487
Μια αμήχανη στιγμή στην πρώτη συνάντηση Τραμπ και Ομπάμα στις 10 Νοεμβρίου 2016 | EPA/MICHAEL REYNOLDS

«Αγαπητέ κύριε πρόεδρε…»: Η άγνωστη επιστολή Ομπάμα στον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2017, 13:22
Μια αμήχανη στιγμή στην πρώτη συνάντηση Τραμπ και Ομπάμα στις 10 Νοεμβρίου 2016
|EPA/MICHAEL REYNOLDS

«Αγαπητέ κύριε πρόεδρε…»: Η άγνωστη επιστολή Ομπάμα στον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2017, 13:22

Το αμερικανικό κράτος σε κάθε ευκαιρία δείχνει ότι έχει συνέχεια και το αποδεικνύει στη διαδοχή των προέδρων, ακόμα και αν ανάμεσά τους υπάρχει πολιτική άβυσσος.

Προτού αφήσει τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου, ο Μπαράκ Ομπάμα άφησε μια χειρόγραφη επιστολή για τον διάδοχό του Ντόναλντ Τραμπ, όπως εξάλλου είχε βρει και αυτός μια αντίστοιχη –και πολύ θερμή- από τον Τζορτζ Μπους.

Το περιεχόμενο της επιστολής έφερε στο φως την Κυριακή το CNN.

Ο Ομπάμα δεν είχε αποκαλύψει το περιεχόμενο της επιστολής του ούτε στους πιο στενούς του συνεργάτες. Ωστόσο ο Τραμπ έχει κοινοποιήσει το σημείωμα σε αρκετούς επισκέπτες ή σε όσους δέχεται στα ιδιαίτερα διαμερίσματά του.

Σημειώνει ακόμη ότι η επιστολή είναι περισσότερο εκτεταμένη από άλλες αντίστοιχες προηγούμενων προέδρων και περιέχει περισσότερες συμβουλές.

Μια ιδέα για το τι γράφει είχε δώσει ο Τραμπ λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, που είχε πει ότι ο Ομπάμα του είχε αφήσει μια «θαυμάσια επιστολή».

Όπως φαίνεται τώρα, ο Μπαράκ Ομπάμα εύχεται καλή επιτυχία στον νέο πρόεδρο και του λέει (ή, θα λέγαμε, του υπενθυμίζει) ότι «εκατομμύρια άνθρωποι και εμείς έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας σε εσάς».

Του υπενθυμίζει ότι πρέπει «να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φτιάξουμε περισσότερες κλίμακες για την επιτυχία κάθε παιδιού και κάθε οικογένειας που είναι πρόθυμη να δουλέψει σκληρά.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Συγχαρητήρια για την αξιοσημείωτη προεκλογική σας καμπάνια. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε εσάς και όλοι μας, ανεξάρτητα από κόμμα, ελπίζουμε για περισσότερη ευημερία και ασφάλεια κατά τη διάρκεια της θητείας σας.

Αυτό είναι ένα μοναδικό αξίωμα, χωρίς σαφές σχέδιο επιτυχίας, οπότε δεν γνωρίζω αν κάποια συμβουλή από μένα θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Ωστόσο, επιτρέψτε μου να σας προσφέρω λίγες σκέψεις από τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Κατ’ αρχάς, είμαστε και οι δύο ευλογημένοι, με διαφορετικούς τρόπους, με πολύ μεγάλη τύχη. Δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί. Εναπόκειται σε εμάς να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να χτίσουμε περισσότερες κλίμακες επιτυχίας για κάθε παιδί και οικογένεια που είναι πρόθυμη να εργαστεί σκληρά.

Δεύτερον, η αμερικανική ηγεσία είναι πραγματικά απαραίτητη. Εξαρτάται από εμάς, μέσα από τη δράση και παραδείγματά μας, να στηρίξουμε τη διεθνή τάξη, που επεκτείνεται σταθερά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και από την οποία εξαρτάται τόσο ο δικός μας πλούτος όσο και η ασφάλειά μας.

Τρίτον, είμαστε προσωρινοί κάτοχοι αυτού του αξιώματος. Αυτό μας καθιστά φύλακες των δημοκρατικών θεσμών και παραδόσεων -όπως το κράτος δικαίου, ο διαχωρισμός των εξουσιών, η ισότητα και οι ελευθερίες των πολιτών- για τις οποίες οι πρόγονοί μας πολέμησαν και μάτωσαν. Ανεξάρτητα από την τριβή της πολιτικής ζωής, εναπόκειται σε εμάς να αφήσουμε αυτά τα όργανα της δημοκρατίας μας τουλάχιστον τόσο ισχυρά όσο τα βρήκαμε.

Και τέλος, αφιερώστε χρόνο -μέσα στη βιασύνη των γεγονότων και των ευθυνών- για τους φίλους και την οικογένεια. Θα σας βοηθήσουν εν μέσω των αναπόφευκτων, δύσκολων στιγμών.

Η Μισέλ κι εγώ ευχόμαστε σε εσάς και στη Μελάνια τα καλύτερα καθώς ξεκινάτε αυτή την αποστολή. Θέλω να γνωρίζετε ότι είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε.

Καλή τύχη και καλή επιτυχία

Μπαράκ Ομπάμα»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...