556
Ο εθνικιστής Βίκτορ Ορμπάν (αριστερά) θεωρεί ότι οι ιδέες που προωθεί ο Τζορτζ Σόρος δεν είναι «επαρκώς πατριωτικές» | Reuters/CreativeProtagon

Ορμπάν – Σόρος: Νέα σύγκρουση για ένα πανεπιστήμιο

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2017, 12:31
Ο εθνικιστής Βίκτορ Ορμπάν (αριστερά) θεωρεί ότι οι ιδέες που προωθεί ο Τζορτζ Σόρος δεν είναι «επαρκώς πατριωτικές»
|Reuters/CreativeProtagon

Ορμπάν – Σόρος: Νέα σύγκρουση για ένα πανεπιστήμιο

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2017, 12:31

Οι ευρωπαϊκές φιλελεύθερες αξίες δεν αισθάνονται καλά τα τελευταία χρόνια στην Ουγγαρία και είναι η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν που έχει φροντίσει για αυτό. Το πιο πρόσφατο «επίτευγμα» αφορά στην προσπάθεια της ουγγρικής κυβέρνησης να οδηγήσει το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης (Central European University – CEU), ένα από τα καλύτερα ιδιωτικά πανεπιστήμια της χώρας, στο λουκέτο.

Το CEU είναι ένα ιδιωτικό ΑΕΙ που δημιουργήθηκε το 1991 από τον ουγγρικής καταγωγής δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος, ο οποίος συνεχίζει να το χρηματοδοτεί ως σήμερα. Την Τρίτη η κυβέρνηση ανακοίνωσε νομοθετικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση οι οποίες, όπως καταγγέλλουν οι υπεύθυνοι του CEU, θα αναγκάσουν το ίδρυμα να κλείσει. Το CEU κατά το BBC αποτελεί προμαχώνα διάδοσης των δημοκρατικών και φιλελεύθερων αξιών και της ανοιχτής κοινωνίας, ιδεών που απεχθάνεται ο Βίκτορ Ορμπάν και οι ομοϊδεάτες του.

Το CEU όπως αναφέρουν εξάλλου οι Financial Times είναι ένα από τα καλύτερα ιδρύματα για μεταπτυχιακές σπουδές όχι μόνο στην Ουγγαρία αλλά σε όλη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη καθώς προσφέρει σπουδές και πτυχία υψηλού επιπέδου. Η επίσημη θέση της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε δια στόματος του υπουργού Παιδείας Λάζλο Πάλκοβιτς, είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν στόχο το CEU αλλά αφορούν και τα 28 ξένα Πανεπιστήμια που δραστηριοποιούνται στην Ουγγαρία.

Ο πρύτανης του CEU, ο Καναδός Μάικλ Ιγνατίεφ (ιστορικός και πρώην ηγέτης του Φιλελεύθερου Κόμματος του Καναδά) κατήγγειλε την προσπάθεια της ουγγρικής κυβέρνησης ως τιμωρητική και μεροληπτική. «Η νέα νομοθεσία πλήττει το CEU και είναι μία απαράδεκτη επίθεση στις ακαδημαϊκές ελευθερίες» δήλωσε ο Ιγνατίεφ.

ignatifvREUTERSBernadett Szabo
«Το Πανεπιστήμιο δεν πρόκειται να κλείσει και θα εφαρμόσουμε τα προγράμματά μας πάση θυσία» δήλωσε ο πρύτανης του CEU Μάικλ Ιγνατίεφ |REUTERS/Bernadett Szabo

Η αντιπαράθεση του Ορμπάν με τον Σόρος κρατά χρόνια, καθώς ο ούγγρος πρωθυπουργός θεωρεί τον μεγιστάνα ιδεολογικό εχθρό του, παρότι ο ίδιος στα νιάτα του είχε ευεργετηθεί λαμβάνοντας μία από τος υποτροφίες που προσέφερε ο Σόρος. Ο πιο ένθερμος οπαδός του Τραμπ στην ΕΕ, έχει ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια μία αυταρχική πορεία, στα χνάρια του Πούτιν και του Ερντογάν. Η ξενοφοβική πολιτική του δεν αφορά μόνο τους πρόσφυγες αλλά κάθε τι που δεν είναι «πιστοποιημένα ουγγρικό».

Η Μαρία Σμιτ, εκδότης ενός φιλικού προς τον Ορμπάν περιοδικού, επιτέθηκε πρόσφατα κατά του CEU χαρακτηρίζοντάς το «προγεφύρωμα του Σόρος». Ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος, δηλωμένος αντίπαλος κάθε ξενοφοβικής κυβέρνησης και πολέμιος του Τραμπ, εκπροσωπεί κατά την εκδότρια «όλα εκείνα που αξίζουν την περιφρόνησή μας. Το όνομα του σημαίνει ό,τι είναι απεχθές, αντιπατριωτικό και υπεροπτικό» ανέφερε.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της ουγγρικής κυβέρνησης θα έχει αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία και στην ανεξαρτησία του CEU» δήλωσε ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας στη Βουδαπέστη. Οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος δήλωσαν ότι εφόσον εφαρμοστούν οι νέες διατάξεις το CEU – το οποίο σήμερα φιλοξενεί 1.800 φοιτητές από 117 χώρες – θα αναγκαστεί να μην δεχτεί νέους φοιτητές από τον επόμενο Φεβρουάριο εκτός αν Ουγγαρία και οι ΗΠΑ υπογράψουν νέα συνθήκη εκπαιδευτικής συνεργασίας.

Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό αποπομπής όλων των μη κυβερνητικών οργανώσεων από τη χώρα που χρηματοδοτούνται από το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Σόρος. Ανάλογη τακτική ακολουθεί η Ρωσία: τον περασμένο μήνα αναγκάστηκε να κλείσει το παράρτημα του CEU στην Αγία Πετρούπολη.

Αλλά ο πρύτανης Μάικλ Ιγνατίεφ προειδοποίησε: «Το Πανεπιστήμιο δεν πρόκειται να κλείσει και θα εφαρμόσουμε τα προγράμματά μας πάση θυσία» δείχνοντας ότι ο αγώνας για τον Ορμπάν δεν θα είναι εύκολος και πάντως όχι χωρίς αντίσταση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...