392
Η ορκωμοσία του νέου προέδρου έγινε στο εθνικό στάδιο της Χαράρε | REUTERS/Mike Hutchings

Νέα σελίδα στη Ζιμπάμπουε με τον «κροκόδειλο» Μνανγκάγκουα στην προεδρία

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2017, 13:42
Η ορκωμοσία του νέου προέδρου έγινε στο εθνικό στάδιο της Χαράρε
|REUTERS/Mike Hutchings

Νέα σελίδα στη Ζιμπάμπουε με τον «κροκόδειλο» Μνανγκάγκουα στην προεδρία

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2017, 13:42

Μέσα σε 10 ημέρες, σχεδόν αναίμακτα και ασυνήθιστα ήρεμα, η Ζιμπάμπουε έδωσε τέλος στην εποχή του Ρόμπερτ Μουγκάμπε που κράτησε 37 ολόκληρα χρόνια (επτά χρόνια πρωθυπουργίας και σχεδόν 30 προεδρίας).

Την Παρασκευή, στο εθνικό στάδιο της πρωτεύουσας της χώρας Χαράρε, ορκίστηκε στην προεδρία της χώρας ο πρώην αντιπρόεδρος Εμερσον Μνανγκάγκουα.

Στον όρκο του ο 75χρονος πρώην επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας, γνωστός με το προσωνύμιο «ο Κροκόδειλος», υποσχέθηκε να τηρήσει το σύνταγμα της πρώην βρετανικής αποικίας και να προστατεύσει τα δικαιώματα των 16 εκατομμυρίων πολιτών της χώρας.

Οι περισσότεροι πολίτες της Ζιμπάμπουε γιόρτασαν την έξοδο από την εξουσία του 93χρονου Μουγκάμπε, στη διάρκεια της διακυβέρνησης του οποίου η πλούσια σε φυσικούς πόρους χώρα περιέπεσε σε δεινές οικονομικές περιπέτειες.

2017-11-22T190829Z_440102243_RC1FD05290A0_RTRMADP_3_ZIMBABWE-POLITICS
Οπαδός του νέου προέδρου με έναν λούτρινο κροκόδειλο (REUTERS/Mike Hutchings)

Παρά ταύτα, υπάρχουν σκιές στην πολιτική πορεία του Μνανγκάγκουα.

Αμφισβητείται κυρίως ο ρόλος του στις αποκαλούμενες σφαγές Γκουκουραχούντι το 1983 στη Ματαμπελελάνδη, όταν περίπου 20.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιχείρηση καταστολής των αντιπάλων του Μουγκάμπε από την εκπαιδευμένη στη Βόρεια Κορέα Πέμπτη Ταξιαρχία. Ο Μνανγκάγκουα έχει αρνηθεί ότι είχε οποιονδήποτε ρόλο στις ωμότητες.

Τώρα, μετά την επιστροφή του στη Ζιμπάμπουε, έπειτα από δύο εβδομάδες που παρέμεινε κρυμμένος, κηρύσσει τη δημοκρατία, την ανεκτικότητα και τον σεβασμό στο κράτος δικαίου. «Ο λαός μίλησε. Η φωνή του λαού είναι φωνή του Θεού», έλεγε σε χιλιάδες υποστηρικτές του την Τετάρτη στην έδρα του κυβερνώντος κόμματός του, του ZANU-PF.

Η σκληρή αντιμετώπιση των πιστών του Μουγκάμπε από τον στρατό δεν έχει περιορίσει τις ανησυχίες σχετικά με τις πραγματικές απόψεις του Μνανγκάγκουα για τη δημοκρατία. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ιγκνάτιους Τσόμπο χρειάστηκε, για παράδειγμα, να νοσηλευτεί εξαιτίας των ξυλοδαρμών που υπέστη ενώ κρατούνταν από τους στρατιωτικούς, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δικηγόρος του.

Ο Μουγκάμπε, ο οποίος ήταν ο γηραιότερος εν ενεργεία αρχηγός κράτους στον κόσμο, παραιτήθηκε την Τρίτη ενώ το Κοινοβούλιο άρχιζε διαδικασία για την παραπομπή του, μια εβδομάδα ακριβώς αφού ο στρατός επενέβη για να καταλάβει την εξουσία. Λόγω «κόπωσης» ο πρώην ηγέτης δεν παρέστη στην ορκωμοσία.

Ο νέος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Μουγκάμπε πως ο ίδιος και η οικογένειά του θα είναι ασφαλείς στη Ζιμπάμπουε ενώ θα τύχει ασυλίας. Πάντως, δεν αποκλείεται να υπάρξουν κυρώσεις κατά της Γκρέις Μουγκάμπε, την πανίσχυρης συζύγου του πρώην προέδρου που ήταν γνωστή (και μισητή) για την υπερβολική επίδειξη της τεράστιας περιουσίας που έκανε σε μια χώρα με ανεργία που φτάνει το 90%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...