1757
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη | SOOC/ Nikos Libertas / SOOC

Το Μαξίμου «άκουσε» το οφσάιντ που σφύριξε η «Αυγή» για τις offshore

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2016, 08:32
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη
|SOOC/ Nikos Libertas / SOOC

Το Μαξίμου «άκουσε» το οφσάιντ που σφύριξε η «Αυγή» για τις offshore

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2016, 08:32

Πρώτα έγινε σάλος, ξεσηκώθηκαν τα μέσα ενημέρωσης, η αντιπολίτευση, αντέδρασαν ακόμα και βουλευτές της συμπολίτευσης. Επειτα βγήκε η «Αυγή» το πρωί της Τρίτης γράφοντας στο πρωτοσέλιδό της για κυβερνητικό «οφσάιντ» στο θέμα με την κυβερνητική ρύθμιση που επέτρεπε σε πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν υπό προϋποθέσεις σε εταιρείες offshore. Το Μαξίμου δεν μπορούσε να συνεχίσει να αγνοεί το θέμα και να καταγγέλλει γενικά για υποκρισία την αντιπολίτευση.

Το απόγευμα της Τρίτης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή «η οποία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, δηλαδή μελών της κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, των ευρωβουλευτών, γενικών γραμματέων, περιφερειαρχών και δημάρχων, στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας». Οπως σημείωσε μάλιστα η κυβερνητική εκπρόσωπος «η απαγόρευση δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες οι οποίες ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά – η απαγόρευση πλέον θα είναι γενική και καθολική».

Ο στόχος προφανής: να σταματήσει η συζήτηση για τις offshore των πολιτικών και να μετεξελιχθεί σε μια συζήτηση για το ποιος πολιτικός μπορεί να έχει μετοχές σε εταιρείες του εξωτερικού, λες και αυτό ήταν παράνομο.

Η κυρία Γεροβασίλη άλλωστε πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ονομαστική ψηφοφορία για την συγκεκριμένη διάταξη, αύριο στο ελληνικό κοινοβούλιο». Και έριξε το γάντι στους πολιτικούς αντιπάλους λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οποιος λοιπόν αρχηγός κόμματος έχει μετοχές ή άλλη σχέση δική του ή συγγενικού του προσώπου με αλλοδαπή εταιρεία, τον προκαλούμε να το δηλώσει πρώτος και να μην παριστάνει στη κυβέρνησή μας τον τιμητή ενάντια στη διαφθορά».

Η ανακοίνωση της κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ που προέκυψε την Κυριακή με την αποκάλυψη του Πρώτου Θέματος για την πολύκροτη ρύθμιση που πέρασμε με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 22 Μαΐου. Είχαν προηγηθεί οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ να καταθέτει τη Δευτέρα επερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης και να ζητά την Τρίτη άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για να αναιρεθεί ο σχετικός νόμος που μπορούσε να «αθωώσει» πολιτικούς με σχέσεις με offshore. Είχε προηγηθεί βέβαια και το πρωτοσέλιδο άρθρο της «Αυγής» του κομματικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κεντρικό άρθρο της υπό τον τίτλο «Οφσάιντ με τις Offshore» η «Αυγή» έγραψε: «Κόκκινη γραμμή για την κοινωνία το ασυμβίβαστο μεταξύ πολιτικής ενασχόλησης και εξωχώριας οικονομικής δραστηριότητας σε φορολογικούς παραδείσους, έστω και φορολογικά συνεργάσιμους».

 

avgi-s708

Και επεσήμανε: «Η νομική δυνατότητα υπουργών, βουλευτών και εν γένει κρατικών λειτουργών να αναπτύσσουν οικονομικές δραστηριότητες σε φορολογικά συνεργάσιμα κράτη, μεταξύ των οποίων και δεκάδες φορολογικοί παράδεισοι, σε μια περίοδο που τα βάρη της εξόδου από την κρίση επωμίζονται όσοι δεν έχουν οδό διαφυγής, αποτελεί κοινωνική πρόκληση και πρέπει αμέσως να αρθεί.

