823
Ο Πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη της Τρίτης για τον κλάδο της εστίασης | ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Αυτά είναι τα μέτρα για την εστίαση – Ευρεία τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2020, 15:27
Ο Πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη της Τρίτης για τον κλάδο της εστίασης
|ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Αυτά είναι τα μέτρα για την εστίαση – Ευρεία τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2020, 15:27

Τις βασικές κατευθύνσεις για τα μέτρα στήριξης του κλάδου της εστίασης έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους συναρμόδιους υπουργούς και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την Τρίτη.

Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του τζίρου των επιχειρήσεων του κλάδου, ενόψει της επαναλειτουργίας τους, πάντα με την τήρηση των κανόνων που θέτει η Υγειονομική Επιτροπή.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων που έχουν τη δυνατότητα να καταλαμβάνουν σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους τα συγκεκριμένα καταστήματα, χωρίς βεβαίως να δημιουργείται πρόβλημα στην πρόσβαση των πολιτών σε αυτούς.

Οπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης αποτελεί κομβικό ορόσημο για την επαναφορά σε μία νέα κανονικότητα.

«Θέλουμε να δώσουμε στις επιχειρήσεις τις δυνατότητες να μπορούν να επαναλειτουργήσουν, σεβόμενοι απόλυτα τις υγειονομικές υποδείξεις των ειδικών, αλλά μη βάζοντάς τους και τόσο αυστηρούς περιορισμούς που στο τέλος θα καταστήσει ανέφικτη την ίδια την επιχειρηματική δραστηριότητα», σημείωσε ο Πρωθυπουργός και ήδη, πρόσθεσε, έχει γίνει μία πρώτη κουβέντα για το «πώς θα μπορούμε μέσα από νομοθετικές παρεμβάσεις να δώσουμε επέκταση στους ανοιχτούς χώρους εστίασης. Πάντα με κανόνες που θα σέβονται τα δικαιώματα των πεζών στους δημόσιους χώρους, αλλά δίνοντας ταυτόχρονα και τη δυνατότητα στους καταστηματάρχες να μπορούν να σερβίρουν περισσότερο έξω και πολύ λιγότερο μέσα, τηρώντας τις αποστάσεις που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί».

Σε συνεννόηση με το υπουργείο Ανάπτυξης και την Υγειονομική Επιτροπή, αναμένεται να «κλειδώσουν» οι υποδείξεις για τους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους. «Πάρα πολλά από τα εστιατόρια σήμερα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, «μπορούν να είναι σε κλειστό χώρο μεν, αλλά από ό,τι καταλαβαίνω χωρίς τζάμια και θα πρέπει να οριοθετήσουμε τις προϋποθέσεις που μπορούν και αυτοί να λειτουργήσουν την επόμενη μέρα».

Με αυτά τα δεδομένα, εκτίμησε, και «εφόσον συνεχίσουμε να πηγαίνουμε όπως έχουμε κινηθεί τον τελευταίο μήνα, ως προς τα επιδημιολογικά δεδομένα, το άνοιγμα της εστίασης την 1η Ιουνίου είναι κάτι το οποίο είναι απολύτως εφικτό».

Οπως προαναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Πρωθυπουργός έδωσε πέντε βασικές κατευθύνσεις για τη στήριξη των καταστημάτων της εστίασης

1. Τα όποια μέτρα για την επέκταση στους ανοικτούς χώρους θα είναι έκτακτα και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα,

2. Η ευθύνη θα πρέπει να περάσει στους Δήμους, οι οποίοι θα έχουν ευελιξία σχετικά με την εφαρμογή του νέου, προσωρινού πλαισίου,

3. Οι ρυθμίσεις θα αφορούν κυρίως υπαίθριους χώρους, ωστόσο θα υπάρχουν προβλέψεις και για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων,

4. Η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων θα γίνει χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών και,

5. Δεν θα εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους.

«Ολα τα μέτρα που είναι εφικτό δημοσιονομικά να ληφθούν, θα ληφθούν» είπε νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ. Ο υπουργός σημείωσε ότι θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες πακέτο μέτρων για την εστίαση και για τον τουρισμό και πρόσθεσε: «αν δούμε ότι δεν αυξάνονται τα κρούσματα θα μπορέσουμε ένα πάμε σε ταχύτερο άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης. Πάμε με σχέδιο, υιοθετούμε από την αγορά προτάσεις, έχουμε συναίσθηση του προβλήματος και θα κάνουμε ως κυβέρνηση αυτό που πρέπει».

Από την πλευρά του, ο υφ. Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης είπε ότι είναι εξέταση ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Σκυλακάκης παραδέχτηκε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης είναι μεγάλα, ωστόσο όπως είπε θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να ανακοινωθεί το πρόγραμμα στήριξης στο οποίο θα ενισχύει, όπως είπε την απασχόληση.

Παράλληλα, τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν τα καταστήματα που δεν έχουν εξωτερικό χώρο, προκειμένου να λειτουργήσουν. Αλλο μεγάλο θέμα είναι στο κομμάτι του καφέ, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι αυτή την στιγμή η κυβέρνηση εξετάζει το πακέτο στήριξης για την εστίασης, το οποίο χαρακτήρισε «δύσκολο κομμάτι».

«Το κομμάτι του καφέ είναι πολύ σημαντικό γιατί, τι συμβαίνει, ενώ ένα εστιατόριο έχει υψηλή απόδοση από τα τραπεζοκαθίσματα που έχει, ο καφές έχει ποιο χαμηλή απόδοση για τον ίδιο αριθμό τραπεζοκαθισμάτων. Χρειάζεται λοιπόν περισσότερος χώρος και περισσότερος χρόνος για να βγάλει τα ίδια χρήματα και για να είναι βιώσιμο. Είναι ένα θέμα που θέλει εξέταση ειδικά γιατί αυτά τα χρήματα οι επιχειρήσεις δεν θα τα έχουν κερδίσει ως κέρδη, θα είναι δηλαδή μια προκαταβολή σε κέρδη που στην πραγματικότητα δεν θα υπάρξουν», επισήμανε ο κ. Σκυλακάκης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών, Θοδωρής Λιβάνιος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, o πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου και οι δήμαρχοι των δύο μεγαλύτερων δήμων της χώρας, Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...