795
Ντιμπέιτ Νο2: Οι εννέα υποψήφιοι αριστερά, οι πέντε δημοσιογράφοι των αθηναϊκών ΜΜΕ δεξιά και στη μέση δύο συντονιστές | Alexandros Michailidis / SOOC

Ντιμπέιτ με «άσφαιρα» πυρά μετά τις σφαίρες στη Χαριλάου Τρικούπη

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2017, 23:36
Ντιμπέιτ Νο2: Οι εννέα υποψήφιοι αριστερά, οι πέντε δημοσιογράφοι των αθηναϊκών ΜΜΕ δεξιά και στη μέση δύο συντονιστές
|Alexandros Michailidis / SOOC

Ντιμπέιτ με «άσφαιρα» πυρά μετά τις σφαίρες στη Χαριλάου Τρικούπη

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2017, 23:36

Στα παρασκήνια διακρίναμε και γέλια, αλλά μπροστά στις κάμερες όλοι ξεκίνησαν βλοσυροί: είχε μόλις γίνει η επίθεση κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη και αυτή η δεύτερη επίσημη τηλεμαχία για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς στο στούντιο της ΕΡΤ2 δεν μπορούσε παρά να ξεκινήσει με μια δήλωση καταδίκης από κάθε έναν από τους εννέα, από τη Φώφη Γεννηματά έως τον Δημήτρη Τζιώτη. Ολοι ζήτησαν την παραίτηση του Νίκου Τόσκα, ο Γιώργος Καμίνης σημείωσε και ότι είναι πολιτικά σκόπιμο το timing γιατί οι τρομοκράτες δεν θέλουν την αναγέννηση της Κεντροαριστεράς. Αυτό το έντονο ξεκίνημα, και δυστυχώς αυτή η πολεμική συγκυρία, έκανε αισιόδοξο τον τηλεθεατή ότι θα δει κάτι πιο νευρικό από την υπνωτική συζήτηση της προηγούμενης Δευτέρας.

Και έπειτα άρχισε το ντιμπέιτ με τους κύκλους των ερωτήσεων. Και ξανακυλήσαμε σε μια συζήτηση όπου πέντε δημοσιογράφοι ρωτούν (αυτή τη φορά ήταν εκπρόσωποι των αθηναϊκών καναλιών -και του Mega) και οι υποψήφιοι απαντούν πάνω κάτω ό,τι θέλουν, με σκοπό να αναδείξουν τις αρετές τους και τα μείον των αντιπάλων τους.

Αυτή τη φορά, έστω, υπήρχε ο Παύλος Τσίμας ως συντονιστής, ο οποίος έκανε κάποιες παρατηρήσεις ως προς τον τρόπο που απαντούσαν οι υποψήφιοι -κάποιοι χρησιμοποιούσαν τα 100 δευτερόλεπτα για να σχολιάσουν τις απαντήσεις άλλων κ.ο.κ. Και -για να το χαλαρώσουμε- υπήρχε και η on camera τηλεοπτική αφωνία αμέτρητων δευτερολέπτων του κ. Τζιώτη όταν ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος τον αποκάλεσε «αλεξιπτωτιστή» που δεν έχει σχέση με την παράταξη.

Ναι, υπό μία έννοια ήταν μια πιο ενδιαφέρουσα συζήτηση, ασχέτως αν δεν γίναμε και πολύ σοφότεροι εν όψει της πρώτης κάλπης την Κυριακή.

Μάθαμε πάντως ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης, αν δεν εκλεγεί, δεν θα διεκδικήσει θέση κοντά στον αρχηγό ή να τεθεί επικεφαλής ψηφοδελτίου Επικρατείας και ότι θέλει την άνοιξη να γίνει συνέδριο ώστε να αποσαφηνιστεί πώς θα είναι το νέο κόμμα. Μάθαμε ότι η κυρία Γεννηματά πιστεύει ειλικρινά ότι ο νέος φορέας «θα αναμετρηθεί στα ίσα με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ» και ότι τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ πρώτο το κόμμα της τα αντιμετώπισε με γενναιότητα. Μάθαμε ότι ο κ. Καμίνης θέλει, εν όψει 2020, να αποκοπεί η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πιθανή διάλυση της Βουλής και την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες. Μάθαμε ότι ο Γιάννης Ραγκούσης πιστεύει ότι αν η χώρα οδηγηθεί ξανά σε νέες εκλογές μετά από ξεκάθαρο «όχι» του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για αυτό θα ευθύνεται ο κ. Μητσοτάκης και όχι ο κ. Ραγκούσης.

