562
|

Ακόμη 14 νέα περιστατικά κορονοϊού, 45 συνολικά τα κρούσματα στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2020, 14:12

Ακόμη 14 νέα περιστατικά κορονοϊού, 45 συνολικά τα κρούσματα στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2020, 14:12

Η διασπορά του κορονοϊού στη Δυτική Ελλάδα από τους εκδρομείς των Αγίων Τόπων συνεχίζεται. Οπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, επιβεβαιώθηκαν 14 νέα κρούσματα του Covid-19, ανεβάζοντας συνολικά τον αριθμό στη χώρα μας στα 45, μέσα σε λίγα 24ωρα.

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, εθνικός συντονιστής για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, εξήγησε, κατά την ενημέρωση των ΜΜΕ, ότι τα νέα κρούσματα είναι 11 συνεπιβάτες στο λεωφορείο των εκδρομέων και άλλοι τρεις άνθρωποι που ήταν επαφές τους. Τόνισε ότι ο ιός ήρθε από μια μη πληττόμενη χώρα, το Ισραήλ – «ο ιός περνάει κάτω από το μύτη μας» επανέλαβε χαρακτηριστικά. Μέχρι στιγμής, από το πούλμαν έχουν νοσήσει οι 34 επιβάτες.

Την Πέμπτη, ο κ. Τσιόδρας είχε ανακοινώσει 21 νέα κρούσματα από το λεωφορείο με το οποίο επέστρεψαν οι εκδρομείς από το «Ελ. Βενιζέλος» στη Δυτική Ελλάδα. Η ιχνηλάτηση των εκατοντάδων επαφών των εκδρομέων έφερε τον εντοπισμό των νέων κρουσμάτων.

Η Αμαλιάδα, τόπος κατοικίας του κρούσματος Νο 9, του 66χρονου συνταξιούχου που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση –διασωληνωμένος από το πρωί της Παρασκευής– στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, εμφανίζεται ως το επίκεντρο της εξάπλωσης του ιού και τέθηκε σε «φάση 2». Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι με εξαίρεση τον 66χρονο, οι υπόλοιποι ασθενείς εμφανίζουν ήπια, ή σχετικά ήπια, συμπτώματα της νόσου.

Λόγω του κρούσματος του 66χρονου, είχαν ανακοινωθεί την Τετάρτη έκτακτα μέτρα σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο με κλείσιμο σχολείων, αρχαιολογικών χώρων, κινηματογράφων και αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ την Παρασκευή δεν λειτούργησαν ούτε τα δικαστήρια στην Πάτρα. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας, τα μέτρα στους τρεις πληττόμενους νομούς παρατείνονται για δύο ακόμη εβδομάδες.

«Τη στρατηγική του ΕΟΔΥ, η οποία ήταν σύμφωνη με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ενέκριναν ομόφωνα οι διακεκριμένοι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθώς και επισκέπτες εμπειρογνώμονες ειδικά προσκεκλημένοι από το ευρωπαϊκό CDC για αυτό το σκοπό, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα και συνεργάζονται μαζί μας. Τις ημέρες που έγινε το ερώτημα για τον συγκεκριμένο πολίτη, για τον οποίο τόσα πολλά ακούγονται, ο ταξιδιώτης από τους Αγίους Τόπους, όπως και η ομάδα του, δεν ανήκαν σε ύποπτα περιστατικά γιατί δεν προέρχονταν από χώρα που είχε τοπική μετάδοση της νόσου. Ταυτόχρονα με εμάς, χθες, χώρες όπως οι ΗΠΑ, έχουν εισαγόμενα κρούσματα από χώρες που δεν αναφέρονται στις αντίστοιχες λίστες ελέγχου», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Με βάση τα νέα μέτρα, αναστέλλονται ακόμη όλες οι οργανωμένες εκδρομές από και προς τις πληττόμενες περιοχές. Σχετικά με τις οργανωμένες εκπαιδευτικές εκδρομές εξωτερικού, παρατείνονται τα μέτρα και μετά τις 13 Μαρτίου και μέχρι νεωτέρας. Ολες οι αθλητικές διοργανώσεις στις οποίες συμμετέχουν ομάδες από Αχαϊα, Ηλεία και Ζάκυνθο θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για διασπορά της νόσου και μετάδοση από μη γνωστή πηγή, γεγονός που είναι θετικό.

Οι υγειονομικές αρχές, πάντως, αναμένουν σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες, μετά και τον εντοπισμό πολλαπλών περιστατικών της νόσου μεταξύ των μελών ομάδας εκδρομέων στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο, που άλλαξε τα δεδομένα για την εξέλιξη της επιδημίας και στη χώρα μας. Οι εκδρομείς είχαν επισκεφτεί και τη Βηθλεέμ, όπου έκλεισε η η Βασιλική της Γεννήσεως (εδώ).

Σύμφωνα με το Mega, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου κατέφθασαν και άλλοι ασθενείς που θεωρήθηκαν ύποπτα κρούσματα. Το βράδυ της Πέμπτης έσπευσαν στο νοσοκομείο δύο αστυνομικοί που είχαν έρθει σε επαφή με τον 66χρονο, καθώς επίσης ένα ύποπτο κρούσμα από τη Ζάκυνθο και άλλο ένα από το Αγρίνιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...