395
Ο Τέορι Ζαβάσκι, ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας που έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα | REUTERS/Ueslei Marcelino

Βραζιλία: Νεκρός ο επικεφαλής δικαστής στην υπόθεση Ρούσεφ!

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2017, 11:52
Ο Τέορι Ζαβάσκι, ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας που έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα | REUTERS/Ueslei Marcelino

Βραζιλία: Νεκρός ο επικεφαλής δικαστής στην υπόθεση Ρούσεφ!

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2017, 11:52

Ο Τέορι Ζαβάσκι, δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας, που μέχρι πρότινος προέδρευε στη μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς της χώρας που οδήγησε στην καθαίρεση της πρώην προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, έχασε τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα στα ανοικτά του Ρίο ντε Τζανέιρο, όπως μετέδωσαν τα βραζιλιάνικα μέσα.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian έχουν ανασυρθεί οι σοροί τριών ατόμων, ωστόσο ο γιος του δικαστή επιβεβαίωσε ότι ο πατέρας του είναι νεκρός. Πλοία του ναυτικού, αλιευτικά σκάφη και δυνάμεις του στρατού βρίσκονται στο σημείο για να ερευνήσουν τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Ο Ζαβάσκι είχε καίριο ρόλο στην έρευνα των οικονομικών σκανδάλων που αφορούσαν τη Ρούσεφ, με βασικό εκείνο του πετρελαϊκού κολοσσού Petrobas, η οποία είναι γνωστή στη Βραζιλία με την ονομασία Operação Lava Jato («Επιχείρηση Πλύσιμο Αυτοκινήτου»). Η Ρούσεφ είχε διατελέσει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου ενώ στην υπόθεση εμπλέκεται και ο προκάτοχός της Λουΐς Ινάσιο «Λούλα» Ντα Σίλβα.

Τις τελευταίες ημέρες o Ζαβάσκι επανεξέταζε στοιχεία από την υπόθεση της βραζιλιάνικης κατασκευαστικής εταιρείας Odebrecht, μια ιστορία που θα μπορούσε να οδηγήσει στη σύλληψη βουλευτών αλλά και ονομαστών επιχειρηματιών. Αν και δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για τα αίτια της συντριβής, η χρονική συγκυρία δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

«Ο Τέορι ήταν υπεύθυνος για περισσότερες από επτά χιλιάδες υποθέσεις, οι περισσότερες από αυτές σχετικές με τη Lava Jato, κάποιες από αυτές απόρρητες και υποθέσεις που αφορούν πολιτικούς, υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη», δήλωσε ο Εντσον Σαρντίνα του ελεγκτικού ιστότοπου Congresso em Foco.

Ο Σέρτζιο Μόρο, ο δικαστής που κατεύθυνε την έρευνα για σχεδόν τρία χρόνια, δήλωσε «μπερδεμένος» από την είδηση του θανάτου του Ζαβάσκι, τον οποίο χαρακτήριζε «ήρωα». «Χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσε να προχωρήσει η λύση της υπόθεσης. Ελπίζω η παρακαταθήκη του, της γαλήνης, της σοβαρότητας και της αποφασιστικότητας στην επιβολή του νόμου, ανεξάρτητα από τα συμφέροντα των εμπλεκόμενων, ακόμη και των ισχυρών, θα μείνει αλησμόνητη», δήλωσε.

Η Ρούσεφ, που είχε διορίσει τον Ζαβάσκι στο Ανώτατο Δικαστήριο, δήλωσε ότι χάθηκε ένας σπουδαίος Βραζιλιάνος, που ασκούσε τα καθήκοντά του δίχως φόβο, με σοβαρότητα και εντιμότητα.

Η υπόθεση Lava Jato έχει προκαλέσει έντονες αναταραχές στο πολιτικό τοπίο της Βραζιλίας. Πέρυσι, όταν η πρώην πρόεδρος έχασε το αξίωμά της για εμπλοκή στην υπόθεση, αποδείχθηκε ότι ένα από τα κίνητρα αυτών που την έφεραν στο προσκήνιο ήταν να πάψει η σχετική έρευνα.

Ο Ζαβάσκι με το έργο του είχε αποκτήσει αρκετούς υποστηρικτές αλλά και εχθρούς. Τον περασμένο Ιούνιο ο ίδιος είχε επιβεβαιώσει ότι και αυτός και η οικογένειά του είχαν δεχτεί απειλές, αλλά τις παρέβλεψε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...