367
Το ΚΚΕ, πάντως, αντιδρά στις προθέσεις της κυβέρνησης θεωρώντας ότι το νομοσχέδιο «στοχεύει δυνητικά κάθε διαδήλωση» και όχι μόνο τις μικρές σε συμμετοχή | SOOC

Οι «επιδείξεις» του ΠΑΜΕ και άλλων στο Σύνταγμα επαναφέρουν το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2020, 14:32
Το ΚΚΕ, πάντως, αντιδρά στις προθέσεις της κυβέρνησης θεωρώντας ότι το νομοσχέδιο «στοχεύει δυνητικά κάθε διαδήλωση» και όχι μόνο τις μικρές σε συμμετοχή
|SOOC

Οι «επιδείξεις» του ΠΑΜΕ και άλλων στο Σύνταγμα επαναφέρουν το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2020, 14:32

Μετά τις εικόνες Πιονγιάνγκ μπροστά από τη Βουλή την Πρωτομαγιά – σε μία επιδεικτική περιφρόνηση της απαγόρευσης συναθροίσεων λόγω κορονοϊού- και την επίδειξη ανευθυνότητας των «περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων» την Δευτέρα 4/5, που κατέβηκαν στο Σύνταγμα για να διαδηλώσουν κατά του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας, στην πρώτη σειρά των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης ξεπροβάλλει εκ νέου το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη για τις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» (εδώ).

Σκοπός του σχεδίου νόμου που φέρεται να είναι έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή, δεν είναι άλλος από το να μπει ένα τέλος στην ιδιότυπη ομηρεία της κοινωνικο-οικονομικής ζωής στην πρωτεύουσα (κ.α. πόλεις της χώρας) και στην ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών από μικρές πορείες και διαδηλώσεις.

To νομοσχέδιο βασίζεται κατά 80% σε εκείνο που είχαν καταρτίσει το 2012 οι συνταγματολόγοι Νίκος Αλιβιζάτος, Αντώνης Μανιτάκης και Μιχάλης Βροντάκης έπειτα από αίτημα του τότε δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη.

Η δημόσια διαβούλευση συγκέντρωσε χιλιάδες σχόλια έως τις 10 Μαρτίου, οπότε και «πάγωσε» αυτόματα λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ»,  το σχέδιο νόμου έχει βγει από το συρτάρι, με βασικό ερώτημα όχι το «εάν», αλλά το «πότε» θα κατατεθεί.

Σύμφωνα πάντα με πηγές του επικαλείται στο σχετικό της δημοσίευμα η εφημερίδα, στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι σκοπός είναι η «διασφάλιση της άσκησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι (…) κατά τρόπο ώστε να μην εκτίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια και να μη διαταράσσεται υπέρμετρα η κοινωνικο-οικονομική ζωή ορισμένης περιοχής».

Ανάμεσα σε άλλα, προβλέπονται περιορισμοί όπως η κατάληψη μέρους του οδοστρώματος, η υπόδειξη εναλλακτικών επιλογών για την πραγματοποίηση μιας πορείας κ.α.

Μεταξύ των 16 άρθρων του νομοσχεδίου ξεχωρίζουν επίσης οι προβλέψεις για τον ρόλο και την ευθύνη  του «οργανωτή» κάθε συνάθροισης, για τον θεσμό του Αστυνομικού Διαμεσολαβητή, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα διάλυσης των συγκεντρώσεων εφόσον δεν ακολουθούνται οι όροι πραγματοποίησής τους, και δημιουργείται ψηφιακή πλατφόρμα για ενημέρωση των πολιτών σε πραγματικό χρόνο.

Στον Περισσό πάντως, έχουν ήδη δείξει τις προθέσεις τους έναντι της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, προειδοποιώντας για έντονες αντιδράσεις ανυπακοής.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η αξιολόγηση της πρόσφατης πρωτομαγιάτικης κινητοποίησης από τους επιτελείς του ΚΚΕ, σύμφωνα με τους οποίους η επιτυχία της ήταν διπλή: και συμβολικά και επί της ουσίας, στέλνοντας   βροντερό«μήνυμα θεσμικής ανυποταξίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...