794
Ο Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της Τυνησίας Σαγιέντ | Murat Cetinmuhurdar/Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Αιφνιδιαστικά στην Τυνησία ο Ερντογάν – «Τι δουλειά έχει η Ελλάδα στη Λιβύη;»

Protagon Team Protagon Team 25 Δεκεμβρίου 2019, 14:28
Ο Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της Τυνησίας Σαγιέντ
|Murat Cetinmuhurdar/Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Αιφνιδιαστικά στην Τυνησία ο Ερντογάν – «Τι δουλειά έχει η Ελλάδα στη Λιβύη;»

Protagon Team Protagon Team 25 Δεκεμβρίου 2019, 14:28

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έφτασε εκτός προγράμματος την Τετάρτη στην Τυνησία, για συνομιλίες με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της χώρας Καΐς Σαγιέντ.

Ο σκοπός της επίσκεψης και το περιεχόμενο των συνομιλιών δεν διευκρινίστηκαν εξαρχής από την τουρκική προεδρία, ωστόσο κρίνοντας από τις δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια ο Ερντογάν, στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε η κατάσταση στη Λιβύη.

Η συγκυρία της επίσκεψης  – αλλά και η επιλογή της χώρας – μόνο τυχαία δεν είναι λοιπόν, καθώς το τελευταίο διάστημα εξελίσσεται το γεωπολιτικό παίγνιο με επίκεντρο τη Λιβύη.

Η συμφωνία της Αγκυρας με την κυβέρνηση του Φαγιέζ Αλ Σάραζ για τον καθορισμό των θαλασσίων οικονομικών ζωνών περιλάμβανε και στρατιωτικό σκέλος, το οποίο η Αγκυρα φαίνεται διατεθειμένη να τηρήσει, αφού πρώτα περάσει από τη Βουλή ο σχετικός νόμος.

Πληροφορίες την έφεραν μάλιστα να σκέφτεται την μεταφορά στρατιωτών μέσω Τυνησίας η οποία συνορεύει με τη δυτική Λιβύη και την επικράτεια που ακόμη ελέγχει ο σύμμαχος της Τουρκίας.

Καθώς η Τυνησία συνορεύει με τη Λιβύη, θα μπορούσε να αποτελεί έναν προνομιακό -και ασφαλή- διάδρομο για τη μεταφορά τουρκικών στρατευμάτων ή υλικού προς τον Σαράζ, με τον οποίο η Αγκυρα έχει υπογράψει συμφωνία για την ΑΟΖ και για στρατιωτική συνεργασία. Ακόμη περισσότερο: ο υποστηριχθείς στις εκλογές από το ισχυρό ισλαμικό κόμμα της Τυνησίας πρόεδρος Σαγιέντ φαίνεται  πρόσωπο θετικά διακείμενο προς τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Φυσικά, όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί θα πρέπει να λάβουν υπ΄όψιν την αντίδραση και άλλων χωρών, όπως η Γαλλία με την παραδοσιακή ισχυρή επιρροή της στις χώρες του Μαγκρέμπ και η Ιταλία, η οποία ήλεγχε κάποτε τη Λιβύη.

Ο χάρτης με την κατανομή των ζωνών που ελέγχουν οι εμπλεκόμενοι στον Εμφύλιο της Λιβύης. Η εδαφική τουλάχιστον υπεροχή των αντικυβερνητικών δυνάμεων του Εθνικού Στρατού του Χαφτάρ είναι κραυγαλέα. Η Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης που στηρίζει η Τουρκία έχει πολύ μικρότερες εκτάσεις υπό τον έλεγχό της (αυτές με το κίτρινο χρώμα). Πάνω αριστερά, βρίσκεται η Τυνησία.

Καθόλου τυχαία και η σύνθεση της αποστολής. Ο τούρκος πρόεδρος συνοδευόταν στο ταξίδι του από τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ, αντίστοιχα. Μαζί του ταξίδεψαν ακόμη ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Χακάν Φιντάν (είναι ο άνθρωπος του Ερντογάν για όλες τις δουλειές), ο διευθυντής επικοινωνίας Φαχρετίν Αλτούν και ο προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν.

