1046
Mία εικόνα από ριάλιτι ή τηλεοπτικό σίριαλ. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ανάμεσα στα παιδιά του, ετοιμάζεται να πάρει το λόγο στην πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά την εκλογή του | REUTERS/Shannon Stapleton

Συνέντευξη Τραμπ: «Ανοησίες τα περί οργίων στη Μόσχα – αυτή ήταν πίσω από το χάκινγκ»

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2017, 13:18
Mία εικόνα από ριάλιτι ή τηλεοπτικό σίριαλ. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ανάμεσα στα παιδιά του, ετοιμάζεται να πάρει το λόγο στην πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά την εκλογή του
|REUTERS/Shannon Stapleton

Συνέντευξη Τραμπ: «Ανοησίες τα περί οργίων στη Μόσχα – αυτή ήταν πίσω από το χάκινγκ»

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2017, 13:18

«Ναι, νομίζω πως ήταν η Ρωσία». Για πρώτη φορά ο Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε ανοιχτά ότι η Ρωσία ήταν πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις που δέχθηκε το Δημοκρατικό Κόμμα στις ΗΠΑ, λίγο πριν από τις εκλογές. Πρόσθεσε όμως ότι και άλλες χώρες θα μπορούσαν να επιτεθούν προς τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι, ούτως ή άλλως, είχαν αμελήσει την ασφάλεια των συστημάτων τους.

Μιλώντας στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε μετά την εκλογή του, ο Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε «ανοησίες» και «ψεύτικες ειδήσεις» τα περί αναφορών που περιγράφουν όργια στη Μόσχα και μάλιστα υπό τις κάμερες και τα μικρόφωνα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Είπε πως οι περισσότεροι ειδησεογραφικοί οργανισμοί, ακόμα και αυτοί που τον αντιπολιτεύονται, αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν το σχετικό ρεπορτάζ, με εξαίρεση τον ιστότοπο Buzzefeed και το CNN. «Δημοσίευσαν ψεύτικες ειδήσεις μόνο και μόνο για να κερδίσουν μερικά κλικ παραπάνω…»

Αναφερόμενος στην οικονομία, είπε ότι ήδη σημειώνεται αξιόλογη επενδυτική κινητικότητα, ειδικά στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας με τη Fiat και τη Ford να προγραμματίζουν σημαντικές κινήσεις εντός αμερικανικού εδάφους. «Θα είμαι ο μεγαλύτερος δημιουργός θέσεων εργασίας που έπλασε ποτέ ο Θεός» είπε. Προειδοποίησε δε τις αμερικανικές εταιρείες που θέλουν να μετακινηθούν σε άλλες χώρες ότι «ο φόρος συνόρων που θα πληρώσουν θα είναι πραγματικά μεγάλος». Πρόσθεσε επίσης ότι πριν από λίγες μέρες απέρριψε επιχειρηματική συμφωνία ύψους 2 δισ. δολαρίων στο Ντουμπάι επειδή πλέον οι επιχειρήσεις δεν αποτελούν προτεραιότητά του.  Παράλληλα έγινε γνωστό ότι όλα τα κέρδη από τα ξενοδοχεία του ομίλου Trump που βρίσκονται εκτός ΗΠΑ, θα καταλήγουν στο αμερικανικό Δημόσιο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε και την προεκλογική του δέσμευση για την οικοδόμηση τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, τονίζοντας μάλιστα ότι θα απαιτήσει και την οικονομική συνδρομή της γειτονικής χώρας. Το τείχος, υποτίθεται, θα περιορίσει την παράνομη διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Επίσης χαρακτήρισε «καταστροφή» το σύστημα υγείας που προώθησε ο Μπαράκ Ομπάμα, το Obamacare, υποσχόμενος ότι αυτό που θα το αντικαταστήσει θα κάνει τους Αμερικανούς υπερήφανους.

Το πάρτι των οργίων στη Μόσχα

Πάρτι οργίων με πόρνες που ουρούν σε κρεβάτια, υπόγεια και πολύχρονη επιρροή, εμπιστευτικές πληροφορίες για τα «άπλυτα» των αντιπάλων του, μεταξύ των οποίων και της Χίλαρι Κλίντον. Η Μόσχα «κρατάει» τον Ντόναλντ Τραμπ και μπορεί ανά πάσα στιγμή να τον εκβιάσει. Αυτό είναι το συμπέρασμα από αναφορές που ήλθαν στο φως για τις σχέσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ με τη Ρωσία, αναφορές που περιγράφουν σχέσεις πολύ πιο βαθιές και πολύ πιο σκοτεινές από όσο οι δύο πλευρές θα μπορούσαν ποτέ να παραδεχτούν.

Τα επίμαχα και αμφιλεγόμενα έγγραφα δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της Τρίτης από τον ιστότοπο Buzzfeed και δείχνουν ότι η Μόσχα φαίνεται να έχει στα χέρια της καυτά στοιχεία για Τραμπ, τον οποίο εξάλλου βοηθούσε με διαφόρους τρόπους εδώ και πολλά -τουλάχιστον πέντε- χρόνια με απώτερο στόχο να δημιουργήσει αναταραχή στη Δύση. Το ότι ο Τραμπ θα αναλάβει τελικά από τις 20 Ιανουαρίου και πρόεδρος των ΗΠΑ είναι μια ανέλπιστη «επιτυχία» για τους Ρώσους, οι οποίοι, με βάση όσα περιγράφονται στο υλικό, θα έχουν λίγο ως πολύ έναν άνθρωπό τους στον Λευκό Οίκο!

