999
Η Γκρέις που για τη δόξα ( "grace" στα Αγγλικά) και το χρήμα έκανε τα πάντα και παραλίγο να τα καταφέρει... | REUTERS/ Philimon Bulawayo/ File Photo

Γκρέις Μουγκάμπε, η αδίστακτη δακτυλογράφος με τις Ρολς Ρόις και τα ψεύτικα πτυχία

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2017, 08:51
Η Γκρέις που για τη δόξα ( "grace" στα Αγγλικά) και το χρήμα έκανε τα πάντα και παραλίγο να τα καταφέρει...
|REUTERS/ Philimon Bulawayo/ File Photo

Γκρέις Μουγκάμπε, η αδίστακτη δακτυλογράφος με τις Ρολς Ρόις και τα ψεύτικα πτυχία

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2017, 08:51

Τα πάντα άλλαξαν μέσα σε λίγες ημέρες. Έως τα μέσα του μήνα ο Ρόμπερτ και η Γκρέις Μουγκάμπε ήταν οι αδιαμφισβήτητοι κυρίαρχοι στην πολιτική ζωή της Ζιμπάμπουε. Έπειτα από την προτροπή ή μάλλον τις πιέσεις της πρώην, πλέον, Πρώτης Κυρίας, στις αρχές Νοεμβρίου ο επί 37 χρόνια πρόεδρος της χώρας Μουγκάμπε απέπεμψε από το κόμμα, παύοντάς τον, ταυτόχρονα, από τα καθήκοντά του, τον αντιπρόεδρο Έμερσον Μναγκάγκουα, τον αποκαλούμενο και «κροκόδειλο», καθώς αποτελούσε ένα επικίνδυνο εμπόδιο για την εφαρμογή του σχεδίου κληρονομικής διαδοχής της εξουσίας.

Μιλώντας δημόσια, μάλιστα, η Γκρέις είχε δηλώσει πως ο Μναγκάγκουα είναι «ένα φίδι και πρέπει να συνθλίψουμε το κεφάλι του». Τον ερχόμενο μήνα η κυρία Μουγκάμπε επρόκειτο να γίνει στην ηλικία των 52 ετών το νούμερο δύο στο κυβερνών κόμμα. Και με την έλευση του νέου έτους θα κατέβαινε στις εκλογές στο πλευρό του 93χρονου συζύγου της με απώτερο στόχο την κατάληψη της προεδρίας.

2017-11-17T120619Z_2038619612_RC1F4A37C0E0_RTRMADP_3_ZIMBABWE-POLITICS-GRACE-NEWSMAKER

Σήμερα όμως είναι ξεκάθαρο πως τα σχέδια του ζεύγους Μουγκάμπε δεν πρόκειται να ευοδωθούν καθώς ο «κροκόδειλος» Μναγκάγκουα αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα προέδρου την ερχόμενη Παρασκευή. Αλλά έως και πριν από μερικές ημέρες όλα έδειχναν πως το μέλλον της Ζιμπάμπουε και των 16 εκατ. κατοίκων της θα καθοριζόταν από τις βουλές της συζύγου του Ρόμπερτ Μουγκάμπε, του ηγέτη του πολέμου της ανεξαρτησίας από τους Βρετανούς, ο οποίος αφότου πέρασε έντεκα χρόνια στη φυλακή, κατάφερε να παραμείνει επί 37 έτη στην εξουσία πάρα τους πολλούς εχθρούς που δημιούργησε.

Στα στερνά του, ωστόσο, έκανε ένα μεγάλο λάθος: «υπερτίμησε την δημοτικότητα της συζύγου του Γκρέις, τόσο στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος (Zanu-PF) όσο και στη χώρα», υποστήριξε μιλώντας στην Corriere della Sera ο Πιερ Πιγκού, συνεργάτης του ιδρύματος International Crisis Group με ειδίκευση στην αφρικανική πολιτική.

Την ίδια ώρα, για να ευνοήσει την Γκρέις αλλά και τους δύο γιους του, ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε αποξενώθηκε από τους πρώην συντρόφους του -και στο αγώνα για την ανεξαρτησία και στα όποια παραπτώματα υπέπεσε στη συνέχεια- με αποτέλεσμα να μην έχει κανέναν άλλον άνθρωπο να στηριχτεί πέρα από τη σύζυγο και επίδοξη διάδοχό του. Είναι γνωστό πως ο Μουγκάμπε αρέσκεται να πίνει το τσάι του στις 5 το απόγευμα και ότι λατρεύει την βρετανική μοναρχία ενώ φθονούσε τον αείμνηστο νοτιοαφρικανό ηγέτη Νέλσον Μαντέλα επειδή συνομιλούσε συχνά στο τηλέφωνο με τη βασίλισσα Ελισάβετ.

REUTERS/ Philimon Bulawayo/ File Photo
REUTERS/ Philimon Bulawayo/ File Photo

Οπότε σίγουρα δεν θα τον δυσαρέστησε η ιδέα μια δυναστικής διαδοχής στην ηγεσία μιας χώρας που ο ίδιος πάντα θεωρούσε πως είναι κτήμα του. Ενδεχομένως να θεώρησε πως θα μπορούσε να στηριχτεί στην αναλγησία της Γκρέις ώστε να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει λόγω γήρατος. Ο μισογυνισμός του είναι επίσης γνωστός. Για τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε οι γυναίκες είναι υποδεέστερες από τους άνδρες και γι’ αυτό πρέπει να στέκονται πάντα ένα βήμα πιο πίσω. Η Γκρέις, ωστόσο, απέδειξε το αντίθετο καθώς κάνοντας ένα ριψοκίνδυνο άλμα προς τα μπροστά, αποτέλεσε την κύρια αιτία για την αποπομπή του συζύγου της.

