327
Η Νάιτλι σε πρεμιέρα ταινίας το 2014 | EPA/ANDY RAIN

Κίρα Νάιτλι: «Ευτυχώς δεν μου φέρνουν πια σενάρια ότι με βιάζουν»

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2018, 11:04
Η Νάιτλι σε πρεμιέρα ταινίας το 2014
|EPA/ANDY RAIN

Κίρα Νάιτλι: «Ευτυχώς δεν μου φέρνουν πια σενάρια ότι με βιάζουν»

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2018, 11:04

«Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια αλλά εξακολουθεί να υφίσταται μια κουλτούρα σεξουαλικής βίας στις χολιγουντιανές ταινίες», εκτιμά η βρετανή ηθοποιός Κίρα Νάιτλι.

Οι γυναίκες εμφανίζονται θύματα επιθέσεων, εξηγεί η ίδια, και καταδικάζει την τρομακτική νοοτροπία πολλών γυναικών να θεωρούν την παρενόχληση που δέχονται ένα περίπου φυσιολογικό φαινόμενο.

Η προτίμηση της Νάιτλι σε ταινίες εποχής είναι γνωστή: «Αννα Καρένινα» (2012), «Η Δούκισσα» (2008), «Μετάξι» (2007), «Περηφάνια και Προκατάληψη» (2005), είναι μερικά από τα φιλμ στα οποία έχει πρωταγωνιστήσει, χωρίς να μετράμε τη σειρά των «Πειρατών της Καραϊβικής» που είναι μια φανταστική ναυτική περιπέτεια στον 18ο αιώνα.

Η λεπτή φιγούρα της 32χρονης ηθοποιού ταιριάζει με την εικόνα της εύθραυστης γυναίκας που έχουμε για περασμένους αιώνες. Ομως αυτή η καλλιτεχνική ροπή της Νάιτλι προς τους ρόλους γυναικών προηγούμενων αιώνων, έχει την αιτιολόγησή της στην κουλτούρα της σεξουαλικής βίας που επικρατεί, όπως λέει, στο σύγχρονο Χόλιγουντ.

Μιλώντας στο περιοδικό Variety είπε: «Πάντα έβρισκα κακόγουστο τον τρόπο με τον οποίο εικονίζονται οι γυναίκες σε ταινίες που εκτυλίσσονται στην εποχή μας. Αντίθετα πάντα έβρισκα μεγάλη πηγή έμπνευσης τους χαρακτήρες που μου δίνονταν να υποδυθώ σε ταινίες εποχής. Στη σύγχρονη εποχή  οι γυναικείοι χαρακτήρες φτάνουν σχεδόν πάντα κοντά στο να βιαστούν».

Παραδέχτηκε πάντως ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε κάποια πρόοδος και ότι η αλλαγή κλίματος στο Χόλιγουντ δείχνει ότι οι ιστορίες των γυναικών «ξαφνικά φαίνονται σημαντικές».

Οπως προσθέτει, «μου στέλνουν σενάρια όπου γυναίκες της εποχής μας δεν βιάζονται στις πρώτες πέντε σελίδες και δεν είναι απλά η φιλενάδα ή σύζυγος».

Μιλά ακόμη για την κουλτούρα της σιωπής και το μπούλινγκ που υφίστανται οι γυναίκες. Στους άνδρες στη βιομηχανία του θεάματος «επιτρεπόταν να συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά από τις γυναίκες». Και όπως λέει το πρόβλημα έχει προχωρήσει και πέρα από τον κινηματογράφο.

Η ίδια δεν έχει βιώσει παρενόχληση στο κινηματογραφικό πλατό –οι δύο συνεργασίες της με τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν «ήταν πολύ επαγγελματικές και καλές»– αλλά σε μπαρ «τουλάχιστον τέσσερις φορές με ασήμαντους τρόπους». Πολλές γυναίκες που είχαν παρενοχληθεί «έλεγαν ότι αυτό είναι φυσιολογικό πράγμα. Τρομάζω γιατί αυτό ήταν η απάντησή μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...