495
O υπουργός Ανάπτυξης στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 την Τετάρτη | YouTube

Αδωνις Γεωργιάδης: Ντροπή για τη χώρα οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2021, 09:58
O υπουργός Ανάπτυξης στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 την Τετάρτη
|YouTube

Αδωνις Γεωργιάδης: Ντροπή για τη χώρα οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2021, 09:58

Nτροπή χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, το γεγονός ότι στην Ελλάδα καταγράφεται ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων υγειονομικών στην Ευρώπη.

Το ποσοστό υγειονομικών που έχει εμβολιαστεί στην χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι το 62,5 %. «Είμαστε στην προτελευταία θέση στην Ευρώπη, ειναι ένα στοιχείο που πρέπει να μας προβληματίσει», παρατήρησε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1

Αντίστοιχα, συμπληρωσε ο υπουργός, η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη και στους εμβολιασμούς των ηλικιωμένων, ενώ αντίθετα οι νέες γενιές «φαίνονται άνθρωποι προοδευτικοί που παίρνουν την ζωη τους στα χέρα τους και εμβολιάζονται».

«Στις βόρειες χώρες της Ευρώπης ο εμβολιασμός στους ηλικιωμένους ξεπερνά το 75% και στην Ελλάδα σκάρτα φτάνουμε το 60%», τόνισε, την ώρα που όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, «στις ΜΕΘ οκτώ στους δέκα ειναι μη εμβολιασμένοι».

«Ηρθε η ώρα να εμβολιαστούμε»

Στη συνέχεια των δηλώσεών του, και αφού αναφέρθηκε στην άρτια οργάνωση του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας που όπως είπε έχει κερδίσει επαινετικά σχόλια από τον ξένο Τύπο, ο Αδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε ότι «η οικονομία δεν μπορεί να ανοίξει αν δεν πέσει η πανδημία και η πανδημία δεν μπορεί να πέσει αν δεν εμβολιαστούμε».

Πλέον, τόνισε, «στο οπολοστάσιο για τους εμβολιασμούς μπαίνει και το εμβόλιο της Johnshon & Johnshon», το οποίο, όπως είπε, θα βοηθήσει στο να εμβολιαστούν και άνθρωποι που δεν μπορούν να μεταβούν σε εμβολιαστικό κέντρο.

«Ηρθε η ώρα να εμβολιαστούμε», ήταν το σύνθημα που θέλησε να περάσει ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι «με τα χθεσινά νούμερα έχουν γίνει 3.285.000 εμβολιασμοί – οχι εμβολιασθέντες» και «στόχος είναι να κάνουμε 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα».

Σε ερώτημα πώς είναι δυνατόν να ανοίγει σήμερα η εστίαση όταν προ μηνών είχε κλείσει με στοιχεία για πολύ λιγότερα κρούσματα, ο υπουργός απάντησε με την επισήμανση ότι «όταν κλείσαμε δεν είχαμε ούτε τα εμβόλια, ούτε τα self test» – δύο πολύ σημαντικά «όπλα», όπως είπε, απέναντι στην πανδημία.

Παιδικοί σταθμοί, φροντιστήρια, γυμναστηρια

Ερωτηθείς εξάλλου γιατί δεν άνοιξαν οι παιδικοί σταθμοί μαζί με τα σχολεία, ο κ. Γεωργιάδης παραδέχθηκε πως υπάρχει μία επιφύλαξη, καθώς όπως είπε όσο κατεβαίνει η ηλικία υπάρχει ο φόβος της πειθαρχίας.

Οπως έκανε γνωστό, εντός της ημέρας συνεδριάζει η Επιτροπή των ειδικών όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί το άνοιγμα των παιδικών σταθμών, καθώς και των φροντιστηρίων.

Για τα γυμναστήρια, ανέφερε ότι γίνεται συζήτηση με τους επαγγελματίες του κλάδου, καθώς όπως είπε, πολλοί λένε ότι «πάμε να τους ανοίξουμε την ώρα που δεν έχουν πελάτες λόγω καλοκαιριού».

Λιανεμπόριο και εστίαση

Οσον αφορά τα μαγαζιά του λιανεμπορίου, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «θα εισηγηθούμε να καταργηθεί το sms για το click inside, αλλά να παραμείνει ο χρονικός περιορισμός των τριών ωρών για τώρα» – κάτι που άφησε ανοικτό να αλλάξει σε 15 ημέρες, όσο προχωράει ο εμβολιασμός.

Στην εστίαση εκτίμησε ότι «μετά τις 15 Μαΐου θα διευρυνθεί το ωράριο λετουργίας των καταστημάτων (από τα πρώτα αιτήματα των επιχειρηματιών του κλάδου μετά τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας), ενώ για τους ημιυπαίθριους χώρους επανέλαβε ότι δεν μπορούν να ανοίξουν για τον μήνα Μάιο. «Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί τόσο θα χαλαρώνουν οι περιορισμοί», πρόσθεσε στη σχετική αναφορά του ο κ. Γεωργιάδης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...