292
Και πάλι οι Γάλλοι κατέβηκαν στους δρόμους. Αλλά όχι στους αριθμούς πριν τις γιορτές | REUTERS/Charles Platiau

Το 10ο Σαββατοκύριακο: Φθίνουν τα Κίτρινα Γιλέκα;

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2019, 23:02
Και πάλι οι Γάλλοι κατέβηκαν στους δρόμους. Αλλά όχι στους αριθμούς πριν τις γιορτές
|REUTERS/Charles Platiau

Το 10ο Σαββατοκύριακο: Φθίνουν τα Κίτρινα Γιλέκα;

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2019, 23:02

Ηταν το δεύτερο ραντεβού στους δρόμους μετά την ανάπαυλα των γιορτών. Και οι αριθμοί δείχνουν κάμψη, μικρή αλλά κάμψη.

Περίπου 84.000 διαδηλωτές του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων βγήκαν το Σάββατο στους δρόμους της Γαλλίας, όπως ακριβώς και την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών.

Στο Παρίσι, ο αριθμός των διαδηλωτών κατέγραψε μικρή πτώση, με 7.000 ανθρώπους στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας έναντι 8.000 το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε μεγάλο μέρος σε ειρηνικό κλίμα, όμως δημοσιογράφοι του Reuters Television μετέδωσαν ότι επεισόδια ξέσπασαν αργά το απόγευμα μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, στη συνοικία Ενβαλίντ του Παρισιού.

Οι διαδηλωτές πέταξαν κροτίδες, μπουκάλια και πέτρες και η αστυνομία απάντησε με ρίψεις νερού υπό πίεση και δακρυγόνων προκειμένου να τους απωθήσει.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της αστυνομίας, γύρω στο απόγευμα, περίπου 7000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στο Παρίσι και 27.000 συνολικά στη Γαλλία. Την ίδια ώρα το περασμένο Σάββατο ο αριθμός τους ανερχόταν σε 32.000. Αργότερα ο αριθμός αυξήθηκε πλησιάζοντας τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις της 12ης Ιανουαρίου.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters μετέδωσε, επίσης, ότι ταραχές σημειώθηκαν στη Μασσαλία, ενώ κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας.

«Μακρόν, παραιτήσου!» φώναζαν πολλοί διαδηλωτές.

Αλλοι μετέφεραν ψεύτικα φέρετρα και κρατούσαν ένα τριαντάφυλλο, ως φόρο τιμής στους 10 ανθρώπους, οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, από τις 17 Νοεμβρίου, στην πλειονότητά τους σε δυστυχήματα, όταν οι διαδηλωτές έκλειναν τους δρόμους. Περισσότεροι από 2000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί (διαδηλωτές ή αστυνομικοί).

Οπως το περασμένο Σάββατο, περίπου 80.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες κινητοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...