333
Χιλιάδες άνθρωποι πάνω στη γέφυρα σε συνοριακό πέρασμα από τη Βενεζουέλα στην Κολομβία | EPA/Juan Pablo Cohen/

Μαζική έξοδος από τη Βενεζουέλα του Μαδούρο πριν η Κολομβία σφραγίσει τα σύνορα

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2018, 10:59
Χιλιάδες άνθρωποι πάνω στη γέφυρα σε συνοριακό πέρασμα από τη Βενεζουέλα στην Κολομβία
|EPA/Juan Pablo Cohen/

Μαζική έξοδος από τη Βενεζουέλα του Μαδούρο πριν η Κολομβία σφραγίσει τα σύνορα

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2018, 10:59

Μια εικόνα που θυμίζει έντονα σκηνές εξόδου αμάχων από εμπόλεμη ζώνη και προσφυγιά παρουσιάζουν αυτές τις ημέρες τα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία.

Χιλιάδες Βενεζουελάνοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους με λίγα υπάρχοντα σε βαλίτσες και καταφεύγουν στη γειτονική Κολομβία προτού η κυβέρνηση της Μπογκοτά εφαρμόσει τους πιο αυστηρούς ελέγχους στα σύνορά της.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε ότι τα σύνορα θα ανοίγουν μόνο σε όσους πολίτες της Βενεζουέλας διαθέτουν ειδική συνοριακή κάρτα και σε όσους διαθέτουν διαβατήριο.

Η ροή προς τη Κολομβία είναι σταθερή τα τελευταία χρόνια όσο η κρίση στη Βενεζουέλα συμπιέζει τα εισοδήματα και βυθίζει όλο και περισσότερους στην ανέχεια.

Οι πολίτες της Βενεζουέλας σπεύδουν στην Κολομβία για την αναζήτηση προσωρινής εργασίας, άρα και εισοδημάτων, είτε για την αγορά βασικών αγαθών (τρόφιμα και φάρμακα) που, παρά τα όσα διατυμπανίζει η προπαγάνδα του Νικολάς Μαδούρο, έχουν εξαντληθεί στην αγορά της χώρας τους.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Κολομβίας φοβάται την περίπτωση ενός μαζικού κύματος μεταναστών από τη Βενεζουέλα λόγω της οικονομικής κατάρρευσης.

epa06509836 A handout photo made available by the the newspaper La Opinion shows thousands of Venezuelans entering Colombia through the Simon Bolivar international bridge in Cucuta, Colombia, 09 February 2018. Thousands of Venezuelans are trying to enter Colombia through the border crossing of Cucuta on the Simon Bolivar international bridge as new tighter border controls are being implemented. EPA/Edinsson Figueroa/ HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Με ελάχιστα υπάρχοντα στα χέρια, περνούν από τη μία χώρα στην άλλή (EPA/Edinsson Figueroa/ HANDOUT)

Την ίδια ανησυχία έχει και η Βραζιλία, η οποία ήδη φιλοξενεί στο έδαφός της χιλιάδες Βενεζουελάνους στη συνοριακή πολιτεία Ροραΐμα.

Ολα αυτά ενώ στις 22 Απριλίου οι πολίτες της Βενεζουέλας προσφεύγουν στις κάλπες για την ανάδειξη του προέδρου της χώρας. Ο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος ανήλθε στον προεδρικό θώκο το 2013 μετά τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες, διεκδικεί εκ νέου την προεδρία της Βενεζουέλας.

Για την ώρα είναι ο μοναδικός υποψήφιος, καθώς η αντιπολίτευση, πολλά μέλη της οποίας είναι στη φυλακή, δεν έχει επιλέξει υποψήφιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...