1293
Τα κρασιά αναπαύονται και ωριμάζουν στο κελάρι του υπερ-σύγχρονου οινοποιείου Semeli | Semeli Winery

Με Aetheria Red 2015 άνοιξε ο μήνας των γιορτών για τη Semeli

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 5 Δεκεμβρίου 2017, 17:50
Τα κρασιά αναπαύονται και ωριμάζουν στο κελάρι του υπερ-σύγχρονου οινοποιείου Semeli
|Semeli Winery

Με Aetheria Red 2015 άνοιξε ο μήνας των γιορτών για τη Semeli

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 5 Δεκεμβρίου 2017, 17:50

Ενα από τα premium κρασιά που συνθέτουν τη νέα ταυτότητα του οινοποιείου Semeli, το Aetheria Red 2015, παρουσιάστηκε επίσημα για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη πριν από μερικές ημέρες, ερχόμενο να προστεθεί στο λευκό Aetheria, το οποίο κυκλοφόρησε το 2015.

Το Semeli Aetheria Red δημιουργήθηκε από τις ποικιλίες Syrah, Merlot και Cabernet Sauvignon, που καλλιεργούνται στο Κούτσι της Νεμέας, και στη συνέχεια ωρίμασε και παλαίωσε για 24 ολόκληρους μήνες στα δροσερά κελάρια του οινοποιείου.

Η διεύρυνση της συμμετοχής των οίνων premium κατηγορίας στο σύνολο των ετικετών που παράγει το κτήμα, είναι ο πρωταρχικός στόχος της εταιρίας, με σκοπό να πετύχει την αύξηση του κύκλου εργασιών της για τα επόμενα χρόνια και να βελτιώσει αισθητά τη μικτή κερδοφορία. Για τον λόγο αυτό προγραμματίστηκε η τεχνολογική αναβάθμιση του οινοποιείου, αλλά και η απόκτηση ιδιόκτητων αμπελώνων που διασφαλίζουν την μέγιστη ποιότητα στο τελικό προϊόν. Να σημειωθεί ότι τα λειτουργικά κέρδη της εταιρίας, ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2017 «έτρεξαν» με ρυθμό αύξησης που αγγίζει το 25%.

aetheria-wine-tasting-Thess
Το Aetheria Red 2015 παρουσιάστικε στο wine bar White Rabbit της Θεσσαλονίκης

«Το όραμα της Semeli είναι να δημιουργήσει έναν ισχυρό οινικό προορισμό στη Νεμέα, για Έλληνες και ξένους και να αυξήσει την αναγνωρισιμότητα του Κτήματος και των ετικετών της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αποτελώντας ορόσημο στον χώρο του κρασιού», ανέφερε σχετικά η Μυρτώ Γιαννακοπούλου-Σάλλα, μέτοχος και μέλος του Δ.Σ. της εταιρίας, με την ευκαιρία της παρουσίασης του Aetheria Red 2015 στη Θεσσαλονίκη, στο wine bar White Rabbit.

Το Kτήμα Semeli αποτελεί μία από τις πιο σύγχρονες οινοποιητικές μονάδες της χώρας, η οποία στην 38χρονη ιστορία της, συνθέτει την παράδοση με την εξέλιξη, επενδύοντας συνεχώς στη βελτίωση της παραγωγής, των υποδομών και των εγκαταστάσεών της πράγμα που απαιτεί ο προσανατολισμός στην υψηλή ποιότητα και τις εξαγωγές.

Φέτος, ειδικά, στο οινοποιείο πραγματοποιείται μία νέα επένδυση που ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο ευρώ,  με στόχο την αναβάθμιση της διαδικασίας παραγωγής και των χώρων υποδοχής και φιλοξενίας. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές κινήσεις στο χώρο της ελληνικής οινοποιίας, αφού συνολικά η εταιρία έχει υλοποιήσει επενδύσεις  που ξεπερνούν τα 12 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε η κυρία Γιαννακοπούλου-Σάλλα, «η επένδυση αναβαθμίζει το χώρο παραγωγής με state of the art εξοπλισμό και σύγχρονα συστήματα οινοποίησης, αναδεικνύοντας το Οινοποιείο σε σημείο αναφοράς, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για το εξωτερικό».