» Είτε το απαίτησαν οι δανειστές είτε το εισηγήθηκε η GRECO (ομάδα κρατών για την καταπολέμηση της διαφθοράς), η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν ουσιαστικό λόγο να επιμείνει σε μια διάταξη που αφενός σκανδαλίζει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και αφετέρου δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί, διότι καμία κυβέρνηση και κανένα πρόσωπο δεν θα μπορέσουν να σταθούν στη θέση τους. Το γεγονός ότι κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα η ΝΔ γνώριζαν το θέμα και τώρα υποκρίνονται τον ανήξερο προφανώς και δεν πρέπει να λειτουργήσει συμψηφιστικά».

Δημαράς: «Αν το ήξερα δεν θα τη ψήφιζα»

Κατά του επίμαχου άρθρου 178 που επιτρέπει την ύπαρξη offshore εταιρειών υπό προϋποθέσεις για πολιτικά πρόσωπα και υπουργούς, είχε ταχθεί μεταξύ άλλων και ο βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας Γιώργος Δημαράς.

Κατά την διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής στο κανάλι «Κόντρα», ο κ. Δημαράς εξέφρασε την πλήρη αποστασιοποίησή του από την επίμαχη ρύθμιση και στηλίτευσε ευθέως τις κυβερνητικές επιλογές. Παράλληλα, υπαινίχθηκε εν κρυπτώ αποφάσεις και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να ανακαλέσει την απόφασή του. «Αν το ήξερα δεν θα το ψήφιζα. Εστω και τώρα να το πάρει πίσω ο Αλέξης Τσίπρας», είπε ο κ. Δημαράς, ο οποίος ανήκει στο συνεργαζόμενο με τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα των Οικολόγων και εξελέγη στη Β’ Αθηνών.

Καματερός: «Ευθύνες του Παπαγγελόπουλου»

Αυστηρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς άσκησε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός. Μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM μίλησε γα ευθύνες του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. «Ο κ. Παπαγγελλόπουλος πρέπει να αναζητήσει ευθύνες για το πώς πέρασε αυτό… Έχει ευθύνη, αλλά δεν μπορεί να τα ελέγξει όλα. Άμα δεν μπορεί να το δει, τη στιγμή που κάθεται στα έδρανα και έρχονται τροποποιήσεις συνέχεια και έρχεται το νομοσχέδιο ξανά και ξανά… Είναι γεγονός και εγώ το έχω διαπιστώσει όχι μόνο σε νόμο, αλλά σε διοικητικές πράξεις, σε βούληση υπουργών που θέλουν να περάσουν κάτι και δεν μπορούν από τις υπηρεσίες… Υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα από κάτω το οποίο, είτε υπονομεύει και βάζει τρικλοποδιές είτε εμποδίζει την υλοποίηση κάποιων αποφάσεων», είπε ο κ. Καματερός.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και γραμματέας της ΚΟ των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, παραδέχθηκε προ ολίγων ημερών ότι πρώτον το άρθρο πρέπει να αποσυρθεί και δεύτερον η κυβέρνηση πρέπει να αντισταθεί ακόμη και στην εναρμόνιση με τις απαιτήσεις του ΟΟΣΑ και της GRECO, την οποία επικαλέστηκε μετά τον σάλο που προκάλεσε η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαχριστόπουλο, η κυβέρνηση οφείλει να κάνει αγώνα ώστε να τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα η ιστορία των offshore εταιρειών. «Είμαι ο τελευταίος που θα αντιπολιτευόταν την κυβέρνηση» είπε, «όμως θα πρέπει να δούμε το συγκεκριμένο άρθρο με μεγαλύτερη προσοχή». «Αλλωστε πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος είναι σκληροί σε θέματα ηθικής τάξης», διευκρίνισε. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ εκτίμησε πάντως ότι δεν υπήρχε πρόθεση να καλυφθεί οποιοσδήποτε, ούτε από την τροπολογία φωτογραφίζεται κάποιος. «Κάνω την αυτοκριτική μου γιατί ούτε κι εγώ εντόπισα εγκαίρως τη διάταξη αυτή» πρόσθεσε ο ίδιος, για να επισημάνει ότι «μπορεί ΣΥεροΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να είπαμε ορισμένες υπερβολές τον Ιανουάριο και να κάναμε λάθη, δεν κλέψαμε όμως». Ο κ. Παπαχριστόπουλος ξεκαθάρισε ακόμη ότι αγωνίζεται προσωπικά για την επαναφορά του ασυμβιβάστου, ώστε ο βουλευτής, όχι μόνο να μην κατέχει offshore εταιρεία, αλλά και να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Καστανίδης: «Θα τη γλιτώσουν όλοι οι πολιτικοί»

