714
Ο χρόνος για το κρίσιμο ραντεβού του Γιώργου Κατρούγκαλου με τους δανειστές μετράει αντίστροφα. Το «χαλί» όμως για τις περικοπές έχει ήδη στρωθεί | Alexandros Michailidis / SOOC

Η ρητορική μιας περικοπής

Χριστίνα Νικολαΐδου Χριστίνα Νικολαΐδου 28 Δεκεμβρίου 2015, 17:13
Ο χρόνος για το κρίσιμο ραντεβού του Γιώργου Κατρούγκαλου με τους δανειστές μετράει αντίστροφα. Το «χαλί» όμως για τις περικοπές έχει ήδη στρωθεί
|Alexandros Michailidis / SOOC

Η ρητορική μιας περικοπής

Χριστίνα Νικολαΐδου Χριστίνα Νικολαΐδου 28 Δεκεμβρίου 2015, 17:13

Στις αρχές Αυγούστου του 2015 μέλη αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ επισκέφθηκαν το υπουργείο Εργασίας και συνάντησαν τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Μετά το πέρας της συνάντησης διέρρευσε μέσω των μελών του ΠΑΜΕ, η είδηση ότι ο υπουργός Εργασίας «επεξεργάζεται» τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Τα πρωτοσέλιδα της επόμενης μέρας ήταν αναμενόμενα. «”Ψαλίδι” στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ». Η δουλειά είχε γίνει. Παρά τις τότε διαψεύσεις -καθώς το σενάριο για περικοπές άνω των 1.000 ευρώ είχε παρουσιαστεί ως προσωπική άποψη του αρμόδιου υπουργού- οι νέες περικοπές είχαν μπει πλέον για τα καλά στο δημόσιο διάλογο.

Η Βουλή διαλύθηκε, προκηρύχθηκαν εκλογές, επικράτησε ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Κατρούγκαλος γύρισε πάλι στο πόστο του. Αλλωστε προεκλογικά δεν διακινήθηκε κανένα σενάριο για την «καυτή» θέση του υπουργού Εργασίας. Οι προτάσεις που έγιναν από το Μαξίμου σε εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα δεν ήταν λίγες. Ωστόσο κανείς ειδήμων του Ασφαλιστικού δεν θέλησε να αφήσει την ασφάλεια του δικηγορικού του γραφείου για να αναλάβει μία καρέκλα που στιγματίζει τον καθήμενο άμα τη αναλήψει της.

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου, σε ραδιοφωνική συνέντευξη, ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωνε ότι πρόθεσή του είναι να μη μειωθούν οι κατώτατες και οι μεσαίες συντάξεις. Χαρακτήριζε δε μεσαίες συντάξεις όσες κυμαίνονται μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ (μεικτές αποδοχές) και χαμηλές όσες είναι κάτω των 1.000 ευρώ. Ο πήχης για τις περικοπές των συντάξεων στον δημόσιο διάλογο είχε ήδη βρεθεί ένα σκαλοπάτι πιο χαμηλά.

Ο απροετοίμαστος υπουργός

Προτού πέσει η αυλαία των προγραμματικών δηλώσεων – αρχές Οκτωβρίου – ο κ. Κατρούγκαλος έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, επαναπροσδιόρισε το στόχο του. Δήλωσε ότι δεν θέλει να δίνει συντάξεις-φιλοδωρήματα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του έτσι ώστε να μην υπάρξουν παρεμβάσεις σε συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ. Οι περικοπές πλέον, από τα καθ’ ύλην αρμόδια χείλη, θεωρούνται δεδομένες, ενώ ταυτόχρονα διαμηνύεται σε κάθε τόνο ότι θα αποφευχθούν οι οριζόντιες περικοπές, όχι όμως και οι κλιμακωτές. Και όλα αυτά μόλις εννέα μήνες μετά τις εξαγγελίες για επαναφορά της 13ης σύνταξης.

Μέσα Νοεμβρίου το κουαρτέτο των δανειστών συνάντησε τον υπουργό Εργασίας στο Χίλτον. Σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες, τον βρήκε απροετοίμαστο καθώς δεν είχε προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία που θα ποσοτικοποιούσαν τις ελληνικές δεσμεύσεις για περικοπές 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2016.  Του έδωσε όμως λίγο χρόνο για να βάλει τα χαρτιά του κάτω.

Η κυβέρνηση φρόντισε να εξετάσει δημοσίως όλα τα σενάρια «ψαρεύοντας» αντιδράσεις εντός και εκτός κόμματος. Η εμπειρία ωστόσο των τελευταίων έξι ετών έχει διδάξει, πως ό,τι διαρρέεται σπανίως καίγεται

Μετά τη συνάντηση, το μπαλάκι της ευθύνης του Ασφαλιστικού είχε πάει ήδη στην αυλή του Μεγάρου Μαξίμου. Ο Πρωθυπουργός το βρήκε και αποφάσισε να ανταλλάξει πάσες και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Δεν βρήκε όμως πρόθυμους συμπαίκτες. Η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και για το Ασφαλιστικό, «απασφάλισε» το βαθύ χάσμα μεταξύ των κομμάτων.

Σήμερα, λίγες ημέρες στην εκπνοή του 2015, η κυβέρνηση διά στόματος Αλέξη Τσίπρα αποκλείει τις μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Οι αντιδράσεις των βουλευτών του άλλωστε τον τελευταίο μήνα, δεν του επέτρεψαν να χαράξει άλλη κόκκινη γραμμή. Την ίδια ώρα ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης επιβεβαιώνει από τηλεοράσεως το ψαλίδι στις επικουρικές και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη παραδέχεται πως η κυβέρνηση αναζητά και συζητά «σενάρια» εξεύρεσης εναλλακτικών πόρων για τη μακροπρόθεση βιωσιμότητα του πολύπαθου ασφαλιστικού συστήματος – ένας φόρος επί των τραπεζικών συναλλαγών;

Γράφουν σβήνουν το Ασφαλιστικό

Ο χρόνος για το κρίσιμο ραντεβού του κ. Κατρούγκαλου με τους δανειστές μετράει αντίστροφα και στα γραφεία του υπουργείου Εργασίας και του Μεγάρου Μαξίμου γράφουν, σβήνουν και ξαναγράφουν το Ασφαλιστικό αναζητώντας τις πλέον ανώδυνες αλλαγές. Αλλαγές που η κοινωνία, αλλά και η εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία μπορούν να αντέξουν.

Εχουν περάσει έξι χρόνια από την πρώτη περικοπή στις συντάξεις και το χαλί για νέες μειώσεις έχει στρωθεί ξανά, με μόνιμη πάντα επωδό την αναδιάρθρωση και τη διάσωσή του. Από το 2009 έως και σήμερα οι συντάξιμες αποδοχές έχουν κοπεί 11 φορές και οι απώλειες υπολογίζονται μεσοσταθμικά για τις υψηλές συντάξεις στο 50% και για τις χαμηλότερες στο 35%.

Το ποιοι και πόσο θα θιγούν θα το δείξει η Ιστορία, αφού πρώτα ψηφίσει το ελληνικό κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση φρόντισε να εξετάσει δημοσίως όλα τα σενάρια «ψαρεύοντας» αντιδράσεις εντός και εκτός κόμματος. Η εμπειρία ωστόσο των τελευταίων έξι ετών έχει διδάξει, ότι ό,τι διαρρέεται σπανίως καίγεται. Το πεπρωμένο της διαρροής είναι η υλοποίησή της και το πεπρωμένο της διάσωσης του Ασφαλιστικού περνάει μέσα από περικοπές των συντάξεων.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...