362
Ο Γκρόνινγκ κατά τη δίκη του | NBC news

H οριστική καταδίκη του «λογιστή του Αουσβιτς»

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2016, 10:28
Ο Γκρόνινγκ κατά τη δίκη του
|NBC news

H οριστική καταδίκη του «λογιστή του Αουσβιτς»

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2016, 10:28

Εστω και πολύ κοντά στο τέλος της ζωής τους, για πολλούς -αλλά όχι όλους- έρχεται η ώρα της καταδίκης για τη συμμετοχή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως ήλθε και για τον Οσκαρ Γκρένινγκ, τον «λογιστή του Αουσβιτς».

Το γερμανικό Ομοσπονδιακό Ακυρωτικό Δικαστήριο επικύρωσε την τετραετή φυλάκιση που επιβλήθηκε το 2015 στον Γκρένινγκ από δικαστήριο του Λίνεμπουργκ για συνέργεια σε 300.000 ανθρωποκτονίες.

Ο 95χρονος σήμερα εθελοντής των SS ήταν κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αουσβιτς, όπου επέβλεπε τις αφίξεις των τρένων με τους Εβραίους και κατέγραφε τα χρήματα των κρατουμένων που κατάσχονταν από τους φύλακες, αναφέρει η Deutsche Welle.

O Γκρένινγκ δεν συμμετείχε προσωπικά στην εξόντωση κρατουμένων, όπως είχε δεχτεί το δικαστήριο, αλλά με τις ενέργειές του συνέβαλε στη λειτουργία του συστήματος μαζικής εξόντωσης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Ο κατηγορούμενος στο δικαστήριο είχε αναλάβει την ηθική ευθύνη για όσα διέπραξε ενώ άφησε το δικαστήριο να αποφασίσει αν έχει και νομικές ευθύνες.

Ο κατηγορούμενος και πολιτικοί ενάγοντες άσκησαν έφεση και η υπόθεση έφτασε στο Ομοσπονδιακό Ακυρωτικό Δικαστήριο το οποίο χρειάστηκε πάνω από έναν χρόνο για να επικυρώσει την αρχική ποινή. Η απόφαση είχε ληφθεί τον Σεπτέμβριο αλλά ανακοινώθηκε μόλις τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Reuters.

Η τελεσίδικη απόφαση κατά του «λογιστή του Αουσβιτς» ήταν η δεύτερη στη Γερμανία για άτομο το οποίο δεν είχε ενεργή συμμετοχή στην εξόντωση των κρατουμένων. Θεωρείται ότι ανοίγει τον δρόμο για διώξεις και άλλων ανθρώπων που συνεργάστηκαν με το ναζιστικό καθεστώς, αλλά δεν συμμετείχαν προσωπικά στην εξόντωση κρατουμένων. Για πολλές δεκαετίες μάλιστα πολλοί από αυτούς δεν διώκονταν.

Η απόφαση που άλλαξε την αντιμετώπιση των συνεργών ήταν η καταδίκη του δεσμοφύλακα του στρατοπέδου Σόριμπορ Τζον Ντέμγιανουκ το 2011. Ο ουκρανός Ντέμγιανουκ καταδικάστηκε στο Μόναχο σε συνέργεια σε ανθρωποκτονία 28.000 Εβραίων, ωστόσο δεν εξέτισε την ποινή του γιατί εν τω μεταξύ πέθανε. Αλλη μία παρόμοια υπόθεση είναι του Ράινχολντ Χάνινγκ που επίσης έχει κατηγορηθεί για τη συνέργεια του στον θάνατο 170.000 ανθρώπων.

Ανοιχτό παραμένει το αν ο Γκρένινγκ εκτίσει την ποινή καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της υγείας του.

Στην απονομή δικαιοσύνης για όσους συνεργάστηκαν με κάθε τρόπο με τη ναζιστική Γερμανία και ειδικά είχαν σχέση με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν υπάρχει ποτέ το «είναι πλέον αργά», υπογράμμισε εξάλλου ο γερμανός υπουργός  Δικαιοσύνης Χάικο Μάας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...