Οι 30 σελίδες που δημοσιοποιήθηκαν δεν είναι διασταυρωμένες, προειδοποίησε το Buzzfeed, αλλά πιθανόν δεν είναι δυνατόν να διασταυρωθούν. Ο Guardian σημειώνει ότι η πηγή των εγγράφων, με τις αναφορές για τον Τραμπ που χρονολογούνται στο διάστημα Ιουνίου – Οκτωβρίου 2016, είναι ένας δυτικός αξιωματούχος της αντικατασκοπίας (το Buzzfeed λέει ότι είναι Βρετανός). Η έγκυρη βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη πηγή είναι «συστηματικά αξιόπιστη, προσεκτική, καλά πληροφορημένη και με πολλές επαφές στη Ρωσία»…

Αρχικά, οι αναφορές για τις σχέσεις του Τραμπ με τους Ρώσους είχαν παραγγελθεί σαν αντιπολιτευτικού τύπου έρευνα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά ο συντάκτης τους ανησύχησε τόσο με όσα ανακάλυψε, ώστε έστειλε και αντίγραφο στο FBI. Από άλλη διαδρομή έφτασαν και στον ρεπουμπλικανό γερουσιαστή και προεδρικού υποψηφίου το 2008, Τζον ΜακΚέιν, ενώ γενικά η ύπαρξή τους είχε αποκτήσει ένα «μυθικό στάτους» μεταξύ δημοσιογράφων και πολιτικών.

Τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα

Μία από τις αναφορές επισημαίνει ότι εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια η Ρωσία βοηθά τον Τραμπ «για να προκαλέσει τη δημιουργία χασμάτων και διαιρέσεων στη δυτική συμμαχία». Ακόμη σημειώνεται ότι το Κρεμλίνο προμήθευε συστηματικά το στρατόπεδο του Τραμπ με πληροφορίες και μυστικά για τους πολιτικούς του αντιπάλους, τόσο στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος όσο και για την προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Ωστόσο –και εδώ η υπόθεση αποκτά διαστάσεις κατασκοπικού και ερωτικού θρίλερ– υπάρχουν αναφορές ότι η FSB, η υπηρεσία-διάδοχος της διαβόητης KGB, έχει στα χέρια της στοιχεία για να μπορεί να εκβιάζει τον Τραμπ, όταν αυτός θα είναι πια στον Λευκό Οίκο.

Οι αναφορές μεταφέρουν πληροφορίες για το πώς η FSB κανόνισε να γίνουν πράξη κάποιες «ανώμαλες σεξουαλικές πράξεις» που ζήτησε ο Τραμπ ενώ παράλληλα κατέγραφε τα πάντα: το 2013 ο –ακόμη επιχειρηματίας τότε– Τραμπ είχε ζητήσει από πόρνες να… ουρήσουν στο κρεβάτι της προεδρικής σουίτας στο ξενοδοχείο Ritz Carlton της Μόσχας, στο ίδιο δηλαδή όπου είχαν καταλύσει ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα. Και ο λόγος: ο Τραμπ απλά μισούσε το προεδρικό ζεύγος.

Γενικά η FSB επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την «ανορθόδοξη συμπεριφορά» του Τραμπ – και άθελά του με την παραμονή του στη Ρωσία της έδωσε πολλά στοιχεία έτοιμα στα χέρια. Είναι εξάλλου κλασική μέθοδος των μυστικών υπηρεσιών να εκμεταλλεύονται αυτήν την ερωτική και σεξουαλική πτυχή της ζωής των στόχων τους για να τους εκβιάζουν – προφανώς αυτό έγινε και σε εκείνη την περίπτωση.

Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες που του έδινε το Κρεμλίνο για την Κλίντον, οι αναφορές μιλούν για φάκελο από την FSB με πληροφορίες κυρίως από παράνομες ηχογραφήσεις. Τον φάκελο χειρίζεται προσωπικά ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ με ρητές εντολές από τον πρόεδρο.

Η απάντηση του Τραμπ ήταν ένα οργισμένο tweet όπου μιλούσε με κεφαλαία γράμματα για fake news και για πολιτικό κυνήγι μαγισσών. Ας θυμηθούμε ότι η σύμβαση του Ίντερνετ είναι να γράφουμε με κεφαλαία για να δείξουμε ότι φωνάζουμε.

To FBI, σύμφωνα με το CNN, διερευνά την αξιοπιστία όσων αναφέρονται στα έγγραφα, για τα οποία φέρονται να έχουν λάβει γνώση τόσο ο Μπαράκ Ομπάμα όσο και ο ίδιος ο Τραμπ. Η Ρωσία αρνείται και αυτή ότι έχει στα χέρια της επιβαρυντικό υλικό σε βάρος του Τραμπ. Αλλά αν είχε τέτοιο υλικό θα το επιβεβαίωνε ποτέ;

Λίγο αργότερα, τα βέλη του στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έστρεψε ξανά ο Ντόναλντ Τραμπ για τη διαρροή εγγράφων. Σε μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε τις υπηρεσίες πληροφοριών για «μια τελευταία βολή» εναντίον του. «Ζούμε στη Γερμανία των ναζί;» αναρωτήθηκε.

Επίσης, αρνήθηκε ότι η Ρωσία προσπαθεί να τον εκθέσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...