1336
| SOOC

Προς ευρώ «δύο ταχυτήτων», με άρση των capital controls για το «νέο χρήμα»

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2016, 08:35

Προς ευρώ «δύο ταχυτήτων», με άρση των capital controls για το «νέο χρήμα»

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2016, 08:35

Εναν χρόνο μετά το τραυματικό για την ελληνική οικονομία δημοψήφισμα, και 372 ημέρες μετά την επιβολή των capital controls που γονάτισαν την αγορά και έριξαν τη χώρα πάλι στην ύφεση, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φρόντισε να υποσχεθεί χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Μιλώντας στη φιλόξενη συχνότητα της κρατικής ΕΡΤ, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «θα υπάρχει ρύθμιση στα capital controls την άλλη εβδομάδα» και «αυτοί που φέρνουν νέα χρήματα θα μπορούν να τα βγάλουν». Ουσιαστικά ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε τα όσα είχε δηλώσει μία μέρα νωρίτερα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην επίσης φίλα προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή» όταν εξήγησε πως «το επόμενο βήμα στη χαλάρωση των capital controls θα είναι να μπορεί να βγάλει χωρίς φόβο ο πολίτης τα λεφτά από τα στρώματα, καθώς το νέο χρήμα και εντός Ελλάδας δεν θα υπόκεινται σε κεφαλαιακό έλεγχο».

Αυτό έχει δύο αναγνώσεις. Η πρώτη είναι ότι όντως τα capital controls χαλαρώνουν. Η δεύτερη όμως είναι ότι επισημοποιούνται στην ουσία δύο νομίσματα εντός της χώρας. Θα υπάρχουν από τη μία τα ευρώ που είναι εγκλωβισμένα στις τράπεζες – αυτά που είχαν παραμείνει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα έως τις 29 Ιουνίου 2015 και αυτά που συνέχισαν να μπαίνουν (όσα έμπαιναν) μέχρι τώρα και θα παραμένουν υπό περιοριστικό καθεστώς. Και από την άλλη θα υπάρχουν τα ευρώ που ήταν κρυμμένα έξω από τις τράπεζες – αυτά εφόσον μπουν στο σύστημα θα υπόκεινται σε άλλους κανόνες…

Υπό αυτό το πρίσμα, η υπόσχεση του κ. Τσακαλώτου ότι η πλήρης άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα συμβεί μετά την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης – η οποία θεωρητικά θα γίνει περί τα τέλη Οκτωβρίου, αλλά κανείς δεν ξέρει – δεν έχει και τόση λογική. Γιατί να επιστρέψεις τα χρήματα στην τράπεζα αφού σε λίγους μήνες θα αρθούν όλοι οι περιορισμοί; Πιο λογικό είναι τα capital controls να παραμείνουν σε ισχύ για περισσότερο χρονικό διάστημα. Αλλωστε στη συνέντευξή του στον Πάνο Χαρίτο ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως τα capital controls «δεν είναι αυστηρά»….

Παράλληλα, ανέφερε πως «κάθε μήνα θα φιλελευθεροποιούμε το καθεστώς τους», σημειώνοντας πως «πήραμε την απόφαση να διευκολύνουμε πρώτα τους εξαγωγείς».

Πέραν αυτού, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση είχε μία «καμπύλη μάθησης», αναφορικά με το ποιοι είναι οι κανόνες και υποστήριξε ότι μάθαμε γρήγορα. Για τη συνέχεια των διαβουλεύσεων, επισήμανε ότι εμείς δεν έχουμε συμφέρον να καθυστερήσουμε και πως πρέπει να είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας για να δημιουργηθεί η απαραίτητη σταθερότητα. Πάντως, εκτίμησε ότι και στη νέα διαπραγμάτευση «θα υπάρχουν συγκρούσεις και διαφορές». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση θα πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους για φέτος και υποστήριξε ότι στόχος είναι να μην ενεργοποιηθεί ο κόφτης δαπανών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα για το χρέος, σημειώνοντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει ξεκαθαρίσει ότι έγινε βήμα για το χρέος. Επίσης, έκανε λόγο για καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις με ευθύνη των θεσμών λόγω των διαφορών τους, ενώ επισήμανε ότι είναι πιο δύσκολο να διαπραγματεύεσαι με τέσσερις θεσμούς, χωρίς να αποκλείει την ύπαρξη ανάλογου προβλήματος και στη νέα αξιολόγηση. Ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει ότι οι διαφορές αυτές ορισμένες φορές ευνοούν, αναφέροντας ως παραδείγματα τη θέση του ΔΝΤ για το χρέος ή κάποιων κρατών για τις συλλογικές συμβάσεις.

