220
Το  MasSpec Pen προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε μια επέμβαση εντοπίζοντας αμέσως τον καρκινικό ιστό | University of Texas

Ιατρική «πένα» εντοπίζει αμέσως τον καρκίνο

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2017, 20:40
Το  MasSpec Pen προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε μια επέμβαση εντοπίζοντας αμέσως τον καρκινικό ιστό
|University of Texas

Ιατρική «πένα» εντοπίζει αμέσως τον καρκίνο

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2017, 20:40

Γιατροί, χημικοί και μηχανικοί στις ΗΠΑ δημιούργησαν μια συσκευή που μοιάζει με πένα και εντοπίζει τον καρκίνο στο σώμα μέσα σε περίπου δέκα δευτερόλεπτα, τουλάχιστον 150 φορές πιο γρήγορα σε σχέση με την υπάρχουσα τεχνολογία. Το πενάκι με την ονομασία MasSpec Pen επιτρέπει στους χειρουργούς να έχουν άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση για τον ποιον ιστό πρέπει να αφαιρέσουν και ποιον όχι, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να επανεμφανισθεί ο καρκίνος στο μέλλον.

Δείτε ένα βίντεο για την καταπληκτική ιατρική «πένα»:

Οπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ το νέο εργαλείο, που είναι πολύ εύκολο στη χρήση του από τον γιατρό και δεν καταστρέφει τους ιστούς του ασθενούς, «διαβάζει» χημικά το μοριακό αποτύπωμα του ιστού μέσω ενός φασματόμετρου μάζας. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός ειδικού λογισμικού, αξιολογεί αμέσως αν πρόκειται για καρκινικό ή υγιή ιστό.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια χημείας Λίβια Σκιαβινάτο Έμπερλιν, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine».

«Αν μιλήσει κανείς με καρκινοπαθείς μετά από μια χειρουργική επέμβαση, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πουν, είναι «ελπίζω ότι ο χειρουργός αφαίρεσε όλο τον καρκίνο». Είναι πραγματικά πολύ λυπηρό, όταν αυτό δεν έχει συμβεί. Όμως η νέα τεχνολογία μας μπορεί να αυξήσει δραστικά τις πιθανότητες οι χειρουργοί όντως να απομακρύνουν και το τελευταίο ίχνος του καρκίνου κατά την επέμβαση» δήλωσε η Σκιαβινάτο.