To μέγεθος του προβλήματος κατέδειξε μέσω του ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, ο οποίος είπε ότι η νέα ρύθμιση που πέρασε η κυβέρνηση και επιτρέπει σε υπουργούς και βουλευτές να συμμετέχουν σε offshore θα ισχύσει τουλάχιστον για μία ημέρα, και κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αρθεί το αξιόποινο και θα τη γλιτώσουν όλοι οι πολιτικοί που έχουν τέτοιες επιχειρήσεις. «Είναι δυνατόν να φέρνουμε νόμο που να επιτρέπει σε πολιτικούς, δικαστές, διοικητές τραπεζών και αλλά δημόσια πρόσωπα αυτού του επιπέδου να έχουν offshore;» διερωτήθηκε ο κ. Καστανίδης.

Κουμουτσάκος: Σύγκληση της Ολομέλειας για να αλλάξει ο νόμος

Παράλληλα η ΝΔ κλιμάκωσε την κριτική της κατά της κυβέρνησης για το θέμα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος ζήτησε την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, ώστε να νομοθετηθεί άμεσα η κατάργηση της ρύθμισης που επιτρέπει σε υπουργούς και βουλευτές να συμμετέχουν σε offshore εταιρείες. Ο κ. Κουμουτσάκος εξήγησε πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η εφαρμογή της ρύθμισης, εφόσον δεν έχει δημοσιοποιηθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ ωστόσο ανέφεραν ότι η ρύθμιση έχει ήδη λάβει αριθμό ΦΕΚ, κάτι που θα ακύρωνε την πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Εάν στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι κακώς νομοθέτησαν, πρέπει να το αποδείξουν. Και να το αποδείξουν άμεσα», είπε ο κ. Κουμουτσάκος, αναφερόμενος επίσης δηκτικά στο σημερινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής». «Το θέμα είναι μείζον. Δεν τελειώνει, δεν ξεπλένεται με ένα πρωτοσέλιδο», σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, καλώντας την κυβέρνηση να καταλογίσει ευθύνες και να αποκαλύψει τα συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από την «απαράδεκτη αυτή ρύθμιση».

Η απάντηση του Μαξιμου ήρθε με την ανακοίνωση της κατάθεσης κυβερνητικής τροπολογίας με ένα πιο μαξιμαλιστικό στόχο: το ασυμβίβαστο συμμετοχής σε κάθε πολιτικού σε μετοχικό κεφάλαιο οποιασδήποτε εταιρείας με έδρα στο εξωτερικό! Δηλαδή πρακτικά δεν μπορείς να έχεις μετοχές σε ξένη εταιρεία και να είσαι βουλευτής ή υπουργός!

