495
O Ντόναλντ Τραμπ –και δίπλα του ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς– σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο της συνέντευξης Τύπου της Πέμπτης. Θέμα –τι άλλο;– ο κορονοϊός | REUTERS/Jonathan

Μεγάλος ασθενής του κορονοϊού η αμερικανική οικονομία – «ίσως» γίνει επανεκκίνηση σε δύο μήνες

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2020, 08:58
O Ντόναλντ Τραμπ –και δίπλα του ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς– σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο της συνέντευξης Τύπου της Πέμπτης. Θέμα –τι άλλο;– ο κορονοϊός
|REUTERS/Jonathan

Μεγάλος ασθενής του κορονοϊού η αμερικανική οικονομία – «ίσως» γίνει επανεκκίνηση σε δύο μήνες

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2020, 08:58

Ο Ντόναλντ Τραμπ, αγνοώντας επιδεικτικά τους κινδύνους της πανδημίας του κορονοϊού, ονειρευόταν επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας στις 12 Απριλίου. Μετά βρέθηκε αντιμέτωπος με την σκληρή, μακάβρια πραγματικότητα: οι ΗΠΑ έφτασαν να μετρούν σχεδόν 2.000 θύματα ημερησίως και συνολικά πάνω από 16.000 νεκρούς από την Covid-19 μέσα σε λίγες ημέρες, αμερικανικές μεγαλουπόλεις μπήκαν σε καραντίνα και άγνωστο πότε θα βγουν, οι επιχειρήσεις ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους και οι βιομηχανίες αντί να φτιάχνουν αυτοκίνητα άρχισαν να παράγουν μάσκες για τους νοσηλευτές και τους γιατρούς.

Υπό αυτό το ζοφερό πρίσμα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η αμερικανική οικονομία ενδεχομένως να βρεθεί σε φάση «σταδιακής» επανεκκίνησης μέσα στο επόμενο δίμηνο. Από τις διατυπώσεις του οικονομικού συμβούλου της αμερικανικής προεδρίας, Λάρι Κάντλοου, γίνεται κατανοητό ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο. «Ενδεχομένως» – «σταδιακή επανεκκίνηση» – «επόμενο δίμηνο»…

«Στον επόμενο έναν ή δύο μήνες, θα πρέπει να είμαστε ικανοί να επανεκκινήσουμε (την οικονομία) τουλάχιστον σταδιακά», είπε χαρακτηριστικά ο Λάρι Κάντλοου σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business Network.

«Η πρόθεσή μας, στο σημείο αυτό, ήταν και είναι να προσπαθήσουμε να ανακουφίσουμε τους ανθρώπους από τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες στις οποίες έχουν υποβληθεί, χωρίς να φταίνε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Και όλα αυτά ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο και βγαίνουν στη δημοσιότητα αναφορές ότι η διοίκηση Τραμπ είχε λάβει ενημέρωση για τους κινδύνους ενός νέου ιού στην Κίνα από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, χωρίς όμως να προετοιμαστεί –τουναντίον ο πρόεδρος της χώρας δήλωνε μέχρι πρότινος ότι όλα αυτά δεν είναι τίποτα χειρότερο από μια κοινή γρίπη.

Δεν ήταν μια κοινή γρίπη.

Την Πέμπτη (ξημερώματα Παρασκευής, ώρα Ελλάδος) ανακοινώθηκε από το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς πως στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 1.783 νέοι θάνατοι ασθενών από την Covid-19.

Ο ημερήσιος απολογισμός αυτός, μειωμένος σε σύγκριση με εκείνον της προηγουμένης (1.973), αυξάνει το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού που έχουν καταγραφεί στην αμερικανική επικράτεια σε 16.478.

Στις ΗΠΑ καταγράφεται ο δεύτερος βαρύτερος απολογισμός νεκρών στον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας, που είναι χαμηλότερος μόνο από αυτόν στην Ιταλία (18.279 θάνατοι ως χθες στις 22:00).

Για δύο συνεχόμενες ημέρες, την Τρίτη και την Τετάρτη, στη χώρα καταγράφονταν σχεδόν 2.000 νεκροί ημερησίως. Επρόκειτο για τους βαρύτερους απολογισμούς που έχουν ανακοινωθεί παγκοσμίως από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Οι ΗΠΑ εξάλλου μετρούν σχεδόν το ένα τέταρτο των επίσημα καταγεγραμμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στον πλανήτη, πάνω από 460.000 συνολικά, σύμφωνα με τους αριθμούς του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, που ανανεώνονται συνεχώς.

Από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, στην ισχυρότερη δύναμη του κόσμου καταγράφονται πάνω από 1.000 νέοι θάνατοι την ημέρα, παρά τα μέτρα περιορισμού των πολιτών που εφαρμόζονται προοδευτικά στις πληττόμενες πολιτείες.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης αποτελεί μακράν τη μεγαλύτερη εστία της πανδημίας: θρηνεί πάνω από 7.000 νεκρούς! Κατέγραψε νέα αύξηση-ρεκόρ των θυμάτων μέσα στις προηγούμενες 24 ώρες (+799). Μολαταύτα ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο παρατήρησε ότι ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία δεν ήταν ποτέ μέχρι χθες τόσο χαμηλός αφότου κλιμακώθηκε η πανδημία. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ίσως είναι μεγαλύτερος, επειδή πολλοί νοσούν και πεθαίνουν στα σπίτια τους, χωρίς να έχουν νοσηλευτεί καν…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...