Πάντως, άφησε αιχμές και για το ρόλο του ΔΝΤ συνολικά, υποστηρίζοντας σε ευρωπαϊκά προβλήματα θα έπρεπε να υπάρχει ευρωπαϊκή λύση και πρόσθεσε ότι σαν Ευρωπαίος θα ήθελα να έχω τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας σαν το ΔΝΤ της Ευρώπης, αλλά καταλαβαίνω και τις ευαισθησίες κάποιων ευρωπαϊκών χωρών.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως οι τιμές των τραπεζών έπεσαν όταν έλεγαν οι θεσμοί ότι χρειάζονται 20 δισ. ευρώ και εμείς ότι θα χρειαστούν μόνο 5 δισ. ευρώ. Σχετικά με τις αλλαγές στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ο υπουργός ανέφερε πως «υπάρχει ένας νόμος που είναι πολύ αυστηρός» και παραδέχτηκε ότι είναι πολύ αυστηρός και κόβει πάρα πολύ καλούς υποψήφιους. Όμως, πρόσθεσε πως «δεν νομίζω ότι οι θεσμοί έχουν την στρατηγική να μην υπάρχουν Έλληνες», αλλά «πληρώνουμε μία στρατηγική κατά την οποία οι τραπεζίτες είχαν πολύ καλές σχέσεις με την κακή έννοια με τον ιδιωτικό τομέα, συνέχιζαν να δανείζουν και οι εταιρείες δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα»

Για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων που θα πρέπει να λειτουργεί ως το τέλος του έτους, ο υπουργός σημείωσε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου που θα εκλέξει το πρώτο διοικητικό σύμβουλο, καθώς και ότι είναι θέμα διαπραγμάτευσης ακόμη το ποιες εταιρείες θα ενταχθούν σε αυτό. Παράλληλα, υποστήριξε ότι θα είναι πιο εύκολο μέσω του Ταμείου να γίνει αναδιάρθρωση εταιρειών από ότι από τα ίδια τα υπουργεία και ανέφερε ως παράδειγμα υποψήφιας προς ένταξη τη ΔΕΗ.

Σχετικά με το κατά πόσο είναι επιτυχημένο το πρόγραμμα, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι αυτό θα κριθεί στο τέλος και μετά από τη δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σχολιάζοντας το περυσινό δημοψήφισμα, ο υπουργός υποστήριξε ότι είχαμε πριν από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δει ότι κάτι δεν πάει καλά σε αυτή την Ευρώπη και αυτό φαίνεται τώρα, στο τέλος αυτής της περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε ότι χρειαζόταν η σύγκρουση, καθώς αυτή η Ευρώπη χρειαζόταν αλλαγή.

Καρφιά Παππά-Κοτζιά κατά Βαρουφάκη

Με παρεμβάσεις τους στην εκπομπή της ΕΡΤ και τη συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έδωσαν μια άλλη διάσταση των διαπραγματεύσεων που διεξήγαγε η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Αμφότεροι, έριξαν τα βέλη τους στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. Εσπευσαν, για πρώτη φορά, να δηλώσουν πως ο Γιάνης Βαρουφάκης, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2015, πίεζε τον Αλέξη Τσίπρα να υποχωρήσει και να συνυπογράψει όσα του ζητούσαν τότε οι Ευρωπαίοι, αποδίδοντάς τη στάση του αυτή μάλιστα στον φόβο να μην αναγκαστεί να χρεωθεί ο ίδιος -εκ της θέσεώς του στο υπουργείο τότε- την ευθύνη ενός ακόμα πιο επώδυνου για τη χώρα μας συμβιβασμού, τον οποίο διέβλεπε πως θα έρθει.

Ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος πάντως, που παρακολουθούσε «ζωντανά» τις δηλώσεις των Παππά και Κοτζιά, αρνήθηκε να πάρει οποιαδήποτε θέση και δεν δέχuηκε να του γίνει ερώτηση επί του ζητήματος αυτού.
Ο  Νίκος Παππάς ανέφερε, σε βιντεοσκοπημένη δήλωση η οποία μεταδόθηκε στην διάρκεια της συνέντευξης, ότι στο Eurogroup του Φεβρουαρίου του 2015, ένα μήνα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, η εισήγηση του Γιάνη Βαρουφάκη ήταν να υπογράψει η κυβέρνηση για τη συνέχιση του παλαιού προγράμματος (Β΄Μνημόνιο).

«Ημερομηνία σταθμός ήταν η υπογραφή της τις 20 Φεβρουαρίου» ανέφερε. «Εκεί φτάσαμε με πολλές δυσκολίες γιατί είχαμε πιέσεις στο Eurogroup που προηγήθηκε να συνεχίσουμε την ολοκλήρωση των υπογεγραμμένων από την κυβέρνηση Σαμαρά. Ηταν από τις πρώτες πολύ σοβαρές δοκιμασίες». Οταν κλήθηκε να διευκρινίσει τι εννοεί, είπε ανοικτά: «Ηταν μία πολύ φρέσκια κυβέρνηση και υπήρχαν εισηγήσεις από το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουμε τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος». Και τόνισε: «Θα ήταν μία οδυνηρή επιλογή την οποία ευτυχώς αποφύγαμε».

Οταν κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση αυτή, αμέσως μετά, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι κάτι άλλο εννοούσε ο κ. Παππάς. Στη συνέχεια μεταδόθηκε κι άλλο βίντεο, με τις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά ο οποίος είπε ότι λίγο μετά της εκλογές της 25ης Ιανουαρίου πέρυσι, στην Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλες όπου μετέβη και ο ίδιος επιστρέφοντας από Μόσχα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, επέμενε να συνεχιστούν τα συμφωνηθέντα από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, γιατί δεν ήθελε να χρεωθεί μία αρνητική τροπή των διαπραγματεύσεων.

Ενώ μεταδιδόταν όμως το βίντεο και καθώς ο δημοσιογράφος ετοιμαζόταν να θέσει ξανά τη σχετική ερώτηση προς τον κ. Τσακαλώτο, αφού ήταν ξεκάθαρο πλέον για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα λεπτά ότι και ο κύριος Κοτζιάς σκοπίμως ονομάτισε τον κ. Βαρουφάκη, ο υπουργός Οικονομικών δεν δέχθηκε να πάρει μέρος στη συζήτηση αυτή. Μόλις τελείωσε το βίντεο ο Πάνος Χαρίτος είπε στον αέρα (και ο κ. Τσακαλώτος συμφωνούσε κουνώντας το κεφάλι) ότι ο υπουργός αρνήθηκε να του γίνει δημοσίως κάθε ερώτηση σχετική με το θέμα αυτό.

Τόσο ο κ. Παππάς όσο και ο κ. Κοτζιάς είπαν ότι η συμφωνία του Ιουλίου ήταν «ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να πετύχουμε», κάτι που απέφυγε να πει πάντως ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών υπερασπίστηκε όμως τις επιλογές του (που τις χαρακτήρισε «συλλογικές») λέγοντας πως έπρεπε να παραμείνει μια αριστερή κυβέρνηση στη διαχείριση της εξουσίας, ώστε μετά τη συμφωνία να υπάρξει μια πιο φιλολαϊκή πολιτική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...