Myrto_Salla-winery-1290
Η Μυρτώ Γιαννακοπούλου-Σάλλα, μέτοχος και μέλος του Δ.Σ. της εταιρίας Semeli, στο οινοποιείο

Οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις γίνονται με σκοπό να δημιουργηθεί στο οινοποιείο ένα σύγχρονο εκθετήριο και πωλητήριο κρασιών, καθώς και ξεχωριστοί χώροι γευσιγνωσίας, εκπαίδευσης και παρουσίασης των προϊόντων. Συγχρόνως, η μεγάλη αίθουσα θα διατίθεται και για ιδιωτικές εκδηλώσεις, ενώ αναδιαμορφώνεται το κελάρι, όπου επεκτείνονται και εξελίσσονται οι σύγχρονες και ποιοτικές μέθοδοι παλαίωσης και δημιουργούνται οι υποδομές που θα φιλοξενήσουν μοναδικές οινικές εμπειρίες των φίλων του κρασιού.

Ακόμη, στις πτέρυγες δεξιά και αριστερά του οινοποιείου διαμορφώνονται χώροι φιλοξενίας επισκεπτών.

Το Κτήμα Semeli στο Κούτσι της Νεμέας

Η Semeli απασχολεί εργαζόμενους αποκλειστικά από τις κοινότητες των περιοχών στις οποίες εκτείνονται οι αμπελώνες και στηρίζει έμπρακτα το τοπικό αγροτικό στοιχείο,  είτε συμβουλευτικά ως προς την καλλιέργεια των αμπελιών, είτε με οικονομικά κίνητρα επί του αποτελέσματος.

Πυξίδα της πολιτικής της είναι η διατήρηση της άριστης σχέσης μεταξύ τιμής και ποιότητας, ενώ την αναπτυξιακή της δυναμική τροφοδοτεί το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό της και η διαμόρφωση μακρόχρονων σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πελάτες και προμηθευτές της.

Οι αμπελώνες από τους οποίους το οινοποιείο αντλεί την πρώτη ύλη ξεπερνούν σε έκταση τα 1.000 στρέμματα, συμπεριλαμβανομένων των ιδιόκτητων αμπελιών, αλλά και των εκμεταλλεύσεων των συνεργαζόμενων αμπελουργών, είτε από τις ζώνες Π.Ο.Π. Νεμέα και Μαντινεία, είτε από άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.

SEMELI WINERY -terroir-1290
Το οινοποιείο Semeli και μέρος των ιδιόκτητων αμπελώνων στο Κούτσι της Νεμέας

Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες αναδιαρθρώνονται, με σκοπό στο άμεσο μέλλον η καλλιέργεια να γίνει βιολογική στο σύνολό της,  διαδικασία η οποία προσφέρει την καλύτερη δυνατή ποιότητα στην πρώτη ύλη και η έκτασή τους πρόκειται να διπλασιαστεί την προσεχή πενταετία, με στόχο να δημιουργηθούν ιδανικά τερουάρ για την καλλιέργεια ελληνικών, ξένων και σπάνιων γηγενών ποικιλιών. Αυτά τα τερουάρ θα εξελιχθούν σε αμπελοτόπια, από τα οποία θα παράγονται ιδιαίτερες ετικέτες κρασιού (single vineyard – single cru).

2017, xρονιά επέκτασης και διεθνών βραβείων

«Η Semeli συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο σημαντικά οινοποιεία της χώρας», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη ο Λεωνίδας Νασιάκος,  οινολόγος και γενικός διευθυντής της εταιρείας, προσθέτοντας ότι στόχος «είναι να διπλασιαστεί το ποσοστό των εξαγωγών μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, οι οποίες στην παρούσα φάση ανέρχονται περίπου στο 15% του συνολικού της τζίρου».

Η εταιρεία Semeli επενδύει συστηματικά στην εξωστρέφεια, «καλλιεργώντας» την πρόσβαση σε δίκτυα διανομής και προώθησης οίνου σε όλον τον κόσμο. Ετσι, σήμερα, τα κρασιά της εξάγονται κυρίως στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νορβηγία, τη Δανία, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ελβετία, την Πολωνία, την Βουλγαρία, τη Σερβία, την Κύπρο, την Κίνα, τη Σιγκαπούρη, την Κορέα, την Ταϊλάνδη και τη Δ. Αφρική.

Το 2017, εξάλλου, ήταν από κάθε άποψη μία ξεχωριστή χρονιά για την Semeli, αφού τα κρασιά της εκτός από την διείσδυσή τους σε ξένες αγορές,  κυριολεκτικά σάρωσαν τα διεθνή βραβεία. Συγκεκριμένα συμμετέχοντας με 10 ετικέτες σε 9 διεθνείς διαγωνισμούς η Semeli κατέκτησε 43 βραβεία και διακρίσεις διεθνούς επιπέδου.