Η δήλωση της Γεροβασίλη

Η πλήρης δήλωση της κυρίας Γεροβασίλη ήταν η ακόλουθη:

«Η κυβέρνηση με την διάταξη του πολυνομοσχεδίου για την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο φορολογικά με την Ελληνική Δημοκρατία, έπραξε το σωστό. Προσδιόρισε δηλαδή με σαφήνεια τα όρια της απαγόρευσης, ώστε η διάταξη να μπορεί να εφαρμοστεί και η απαγόρευση να έχει νόημα. Η προηγούμενη διάταξη που με πανηγυρισμούς είχε περάσει το 2010 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απαγόρευε μεν τη συμμετοχή σε εξωχώριες  εταιρείες, ήταν όμως πρακτικά ανεφάρμοστη καθώς δεν όριζε την έννοια της εξωχώριας εταιρείας.

» Την ίδια στιγμή δε επέτρεπε τη συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα στην αλλοδαπή. Ακριβώς αυτή η αντίφαση δημιουργούσε εσκεμμένη σύγχυση και οδηγούσε σε μη εφαρμογή της απαγόρευσης.  Την επισήμανση αυτή είχε από τότε κάνει και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής. Για τον ίδιο λόγο και η ομάδα κρατών εναντίον της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (Greco) ζήτησε την αλλαγή της διάταξης ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί.

» Παρά τις σαφείς διευκρινίσεις που έχουν ήδη δοθεί όσοι κατά καιρούς έχουν βρεθεί σε λίστες  και έχουν εμπλακεί αποδεδειγμένα σε διακίνηση μαύρου χρήματος – πολιτικοί και εκδότες-  κουνάνε το δάχτυλο στην Αριστερά για δήθεν προσπάθεια συγκαλύψεων και παροχής προνομίων στο  πολιτικό προσωπικό.

» Επειδή η Αριστερά αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ  δεν αστειεύεται σε ότι αφορά ζητήματα διαφάνειας και ελέγχου του πολιτικού χρήματος, σήμερα σηκώνουμε το γάντι. Απέναντι στην πρωτοφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης και κατασυκοφάντησης δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς.

» Αύριο καταθέτουμε στη Βουλή τροπολογία η οποία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, δηλαδή  μελών της Κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών των Πολιτικών κομμάτων, των Ευρωβουλευτών, Γενικών Γραμματέων, Περιφερειαρχών και Δημάρχων,  στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο  εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας.

» Η απαγόρευση δηλαδή δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως την συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες οι οποίες  ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά. Η απαγόρευση πλέον θα είναι γενική και καθολική.Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ονομαστική ψηφοφορία για την συγκεκριμένη διάταξη, αύριο στο ελληνικό κοινοβούλιο.

» Προκαλούμε τώρα τους τιμητές της ηθικής και της διαφάνειας να υπερψηφίσουν την διάταξη και να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Οποιος λοιπόν αρχηγός κόμματος έχει μετοχές ή άλλη σχέση δική του ή συγγενικού του προσώπου  με αλλοδαπή εταιρεία, τον προκαλούμε  να το δηλώσει πρώτος και να μην παριστάνει στη κυβέρνησή μας τον τιμητή ενάντια στη διαφθορά. Σε αυτό τον τόπο, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεχτό να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης»…

ΝΔ: «Ποιους πήγαν να καλύψουν;»

Αμεση ήταν η αντίδραση τη ΝΔ η οποία εξέδωσε νέα ανακοίνωση για το θέμα:

«Υστερα από την κατακραυγή του συνόλου της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου, η Κυβέρνηση αναγκάζεται συρόμενη να υποχωρήσει στη διάταξη για τις offshore.  Παραμένει το ερώτημα:
Ποιος υπουργός εμπνεύστηκε αυτήν τη σκανδαλώδη ρύθμιση και ποιους υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πήγαν να καλύψουν; Είναι υποχρεωμένοι να πάρουν πίσω την άθλια μεθόδευσή τους».

ΠΑΣΟΚ: «Eντρομη η κυβέρνηση αποσύρει τη σκανδαλώδη διάταξη για τις offshore»

«Eντρομη η κυβέρνηση από την καθολική αντίδραση και αποδοκιμασία αποσύρει άρον άρον τη σκανδαλώδη και ύποπτη διάταξη για τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες», σχολίασε το ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...