 18.00 για τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2021, 11:33
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα σε παλαιότερη συνέντευξη Τύπου
|INTIMEnews

Ανακοινώσεις Πλεύρη στις 18.00 για τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2021, 11:33

Στη σκιά της «έκρηξης» κρουσμάτων και θανάτων από Covid-19, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις στις 18.00 για τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας.

Στις 13.00 συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Οι ανακοινώσεις Πλεύρη έρχονται εν μέσω πληροφοριών για νέο ρεκόρ κρουσμάτων την Τρίτη (ίσως να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 6.000), εξ ου και η επίσπευση των αποφάσεων της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστική ήταν προειδοποίηση του καθηγητή αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκου Θωμαΐδη, για εκτόξευση των κρουσμάτων, ακόμη και στην περιοχή των 10.000, περί τα μέσα Νοεμβρίου.

«Στην Αττική μέσα σε ένα μήνα είχαμε αύξηση του ιικού φορτίου 100% στα λύματα, δηλαδή διπλασιασμό. Η δυναμική της πανδημίας αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη. Δυστυχώς, θα επιβεβαιωθούν διάφορα μοντέλα που δίνουν πολύ ψηλά νούμερα στα κρούσματα. Μπορούμε πολύ εύκολα κάποια στιγμή στα μέσα Νοεμβρίου να φτάσουμε στα 10.000 κρούσματα. Αν δεν υπάρξει κάποιος περιορισμός, αυτό θα συμβεί. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη, η δυναμική της πανδημίας θα αυξηθεί», τόνισε σε δηλώσεις του στο Μega ο κ. Θωμαΐδης.

«Νομίζω δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την επιμονή στον εμβολιασμό και την υποχρεωτικότητα, ενώ υπήρχε χρόνος για να καλυφθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ειδικά του δημόσιου τομέα, και να πάμε σε αυτούς που φοβούνται για κάποιο λόγο. Αυτοί δεν είναι αρνητές. Νομίζω ότι έχουμε εγκαταλείψει την προσπάθεια να πλησιάσουμε αυτούς τους ανθρώπους», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Στην Αθήνα καταγράφουμε αυτή την εβδομάδα μια αύξηση επιπλέον 15% και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες μία αύξηση της τάξεως του 15%-20%. Θα φτάσουμε περίπου τα 1.200 κρούσματα στην Αττική μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Η επιστήμη είναι ψυχρή. Ή θα γίνει εμβολιασμός ή θα υπάρχει νόσηση και εισαγωγές στα νοσοκομεία», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Μένει να διευκρινιστεί τι είδους μέτρα θα ληφθούν στην ύστατη προσπάθεια να ανακοπεί η εκρηκτική αύξηση της διασποράς του κορονοϊού, με δεδομένο ότι ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, όπως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απέκλεισαν το ενδεχόμενο λήψης οριζόντιων μέτρων ή επιβολής lockdown.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως έχει κλειδώσει η αύξηση των υποχρεωτικών rapid tests για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με δική τους επιβάρυνση, ενώ δεν αποκλείεται να μπουν νέοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους στην εστίαση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι φαίνεται να μπαίνει ξανά το ωράριο στην εστίαση σε κόκκινες περιοχές, αφού η κυβέρνηση θα επαναφέρει ενεργά τον επιδημιολογικό χάρτη.

Εξάλλου η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου είχε δηλώσει ότι τα μέτρα που ανακοινώνονται από εδώ και πέρα, θα είναι τοπικού χαρακτήρα.

Οι πληροφορίες θέλουν τους επιστήμονες να εξετάζουν τα εξής μέτρα:

  • Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία. Ωστόσο, είναι ένα μέτρο που δεν φαίνεται να έχει πολλούς υποστηρικτές στην κυβέρνηση, καθώς όλοι μέχρι πρόσφατα διαβεβαίωναν ότι δεν υπήρχε σκέψη για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
  • Υιοθέτηση πρόσθετων περιορισμών για την παρουσία ανεμβολίαστων πολιτών σε μεικτούς, ανοικτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ, καθώς διαπιστώθηκε ότι σε πολλά καταστήματα οι χώροι έχουν κλειστεί είτε με τζάμια είτε με άλλες κατασκευές.
  • Αύξηση των ελέγχων για τα πιστοποιητικά ανοσίας. Καθώς έχει γίνει πλέον γνωστό ότι αρκετοί πολίτες χρησιμοποιούν τα πιστοποιητικά άλλων για να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους, ενώ αρκετοί είναι οι καταστηματάρχες που δεν ελέγχουν τις ταυτότητες.
  • Μάσκες παντού. Οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι μάσκες και στους εξωτερικούς χώρους, ειδικά στις περιοχές που είναι κόκκινες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...