525
Ο γερμανός οικομολόγος κατά τη διάρκεια παλαιότερης συνέντευξής του | daserste.de

O «σοφός» της Μέρκελ τα βάζει με τον Σόιμπλε

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2016, 16:45
Ο γερμανός οικομολόγος κατά τη διάρκεια παλαιότερης συνέντευξής του
|daserste.de

O «σοφός» της Μέρκελ τα βάζει με τον Σόιμπλε

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2016, 16:45

Θεωρείται ο αιρετικός των «πέντε σοφών» της Ανγκελα Μέρκελ.

Και επιβεβαιώνει αυτή του τη φήμη στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική Repubblica για να πυροβολήσει την πολιτική της λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας αλλά να υπερασπιστεί και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Από την οποία – λέει – ωφελημένος είναι αυτός που επιτίθεται στον Μάριο Ντράγκι: ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αυτοπροσώπως.

Ο Πέτερ Μπόφινγκερ είναι ο μεγάλος αιρετικός της γερμανικής ορθοδοξίας.

  • Επισήμανση πρώτη

«Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο δεν μετράει πια. Κι ευτυχώς. Αν το εφαρμόζαμε κατά γράμμα, δεν νομίζω ότι η ζώνη του ευρώ θα ήταν όπως είναι τώρα. Ας κοιτάξουμε πέρα από τη μύτη μας. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει δημοσιονομική ισορροπία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδία, την Ιαπωνία, την Κίνα τα ελλείμματα είναι υψηλά εδώ και χρόνια. Η γερμανική πεποίθηση ότι στις σημερινές συνθήκες μπορούν να υπάρξουν θετικά οικονομικά αποτελέσματα με τη δημοσιονομική πειθαρχία είναι λάθος. Εάν οι πλούσιες χώρες έκαναν αυτό που ζητούν οι Γερμανοί θα ήμασταν σε ύφεση εδώ και χρόνια».

  • Επισήμανση δεύτερη

«Η δημοσιονομική πειθαρχία δεν έχει καμία οικονομική βάση. Κι αποτελεί βάρος για τις επόμενες γενιές. Γιατί ένας πολύ βασικός κανόνας της οικονομικής πολιτικής λέει ότι οι δημόσιες επενδύσεις πρέπει να χρηματοδοτούνται με δανεισμό. Αλλά η εμμονή με τη δημοσιονομική πειθαρχία εμποδίζει το γερμανικό κράτος, το οποίο σημειωτέον θα μπορούσε να δανειστεί με σχεδόν μηδενικό κόστος, να επενδύσει σε υποδομές, στο εκπαιδευτικό σύστημα, στους παιδικούς σταθμούς. Σε αυτούς τους τομείς η Γερμανία είναι κάτω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Και η κυβέρνηση πετάει στα σκουπίδια όλο αυτό το δυναμικό ανάπτυξης».

  • Επισήμανση τρίτη

«Η Γερμανία θα έπρεπε να ευγνωμονεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο Μάριο Ντράγκι έσωσε την ευρωζώνη το 2012 – και είμαι βέβαιος ότι η Γερμανία θα υφίστατο το μεγαλύτερο πλήγμα από μια ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης. Η ΕΚΤ, εξάλλου, αποδυνάμωσε το ευρώ ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις γερμανικές εξαγωγές. Ο Ντράγκι έκανε πραγματικά τα πάντα για να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίες και η ανταγωνιστικότητα των γερμανικών επιχειρήσεων.

  • Επισήμανση τέταρτη

«Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της EKT Οτμαρ Ισινγκ έχει δίκιο όταν παραλληλίζει τη Γερμανία με το χωριό του Αστερίξ. Οι Γερμανοί απομονώνονται συχνά μόνοι τους. Το πρόβλημα είναι πολύ συχνά αυτό. Η πολιτικοοικονομική φιλοσοφία της χώρας είναι αυτή μιας μικρής χώρας, η οποία αποφεύγει επεκτατικές πολιτικές γιατί επωφελείται από τις πολιτικές των άλλων.

  • Επισήμανση πέμπτη

«Το να περιγράφεις τους Γερμανούς μόνο σαν έναν λαό αποταμιευτών και όχι και επιχειρηματιών και εργαζόμενων είναι μυωπικό. Είναι πολύ σημαντικό να θυμηθούμε ότι το ένα πέμπτο των χρημάτων των αποταμιευτών είναι επενδεδυμένο σε τραπεζικούς λογαριασμούς που παραδοσιακά δεν έχουν αποδόσεις. Οι μικρές γερμανικές τράπεζες που διαμαρτύρονται σήμερα δεν είχαν ποτέ δώσει υψηλότερα επιτόκια από τον πληθωρισμό τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 όταν ο πληθωρισμός ήταν υψηλός. Τα επιτόκια ήταν χαμηλότερα με αξιοσημείωτες απώλειες για τους αποταμιευτές. Θα έλεγα ότι οι σημερινές τους διαμαρτυρίες είναι εντελώς ανεδαφικές».

  • Επισήμανση έκτη

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αυτός που έχει ωφεληθεί κατ’ εξοχήν από τα χαμηλά επιτόκια. Στη δημοσιονομική του ισορροπία συνέβαλε κυρίως το γεγονός ότι σχεδόν δεν πληρώνει  πια τόκους για το χρέος του. Πιστεύω ότι είναι παράδοξο να ασκεί ο Σόιμπλε κριτική στον Μάριο Ντράγκι, δηλαδή στον άνθρωπο που τον βοήθησε τόσο πολύ να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...