472
Ο Αλμπερτ Μπουρλά στη συνέντευξή του με την Ανδριάνα Παρασκευοπούλου | ΕΡΤ

Αλμπερτ Μπουρλά: Πότε θα γνωρίζουμε για τα εμβόλια και τη μετάλλαξη

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2020, 21:48
Ο Αλμπερτ Μπουρλά στη συνέντευξή του με την Ανδριάνα Παρασκευοπούλου
|ΕΡΤ

Αλμπερτ Μπουρλά: Πότε θα γνωρίζουμε για τα εμβόλια και τη μετάλλαξη

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2020, 21:48

Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τα εμβόλια για τον κορονοϊό θα είναι αποτελεσματικά  και για την μετάλλαξη του ιού εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος είπε ότι ακόμη και αν χρειαστεί αλλαγή αυτή θα είναι εύκολη.

Σε συνέντευξή του την Πέμπτη στην ΕΡΤ, ο κ. Μπουρλά είπε καταρχάς ότι η εταιρεία του ετοιμάζεται να ξεκινήσει άμεσα τις αποστολές στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία έχει παραγγείλει 200 εκατ. δόσεις για όλα τα κράτη-μέλη με οψιόν για άλλα 100 εκατ. δόσεις. Σε κάθε χώρα θα διανεμηθούν ανάλογα με τον πληθυσμό της.

Η Ελλάδα, εκτίμησε ο κ. Μπουρλά, θα λάβει 90-100.000 δόσεις μέσα στον Δεκέμβριο και συνολικά περί τα 2 εκατ. (η Ελλάδα θα λάβει δόσεις και από τα άλλα εμβόλια που παρήγγειλε η ΕΕ).

Ο CEO της πολυεθνικής εμφανίστηκε απόλυτα βέβαιος ότι τα εμβόλια θα δοθούν με τις δέουσες προδιαγραφές ασφαλείας μέχρι και το τελευταίο στάδιο. «Ολα θα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, ως τώρα δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τις αποστολές στη Βρετανία και την Αμερική», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά την μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε σε χώρες όπως η Βρετανία, ο κ. Μπουρλά είπε ότι πρέπει να περάσει λίγος χρόνος για να καταλάβουμε πόσο επικίνδυνη είναι.

Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια και για τη μετάλλαξη, δήλωσε και πρόσθεσε: Οριστικά και αρκετά στοιχεία θα έχουμε σε 1-2 εβδομάδες. Επισήμανε ακόμη ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστεί τροποποίηση, αλλά και σε αυτή την περίπτωση, η τεχνολογία του messenger RNA που έχει το εμβόλιο της Pfizer επιτρέπει τις εύκολες τροποποιήσεις.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά στην μεγάλη επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι «πολύ σημαντική για την εταιρεία». Οπως τόνισε, «η Θεσσαλονίκη επιλέχθηκε, όχι γιατί θέλουμε να κάνουμε το χατίρι κάποιου, αλλά διότι πιστεύουμε ότι με το σπαθί της θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις πολύ απαιτητικές, στις πολύ μεγάλες απαιτήσεις που έχουμε από ένα τέτοιο hub».

Η Pfizer προσέλαβε επιστημονικό προσωπικό πολύ υψηλού επιπέδου, είπε ο κ. Μπουρλά, ενώ ένα 20% των αιτήσεων ήταν από Ελληνες του εξωτερικού που ήθελαν να επιστρέψουν στην πατρίδα.

Επιπλέον, η εταιρεία πήρε την απόφαση να δημιουργήσει και ένα δεύτερο κέντρο, το οποίο «θα είναι ένα κέντρο παροχής υπηρεσιών ενδοεταιρικά για την Pfizer που θα δίνονται από την Θεσσαλονίκη σε όλον τον κόσμο. Και αυτό το δεύτερο κέντρο θα απασχολήσει τουλάχιστον 350 άτομα, επομένως μιλάμε για περίπου 600 άτομα σε πρώτη φάση που θα προσλάβουμε στην Θεσσαλονίκη».

Κλείνοντας έστειλε σε όλους μήνυμα να τηρούν τα μέτρα προστασίας: «Παρακαλώ όλους, φοράτε τις μάσκες, τηρείτε τις οδηγίες που σας δίνουν οι υγειονομικές αρχές. Είμαστε στο τελευταίο στάδιο, θα ήτανε κρίμα κάποιοι να υποστούν περιπέτειες υγείας και να χάσουν ανθρώπους επειδή δεν πρόσεξαν τις τελευταίες μέρες».

Σε ερώτηση για τον αν φτάνουμε στο τέλος είπε: «Το πιστεύω ακράδαντα.  Μπορεί να πάρει κάποιο καιρό, αλλά αυτή την στιγμή οι λύσεις που έχουμε στα χέρια μας είναι τόσο αποτελεσματικές που είναι ζήτημα χρόνου να φτάσουμε στο τέλος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...