Πριν γίνει Πρώτη Κυρία, η Γκρέις εργαζόταν στο προεδρικό μέγαρο ως δακτυλογράφος. Δεν πέρασε, όμως, απαρατήρητη από τον Ρόμπερτ και σύντομα έγινε γραμματέας του για να καταλήξουν στη συνέχεια εραστές. Μάλιστα απέκτησαν σύντομα και δύο παιδιά ενώ η πρώτη σύζυγος του προέδρου υπέφερε από νεφρική ανεπάρκεια και έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Πάντως σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μουγκάμπε πριν εγκαταλείψει τα εγκόσμια το 1992, η Σάλι Μουγκάμπε φέρεται να έδωσε τη συγκατάθεσή της, αν όχι την ευχή της, για την ένωση του συζύγου της με την κατά 41 χρόνια νεότερή του Γκρέις.

GettyImages/ Ideal Images
Με τον σύζυγό της (κι ένα βήμα πίσω από αυτόν, όπως εκείνος απαιτούσε) κατά την επίσκεψή τους στο Βατικανό το 2014, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, δέχονται τη μετάληψη κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας για το κλείσιμο της έκτακτης συνόδου του Πάπα Φραγκίσκου (GettyImages/ Ideal Images)

Επί σειρά ετών η Γκρέις κινούταν στη σκιά του πανίσχυρου άνδρα της. Ως νέα Πρώτη Κυρία αφιερώνεται σε φιλανθρωπικές δράσεις. Αλλά το μεγάλο της πάθος είναι το shopping και η πολυτέλεια με αποτέλεσμα να καταλήξει να είναι γνωστή στη Δύση και ως «Gucci Grace». Όταν ο Μουγκάμπε θα κατάσχει τις αγροτικές επιχειρήσεις των λευκών για να τις διανείμει  στους γηγενείς αγρότες αλλά και στους ημέτερούς του, εκείνη θα γίνει μια επιτυχημένη επιχειρηματίας, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση μιας γαλακτοκομικής επιχείρησης και ενός ορφανοτροφείου.

Επιδιώκει να σπουδάσει. Αρχικά στη Βρετανία και έπειτα στην Κίνα από όπου φέρεται να πήρε πτυχίο στην κινεζική γλώσσα. Στη συνέχεια ο σύζυγός της αποφασίζει να της δωρίσει ένα διδακτορικό στην Κοινωνιολογία από το πανεπιστήμιο της Χαράρε το οποίο η Γκρέις απέκτησε μέσα σε διάστημα μόλις δύο μηνών δίχως καν να παρουσιάσει διδακτορική διατριβή. Επόμενος στόχος η ανέλκυσή της στην πολιτική. Συνοδεύει τον σύζυγό της στα ταξίδια του ανά τον κόσμο και αναλαμβάνει την ηγεσία της γυναικείας πτέρυγας του κυβερνώντος κόμματος, κερδίζοντας έτσι και μια θέση στο πολιτικό γραφείο.

Peter Macdiarmid/ Getty Images/ Ideal Images
Peter Macdiarmid/ Getty Images/ Ideal Images

Κατά τη διάρκεια κομματικών συγκεντρώσεων δωρίζει ρούχα της (μεταξύ των οποίων και εσώρουχα) στους οπαδούς της. Δεν διστάζει να ξοδέψει 300.000 δολάρια για να αποκτήσει μια Rolls Royce και να διατάξει έναν από τους σωματοφύλακές της κατά τη διάρκεια ταξιδιού στο Χονγκ Κονγκ να γρονθοκοπήσει έναν φωτογράφο των Sunday Times. Μια άλλη φορά στο Γιοχάνεσμπουργκ θα επιτεθεί η ίδια, τραυματίζοντας σοβαρά στο πρόσωπο ένα μοντέλο ηλικίας 20 ετών, φίλη των δύο γιων της. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις θα επιστρέψει δίχως κανένα πρόβλημα στην πατρίδα της λόγω διπλωματικής ασυλίας.

Διαθέτει ακίνητα στο Χονγκ Κονγκ και τη Μαλαισία ενώ φέρεται να εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο διαμαντιών. Τον Σεπτέμβριο ο Έμερσον Μναγκάγκουα θα καταγγείλει δημόσια απόπειρά δηλητηρίασής του με τους υποστηρικτές του να μιλούν για ένα ύποπτο παγωτό που παρασκευάζεται στην γαλακτοκομική επιχείρηση της Γκρέις Μουγκάμπε. Εκείνη εξοργίζεται και δηλώνει πως «το φίδι πρέπει να συνθλιβεί». Ο γηραιός σύζυγός της υπακούει με αποτέλεσμα να αναγκαστεί τελικά να παραιτηθεί. Έπειτα από σχεδόν σαράντα χρόνια που κατείχε την εξουσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...