438
Ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του την Τρίτη στην Κεφαλονιά έδωσε το στίγμα των προθέσεών του | ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αυξήσεις συντάξεων και κατώτατου μισθού από το δημοσιονομικό περιθώριο 2 δισ. ευρώ

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2022, 11:12
Ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του την Τρίτη στην Κεφαλονιά έδωσε το στίγμα των προθέσεών του
|ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αυξήσεις συντάξεων και κατώτατου μισθού από το δημοσιονομικό περιθώριο 2 δισ. ευρώ

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2022, 11:12

Δεν πρόλαβε να μπει ο Αύγουστος και η σημειολογία των δηλώσεων του Πρωθυπουργού, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για την πορεία των εσόδων -ελέω και του τουρισμού- ενεργοποιούν τα σενάρια για ένα νέο πακέτο στήριξης των πολιτών και ειδικά των πλέον ευάλωτων ομάδων που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε την Τρίτη, κατά την περιοδεία του στην Κεφαλονιά, ότι «η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να εξαντλεί τα δημοσιονομικά περιθώρια, προκειμένου να στηρίξει τους πολίτες», ενώ την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μanifesto» ότι η αύξηση των συντάξεων θα είναι σημαντική και ότι η ανάπτυξη θα είναι μεγαλύτερη του αναμενομένου. 

Οι δηλώσεις αυτές συνδυάζονται με τις πληροφορίες ότι διαμορφώνονται και χάρη στον τουρισμό τα δημοσιονομικά περιθώρια για ένα νέο πακέτο στήριξης που μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ και παράλληλα ότι επισπεύδεται η επόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (από 713 ευρώ που είναι σήμερα) με τη διαδικασία να αρχίζει από το φθινόπωρο, ώστε η αύξηση να ισχύσει από τις αρχές του 2023.

Ο μεγάλος γρίφος αφορά το τι θα περιέχει το πακέτο των παροχών που θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς υπάρχει πάντοτε η ανησυχία για το εύρος της ενεργειακής κρίσης και τους πόρους που θα απαιτηθούν ως εφεδρείες για να αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια των δύσκολων μηνών του επόμενου χειμώνα.

Παράλληλα, η χώρα, κινούμενη εκτός ενισχυμένης εποπτείας βρίσκεται πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα των αγορών που παρακολουθούν κάθε της κίνηση. Αυτό σημαίνει ότι ο Προϋπολογισμός πρέπει να παραμένει διαρκώς εντός στόχων για να περάσει η Ελλάδα τον κάβο της αναβάθμισης στη λεγόμενη «επενδυτική βαθμίδα» και να συνεχίσει ανεπηρέαστη από τις αναταράξεις που προκαλεί στην αγορά ομολόγων η πολιτική κρίση στην Ιταλία.   

Το μενού των επιλογών του οικονομικού επιτελείου κινείται κατά βάση στη λογική της ενίσχυσης της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων ομάδων και αναμένεται να περιλαμβάνει ενισχύσεις για τα καύσιμα, τα τιμολόγια του ρεύματος, μια ενδεχομένως αυξημένη επιδότηση θέρμανσης, αύξηση των συντάξεων από 1.1,2023, και ίσως ένα ακόμη έκτακτο μέτρο που θα μπορούσε να ονομαστεί επιταγή ακρίβειας με στόχο την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών του καλπάζοντος πληθωρισμού. 

Βέβαιο πρέπει να θεωρείται ότι θα κατατεθεί και δεύτερος κατά σειρά συμπληρωματικός Προϋπολογισμός στη Βουλή το φθινόπωρο, ο οποίος θα περιλαμβάνει και το πλέγμα των νέων μέτρων στήριξης που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οπως κάθε χρόνο, ο Πρωθυπουργός αφού λάβει όλες τις εισηγήσεις από τα συναρμόδια υπουργεία θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...