682
Tα βρήκαμε, λένε οι Τούρκοι, τα «αόρατα» υποβρύχια της Ελλάδας, αλλά από ό,τι φαίνεται ακόμα ψάχνουν... | Πολεμικό Ναυτικό

Στρατηγός Φλώρος: Να είναι ήσυχοι οι Ελληνες – Οι Ενοπλες Δυνάμεις επιτελούν το καθήκον τους

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2020, 11:13
Tα βρήκαμε, λένε οι Τούρκοι, τα «αόρατα» υποβρύχια της Ελλάδας, αλλά από ό,τι φαίνεται ακόμα ψάχνουν...
|Πολεμικό Ναυτικό

Στρατηγός Φλώρος: Να είναι ήσυχοι οι Ελληνες – Οι Ενοπλες Δυνάμεις επιτελούν το καθήκον τους

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2020, 11:13

«Να είναι ήσυχοι όλοι οι Ελληνες, όλα θα πάνε καλά. Οι Ενοπλες Δυνάμεις εκτελούν αυτό για το οποίο υπάρχουν, δηλαδή παράγουν ασφάλεια για το ελληνικό κράτος».

Μήνυμα εμπιστοσύνης στο αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, ψυχραιμίας και συνάμα αποφασιστικότητας, έστειλε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ), στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, από τη Λάρισα όπου επισκέφθηκε την 1η Στρατιά, το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων.

«Υπάρχει αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και διπλωματία, όλα αυτά στα οποία έχει αναφερθεί κατά κόρον η κυβέρνηση και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας», διαβεβαίωσε ο Α/ΓΕΕΘΑ σε δηλώσεις που έκανε κατά την παρουσία του στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός ευχαρίστησε προσωπικά τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, σημειώνοντας ότι «ο στρατηγός Φλώρος είναι ένας αρχηγός που καλείται να επιτελέσει ένα μεγάλο έργο και να διαχειριστεί τις μεγαλύτερες κρίσεις που αντιμετώπισε η χώρα, στο μικρότερο χρονικό διάστημα, από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα». «Εχουμε εμπιστοσύνη», συμπλήρωσε, «στις ικανότητές του και στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας».

Στην περιοχή της παράνομης τουρκικής Νavtex εν τω μεταξύ επαναλαμβάνεται στο σκηνικό του περασμένου Αυγούστου, με τις μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού να παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του «Oruc Reis». Οπως γράφουν «Τα Νέα», εκτός από τις φρεγάτες «Σαλαμίς» και «Κουντουριώτης» στην περιοχή βρίσκονται και τα –εξόχως «ενοχλητικά» για τους Τούρκους– υποβρύχια, ενώ σε ασφαλές μέρος βρίσκονται και τα ιπτάμενα ραντάρ (ΕΜΒ-145Η AEW&C) της Πολεμικής Αεροπορίας της 380 Μοίρας Εγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου που σκανάρουν κάθε κίνηση επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας – τα υποβρύχια κάνουν εξαιρετική δουλειά σε βάθος 15-20 μέτρων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», το «Oruc Reis» κινείται σε μια περιοχή από 19 έως 25 ν.μ. νότια του Καστελόριζου, με μικρή ταχύτητα, που σημαίνει ότι πιθανότατα έχει ποντίσει καλώδια, αλλά δεν έχει αρχίσει ακόμα έρευνες και δεν έχει προσεγγίσει την οριοθετική γραμμή της περιοχής των ερευνών που έχει προσδιοριστεί με τη NAVTEX της 11ης Οκτωβρίου.

Για να… αποδείξουν μάλιστα ότι τα υποβρύχια του ΠΝ δεν και τόσο αόρατα όπως αναφέρεται επανειλημμένως στον Τύπο, οι Τούρκοι έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες όπου υποτίθεται φαίνεται να αναδύονται και κατ’ επέκταση να παρακολουθούνται από το τουρκικό Ναυτικό.

Στα όρια της παράνομης NAVTEX, οι Τούρκοι άρχισαν και πάλι το ψάξιμο προκειμένου να εντοπίσουν τα ελληνικά υποβρύχια. Ηταν σίγουροι ότι βρίσκονταν κάπου εκεί, αλλά δεν γνώριζαν πού ακριβώς, περιγράφουν «Τα ΝΕΑ» για το κυνήγι εντοπισμού των υποβρυχίων τύπου 214 που διαθέτουν σύστημα Στελθ.

Εσχάτως παρατηρήθηκαν στην περιοχή πτήσεις των δικινητήριων ελικοφόρων αεροσκαφών CN-235 που είναι εξοπλισμένα με σόναρ. Οπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας, πρόκειται για τα ίδια αεροπλάνα που εδώ και μήνες εισέρχονται παράνομα στο Αιγαίο, πραγματοποιώντας αρκετές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ψάχνοντας να εντοπίσουν τα ελληνικά επίγεια συστήματα αεράμυνας.

Αλλά δεν είναι μόνο τα CN-235 που πετούν στην περιοχή, εκεί όπου κινείται το «Oruc Reis», είναι και τα ελικόπτερα που μεταφέρονται πάνω στις τουρκικές φρεγάτες. Τα ελικόπτερα Σικόρσκι (S-70) απονηώνονται από τις έξι φρεγάτες που συνοδεύουν το «Oruc Reis», πετούν σε χαμηλό ύψος καλύπτοντας μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή και επιστρέφουν στις φρεγάτες. Είναι φανερό ότι κάτι ψάχνουν, εξίσου φανερό όμως είναι ότι  δεν το βρίσκουν.

Εξού και ο εκνευρισμός των Τούρκων και η σπουδή να ανακοινώσουν ότι τελικώς εντόπισαν τα ελληνικά υποβρύχια.

Στρατιωτικές πηγές στην Ελλάδα, πάντως, έκαναν λόγο για απολύτως ανακριβείς πληροφορίες.

Σε πλήρη ετοιμότητα, όπως πάντα, είναι τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας, με την Αθήνα στέλνει στην Αγκυρα διάφορα μηνύματα επιχειρηματικής ετοιμότητας, όπως για παράδειγμα με την αεροναυτική άσκηση στις 16 Οκτωβρίου νοτίως της Κρήτης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Νέων», εντύπωση προκαλεί το τελευταίο διάστημα (δηλαδή εδώ και μία εβδομάδα) το γεγονός ότι έχουν μειωθεί οι παραβιάσεις και οι παραβάσεις των τουρκικών αεροσκαφών στον εθνικό εναέριο χώρο και στο FIR Αθηνών. Δεν έχουν σταματήσει εντελώς, αλλά έχουν μειωθεί. Κατά μία εκδοχή, τα κατασκοπευτικά ανθυποβρυχιακά τους αεροσκάφη CN-235 (αυτά που έκαναν τις περισσότερες παραβιάσεις) ενεργούν στη ΝΑ Μεσόγειο. Κατά μία άλλη εκδοχή, οι Τούρκοι έχουν προβλήματα με τους… πιλότους, δεδομένου ότι μόλις προχθές ο Ερντογάν συνέλαβε 16 πιλότους των F-16, κατηγορώντας τους ως γκιουλενιστές. Κατά την κρίση των επιτελών του «Πενταγώνου», όταν βγάζεις 16 πιλότους των F-16 εκτός, τότε αυτομάτως καθιστάς μία μοίρα F-16 εκτός ενεργού δράσης για αρκετό χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...