Η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη που πραγματοποιεί ξένος ηγέτης στην Τυνησία μετά την εκλογή του Σαγιέντ στην προεδρία, τον Οκτώβριο.

Ερντογάν: «Τι δουλειά έχει η Ελλάδα στη Λιβύη;»

Ο Ερντογάν, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον τυνήσιο ομόλογό του, δεν ξέχασε την Ελλάδα και την αντίθεσή της στις κινήσεις της Αγκυρας στη Λιβύη.

Καταρχάς αναφέρθηκε στην σταθερότητα στην περιοχή και τα προβλήματα ασφάλειας που παρουσιάζει: «Το γεγονός πως υπάρχουν 500.000 πρόσφυγες στην ευρύτερη περιφέρεια αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την Τυνησία, το οποίο θέλουμε σύντομα να ξεπεράσουμε. Από αυτό το πρόβλημα, μπορεί να ενισχυθεί και η τρομοκρατία, μια κατάσταση που ενοχλεί τους ανθρώπους εδώ. Συζητήσαμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε για την επιστροφή του πολιτικού διαλόγου και την εκεχειρία στη Λιβύη» είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Συνέχισε με αναφορά και στην Ελλάδα: «Υπάρχει ένας αυξημένος ενθουσιασμός για τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε βάρος της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα. Αλήθεια, τι δουλειά έχει η Ελλάδα με τη Λιβύη; Δεν έχει καμία δουλειά με την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Η Λιβύη και η Τουρκία έχουν συγκεκριμένη σύνδεση μεταξύ τους, οι δυο χώρες έχουν δικαιοδοσία στην περιοχή αυτή».

Επιπλέον, τόνισε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη θα ισχύσει κανονικά: «Περάσαμε τη συμφωνία από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση και θα ισχύσει κανονικά στο μέλλον. Δεν ήμασταν ποτέ εισβολείς. Αν δεχτούμε οποιαδήποτε πρόσκληση, θα την αξιολογήσουμε και θα πράξουμε ανάλογα. Και έχουμε λάβει πρόσκληση για αποστολή στρατευμάτων.

» Η Ρωσία και το Σουδάν τι δουλειά έχουν εκεί; Ο Χαφτάρ δεν είναι νόμιμος και οι δραστηριότητές του είναι παράνομες».

Ποιος είναι ο τυνήσιος πρόεδρος Καΐς Σαγιέντ

Καθηγητής Νομικής και ένας από τους διαμορφωτές του Συντάγματος που προέκυψε μετά την Αραβική Ανοιξη, ο 61χρονος Καΐς Σαγέντ ανέλαβε την προεδρία της χώρας τον περασμένο Οκτώβριο, έπειτα από τον θάνατο του γηραιού Καΐντ Εσέμπσι.

Κέρδισε τον εκατομμυριούχο αντίπαλό του Ναμπίλ Καρούι με το συντριπτικό 73%, χάρη σε μεγάλο βαθμό στις ψήφους των νέων. Μια καθόλα αξιοσημείωτη επίδοση για έναν άνθρωπο που ποτέ στο παρελθόν δεν είχε διεκδικήσει δημόσιο αξίωμα.

Εκανε λόγο από την πρώτη στιγμή για νέα σελίδα στην ιστορία της χώρας, όμως οι συντηρητικές θέσεις που έχει εκφράσει δύσκολα δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό.

Η εκστρατεία του, όπως ανέφερε το BBC, βασίστηκε στο μήνυμα κατά της διαφθοράς και υπέρ της ενότητας.

Παρά ταύτα, έχει δηλώσει (και δεν το κρύβει) ότι οι ξένες δυνάμεις προωθούν την ομοφυλοφιλία στην Τυνησία, είναι υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής (που δεν εφαρμόζεται από το 1994) και κατά των ίσων δικαιωμάτων κληρονομιάς για άνδρες και γυναίκες.

Ισως όχι τυχαία τον αποκαλούν στη χώρα του «ρομπότ» για τους αυστηρούς τρόπους του και τη μονότονη εκφορά του λόγου του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...