592
O Γιάνης Βαρουφάκης στον ΣΚΑΪ | ΣΚΑΪ TV

Ο Βαρουφάκης προκαλεί τον Τσίπρα (για τον Γαβρά) και τη νοημοσύνη μας για τις ηχογραφήσεις

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2019, 12:04
O Γιάνης Βαρουφάκης στον ΣΚΑΪ
|ΣΚΑΪ TV

Ο Βαρουφάκης προκαλεί τον Τσίπρα (για τον Γαβρά) και τη νοημοσύνη μας για τις ηχογραφήσεις

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2019, 12:04

Κάθε εμφάνιση του Γιάνη Βαρουφάκη βγάζει μια είδηση. Κάτι η επιστροφή του στη Βουλή ως αναβαπτισμένος αρχηγός του ΜέΡΑ25, κάτι η ταινία του Κώστα Γαβρά «Adults in the Room» που βασίζεται στο βιβλίο του και έχει γίνει θέμα συζήτησης ακόμα και στις συνεντεύξεις Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, κάτι και το επικοινωνιακό του χάρισμα, δημιουργούν ένα πλέγμα που γεννά θέματα προς συζήτηση.

Αυτή τη φορά ο κ. Βαρουφάκης βγήκε στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα» του Δημήτρη Οικονόμου και της Μαρίας Αναστασοπούλου, με εμφανή σκοπό να προκαλέσει. Και προκάλεσε δύο πολιτικούς, που η μοίρα το έφερε να είναι και οι δύο αντίπαλοί του.

Κατ’ αρχάς τον πρώην σύντροφό του στον ΣΥΡΙΖΑ, τον τέως Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, ο οποίος στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ ισχυρίστηκε ότι από το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών το «30% είναι στρεβλή εκτίμηση και το 30% φανταστικά γεγονότα, μυθοπλασία».

«Μου κάνει εντύπωση ότι το έχει διαβάσει (ο κ. Τσίπρας). Αλλά εγώ λέω να σταματήσουμε τους χαρακτηρισμούς. Στο βιβλίο βάζω τι είπαν, ο κ. Τσίπρας, ο Βίζερ, η Λαγκάρντ, ο Δραγασάκης σε αποσιωπητικά (σσ. προφανώς εννοεί εισαγωγικά). Εγώ λοιπόν σας λέω: “σε ποια παράγραφο, σε ποια σελίδα είπα ότι είπατε κάτι ή ότι κάνατε κάτι και δεν το κάνατε;”», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος σε όσους αμφισβητούν τα όσα γράφει στο βιβλίο του.

Ενδιαφέρουσα ήταν και η απάντηση που έδωσε στο ερώτημα αν θα έβλεπε την ταινία του κ. Γαβρά μαζί με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη. «Ναι, θα την έβλεπα», είπε με άνεση, συνεχίζοντας, αν μη τι άλλο, να διαφημίζει το φιλμ (και το βιβλίο του).

Μια δεύτερη πρόκληση ο κ. Βαρουφάκης απηύθυνε προς τον νυν υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Τον κάλεσε να μην κάνει το λάθος του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη (2004-2008) που έλεγε ότι η ελληνική οικονομία είναι «θωρακισμένη ενώ ερχόταν το τσουνάμι». Ο κ. Βαρουφάκης περιέγραψε τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία ως πολύ αρνητικές και αυτό, είπε, δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα στην ελληνική οικονομία που, κατά την άποψή του, εξακολουθεί να είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση.

«Εχουμε μια γιγαντιαία οικονομική ύφεση που θα μας κάνει τεράστιο κακό, μιλάμε για επίπεδα 2008, σε Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία… Είναι η ίδια κρίση που επιδεινώνεται… Στις ΗΠΑ έχουμε αντιστροφή επιτοκίων» εξήγησε και συνέχισε. «Καλώ τον κ. Σταϊκούρα να πάει και μονομερώς να πει ότι, αφού είμαστε καλά παιδιά, ο προϋπολογισμός μας θα έχει πλεόνασμα 1,5%, γιατί για να παραμείνουμε εδώ που είμαστε πρέπει να τρέξουμε πολύ γρήγορα».

«Τα λεφτά να τα ρίξουμε στις δημόσιες επενδύσεις» είπε. Αλλά αυτό το «μονομερώς» ηχεί εφιαλτικό…

Οσον αφορά στο γεγονός ότι το 2015 ηχογραφούσε τις συνομιλίες στο Eurogroup, ο κ. Βαρουφάκης ισχυρίστηκε ότι η καταγραφή των συνεδριάσεων είναι καθ’ όλα νόμιμη βάσει και της απόφασης του Αρείου Πάγου, προσθέτοντας: «Ως δημόσιος λειτουργός που συμμετέχεις σε επίσημη συνεδρίαση επιτρέπεται απολύτως η μονομερής καταγραφή. Να σας φέρω την απόφαση αν θέλετε». (σσ. Δεν είναι φυσικά καθόλου βέβαιο ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου αφορά ανάλογες περιπτώσεις εντός Ελλάδος, πόσω μάλλον ότι μπορεί να  επεκτείνεται και σε συνεδριάσεις του Eurogroup σε ξένο έδαφος _ πέρα από το άηθες της ενέργειας).

Παράλληλα υποστήριξε πως «το κάνουν όλοι», λέγοντας: «Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω, δεν υπήρχε υπουργός Οικονομικών που δεν το έκανε και δεν το κάνει, είμαι σίγουρος ότι ο κ. Σταϊκούρας το κάνει και αν δεν το κάνει, θα πρέπει να τον εγκαλέσετε».

Όσον αφορά στο γιατί δεν δημοσιοποιεί τις ηχογραφήσεις, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Θεωρώ ότι δεν έχω το δικαίωμα να βγάλω τη φωνή του Ντάισελμπλουμ στο Διαδίκτυο, έχω το δικαίωμα να τον καταγράψω για να θυμάμαι τι είπε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...