  • Ο λευκός ξηρός Semeli Aetheria 2016 από τις ποικιλίες Μαλαγουζιά και Chardonnay, κατέκτησε μέσα στη φετινή χρονιά 6 μετάλλια σε διαγωνισμούς οίνου παγκοσμίου επιπέδου.
  • Την ανώτατη διάκριση ως «Ο Καλύτερος Λευκός Ξηρός Οίνος» κέρδισε ο Ορεινός Ηλιος Λευκός 2016, από τις ποικιλίες Μοσχοφίλερο και Sauvignon Blanc, o οποίος ξεχώρισε στο διεθνή διαγωνισμό «Challenge International du Vin 2017», που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Γαλλία.
  • Το χρυσό μετάλλιο του κορυφαίου διαγωνισμού στον κόσμο «Decanter 2017», απέσπασε το λευκό Semeli Thea Mantinia 2015 από την ποικιλία Μοσχοφίλερο.
  • Στον ίδιο διαγωνισμό που διεξήχθη πρόσφατα στο Λονδίνο, τα κρασιά του κτήματος απέσπασαν άλλες 8 διακρίσεις.
  • Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι το «Semeli Nemea Grande Reserve 2012», φέτος, στην πρώτη εσοδεία μετά από αρκετά χρόνια,  απέσπασε 5 σημαντικά μετάλλια.

Semeli Aetheria Red 2015, το νέο premium της χρονιάς

Στο χαρμάνι των κορυφαίων γαλλικών ποικιλιών που συνθέτουν το νέο premium κόκκινο Aetheria 2015 (14% vol) και οι οποίες έχουν εγκατασταθεί άριστα στη Νεμέα, συμμετέχουν οι  Syrah και Merlot κατά 40% και η Cabernet Sauvignon σε ποσοστό 20%.

Με χρώμα διαυγές ρουμπινί και ιώδεις ανταύγειες, είναι ένα φινετσάτο κόκκινο που εκφράζει με ισορροπημένο τρόπο την αρωματική σύνθεση των ποικιλιών του με εμφανείς τους χαρακτήρες από ώριμα και ζουμερά κόκκινα φρούτα, μαρμελάδες μύρτιλου και φραγκοστάφυλου, μπαχαρικά της Ανατολής, όπως η γλυκόριζα και το κάρδαμο, μαζί με ευχάριστες φυτικές νότες, κέδρο, μελάνι και κακάο.

Οι προσδοκίες που γεννά η αρωματική πολυπλοκότητα του κρασιού ικανοποιούνται αρμονικά και στο στόμα, καθώς η τυπικότητα των ποικιλιών του ξεδιπλώνεται σταδιακά.  Πλούσιο και πικάντικο, με στρογγυλές, αρκετά μαλακές τανίνες, που υποστηρίζονται από το αλκοόλ, το Aetheria Red χαρίζει στον ουρανίσκο ένα γευστικό σύνολο από αρώματα μαρμελάδας κόκκινων φρούτων, αλλά και αποξηραμένων σκουρόχρωμων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών και βοτάνων. Νότες σοκολάτας και βανίλιας αποκαλύπτουν την ωρίμανσή του σε βαρέλι, ενώ το τελείωμα είναι ευχάριστο και φρέσκο.

nassiakos-cava-test
Ο Λεωνίδας Νασιάκος, οινολόγος και γενικός διευθυντής της εταιρείας Semeli

Προτάσεις: Το Semeli Aetheria Red 2015 αγαπά τα πιάτα της ελληνικής αστικής και παραδοσιακής κουζίνας, όπως τα κρεατικά της κατσαρόλας με φρέσκια σάλτσα τομάτας, ο μουσακάς και το παστίτσιο, αλλά συντροφεύει εξίσου ευχάριστα και πιο δημιουργικά πιάτα της ελληνικής και της ιταλικής  κουζίνας.

Ιδιαίτερη όμως αδυναμία έχει στα ψητά της σχάρας και του φούρνου, με τραγανή πέτσα, όπως το χοιρινό κότσι, αλλά και στα κρεατικά που έχουν μαγειρευτεί με την τεχνική «sous vide» (π.χ. ζουμερά μάγουλα με πουρέ).

Κρασί ευκολόπιοτο, θα το απολαύσετε ευχάριστα ακόμα και σκέτο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, για να αναδειχθεί το αρωματικό του μπουκέτο είναι απόλυτα απαραίτητη η μετάγγιση σε καράφα κρασιού και το σερβίρισμα σε μεγάλο ποτήρι, στους 16°C.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...