804
Ο Πρωθυπουργός απευθύνει ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ | (ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ/INTIMENEWS)

Τσίπρας/ «Πρώτη φορά απλή αναλογική»

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2016, 14:40
Ο Πρωθυπουργός απευθύνει ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
|(ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ/INTIMENEWS)

Τσίπρας/ «Πρώτη φορά απλή αναλογική»

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2016, 14:40

Υπό τη σκιά του Brexit και με μία μικρή καθυστέρηση λόγω συνομιλίας που είχε με τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις εργασίες της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, το μεσημέρι του Σαββάτου. Η συνεδρίαση που αναμένεται να ολοκληρωθεί -με τελικές αποφάσεις όπως ευελπιστεί η κυβέρνηση- το βράδυ της Κυριακής αφορά στις αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Στην ομιλία του, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα φέρει πρόταση νόμου απλής αναλογικής στη Βουλή που θα καταργεί το μπόνους των 50 εδρών και θα καθιερώνει την ψήφο για όσους έχουν κλείσει τα 17. «Πρώτη φορά Αριστερά – Πρώτη φορά απλή αναλογική», είπε χαρακτηριστικά.

«Ηρθε η ώρα η κυβέρνηση να αποκτήσει δίκαιο εκλογικό σύστημα, ήρθε η ώρα της απλής αναλογικής, της ισοτιμίας της ψήφου» επισήμανε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τις συζητήσεις των αρχηγών των κομμάτων, πέρα από την αρνητική στάση της Νέας Δημοκρατίας, υπήρξε συναίνεση για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών αλλά και για το δικαίωμα ψήφου στα 17 έτη. Οπως προανήγγειλε  ο ίδιος, τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα κάνει το χρέος της -«θα πράξουμε αυτό που πρέπει»- και θα καταθέσει στη Βουλή τη σχετική πρόταση νόμου.
Το ίδιο θα «πράξει» η κυβέρνηση και για τη συνταγματική αναθεώρηση. «Εχουμε επεξεργαστεί», διευκρίνισε, «σειρά παρεμβάσεων για τη θωράκιση της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας. Θέλουμε να βάλουμε τέλος στις παθογένειες ετών».

Το μέλλον της Ευρώπης

Ωστόσο, καθώς η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μία μέρα μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία και μία μέρα πριν τη διεξαγωγή των εκλογών στην Ισπανία, ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε το πρώτο μέρος της ομιλίας του στο μέλλον της Ευρώπης. Η «λιγότερη Ευρώπη» θα οδηγήσει στην έξοδο και άλλες χώρες, προειδοποίησε στέλνοντας ένα μήνυμα -σε όσους τον ακούν-προς τα έξω. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι για το αποτέλεσμα του Brexit ευθύνεται η Ευρώπη των «πολλών ταχυτήτων», η Ευρώπη του Βορρά και του Νότου. Μίλησε και για το φαινόμενο αυξημένων επιπέδων λαϊκισμού στη Γηραιά Ηπειρο, σημειώνοντας ως σημαντικό παράγοντα σε αυτό την πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζει η ΕΕ.

Η «περισσότερη Ευρώπη» δεν πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση του αυταρχισμού και του απολυταρχισμού, αλλά αντίθετα σε μία «κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη», τόνισε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι «είμαστε εμείς που πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες αφύπνισης σ’ όλη την Ευρώπη, για να πάμε τα πράγματα αλλιώς». Αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεννόησης ανάμεσα στις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και σε αυτό το πλαίσιο υπενθύμισε ότι «σ’ αυτή την προσπάθεια δεν θα είμαστε μόνοι, ήδη πληθαίνουν οι φωνές για αλλαγή της Ευρώπης». Ειδική μνεία έκανε και στις εκλογές της Ισπανίας που θα διεξαχθούν την Κυριακή, στέλνοντας μήνυμα νίκης στο Podemos: «Μαζί πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη». Ωστόσο δεν σχολίασε το γεγονός ότι μόλις πριν από τρεις μέρες, την περασμένη Τετάρτη, ο ηγέτης του αριστερού ισπανικού κόμματος, Πάμπλο Ιγκλέσιας, χαρακτήρισε την Ελλάδα «προτεκτοράτο» όταν ρωτήθηκε αν φοβάται μήπως πάθει ότι έπαθε και ο κ. Τσίπρας σε περίπτωση που συμμετέχει στην κυβέρνηση της Ισπανίας.

Οι επιτυχίες της κυβέρνησης

Μετά την αναφορά στο (άλλοτε) αδερφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «τηρούμε την εντολή που έχουμε λάβει», ότι «καταφέραμε να σταθούμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες, έχοντας φέρει εις πέρας τις κυριότερες δεσμεύσεις» και ότι «η εμπιστοσύνη των πολιτών δεν ήταν τυχαία, ήταν αποτέλεσμα των διαπιστευτηρίων της σκληρής διαπραγμάτευσης».

ts156072
Ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας το όραμα για την Ευρώπη και το παράδειγμα που μπορεί να δώσει η Ελλάδα (ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ/INTIMENEWS)

Στα επιτεύγματα της κυβέρνησης συμπεριέλαβε τη μείωση των «εξωφρενικών πλεονασμάτων που είχε υπογράψει ο κ. Σαμαράς», κίνηση από την οποία «εξοικονομούμε 20 δισ. ευρώ, καθώς δεν είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να επιτύχουμε παράλογους δημοσιονομικούς στόχους». Τα άλλα κατορθώματα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η προστασία του 95% των στεγαστικών δανείων για την α’ κατοικία, η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού χωρίς τη 13η μείωση των συντάξεων, η ουσιαστική δέσμευση για το χρέος και το άνοιγμα της συζήτησης για ρεαλιστικούς όρους πλεονασμάτων, ύψους 1,5% – 2%, μετά το 2018.

Για την επόμενη ημέρα λοιπόν, ο στόχος της κυβέρνησης, ο οποίος έχει και «υπαρξιακά χαρακτηριστικά» είναι η «δίκαιη ανάπτυξη». Ειδική μνεία έκανε ο Πρωθυπουργός στη δίκαιη κατανομή της κρίσης και την ανάγκη μείωσης της ανεργίας, επισημαίνοντας ότι οι νέες θέσεις εργασίας δεν θα πρέπει να στηριχθούν σε συνθήκες «γαλέρας». Στόχος, συνέχισε, είναι να μειώσουμε στο μισό την ανεργία, εντός της επόμενης πενταετίας. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και να μην εργάζονται σε συνθήκες ζούγκλας. Οσον αφορά στη «μαύρη εργασία», σημείωσε ότι «δεν πρέπει να έχουμε καμία ανοχή στις παραβιάσεις τις εργατικής νομοθεσίας».

«Μέρα με τη μέρα οικοδομούμε το δικό μας μοντέλο διακυβέρνησης, διαμορφώνουμε ένα νέο στρατηγικό σχέδιο για την Αριστερά του 21ου αιώνα» διαμήνυσε. «Για να αλλάξει αυτή η Ευρώπη, χρειάζεται ένα αντιπαράδειγμα» συνέχισε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία δώσει αυτό το αντιπαράδειγμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...