44637_20171106_sooc1509997653 (2)
Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε πρώτο πλάνο. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι έχουν και αυτοί αρχίσει να παίρνουν τις θέσεις τους στο πάνελ. (Alexandros Michailidis / SOOC)

Μάθαμε επίσης ότι ο Γιάννης Μανιάτης θέλει ως εκλογικό σύστημα αυτό που θα προβλέπει μικρότερο μπόνους για το πρώτο κόμμα, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και ψήφο στον απόδημο Ελληνισμό. Ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει απλή αναλογική και θέλει να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες· θέλει επιπλέον να υπάρξει διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας. Αντιθέτως απλή αναλογική θέλει ο Απόστολος Πόντας. Μάθαμε επίσης και ότι ο πρώην πρύτανης της ΑΣΟΕΕ, Κωνσταντίνος Γάτσιος (ο οποίος αυτή τη φορά φόρεσε γραβάτα), δεν θέλει την απαγόρευση της Χρυσής Αυγής, «διότι δεν διώκονται οι… ιδέες» (!), η βία είναι μία και, εντάξει, τον φονιά του Φύσσα τον πιάσαμε, τους δολοφόνους των «άλλων δύο παιδιών» (της ΧΑ) δεν τους έχουν συλλάβει κλπ… 

Επρεπε να περάσουν 105 λεπτά τηλεοπτικού χρόνου ώσπου να φτάσουμε στο «ζουμί»: ήταν η ώρα όπου οι υποψήφιοι απηύθυναν ερωτήσεις ο ένας στον άλλον. Θα ρωτούσαν για το θέμα που ξέσπασε το απόγευμα με τις καταγγελίες για υποψήφιο που τύπωσε ήδη ψηφοδέλτια προκαλώντας την αντίδραση της επιτροπής Αλιβιζάτου; Κανείς δεν ρώτησε. Πολιτική αβρότητα, μπροστά στο κοινό καλό. Λογικό.

Αυτή η διαδικασία αποδείχτηκε, αντί για ευκαιρία μονομαχιών, σε ευκαιρία μιας καλής πάσας υπό τη μορφή «στριμώγματος».

Με κάποιες εξαιρέσεις -ο κ. Ραγκούσης ζήτησε από την κυρία Γεννηματά μια ξεκάθαρη απάντηση για το αν θα πει «ναι» ή «όχι» στον Κυριάκο Μητσοτάκη και εκείνη φυσικά δεν απάντησε- ο ερωτών, επιλέγοντας συγκεκριμένο ερωτώμενο, έδειχνε μια κάποια προτίμηση:

Ο κ. Τζιώτης έπλεξε το εγκώμιο του κ. Γάτσιου, ο κ. Πόντας χαρακτήρισε «Ρομπέν των Δασών» τον κ. Καμίνη, ο τελευταίος ρώτησε τον κ. Μανιάτη, ο κ. Μανιάτης επιχείρησε να στριμώξει τον κ. Θεοδωράκη για το θέμα των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων, ο πρόεδρος του Ποταμιού ζήτησε από την κυρία Γεννηματά να παρουσιάσει το όραμά της για το νέο κόμμα και την Ελλάδα και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το έκανε μιλώντας για «θεσμικό» και με ανοιχτή λειτουργία κόμμα. Η δε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ρώτησε κανέναν και αυτό -παρ’ ότι ήταν μια προσβολή στη διαδικασία- έχει τη σημασία του, καθώς το ποιον θα επέλεγε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα έδειχνε ποιον θεωρεί επικρατέστερο για τον β’ γύρο.

Ακολούθησε ένας τελευταίος γύρος τοποθετήσεων. Και η ωραία συζήτηση έληξε στις 11.30 μ.μ., δυόμισι ώρες αφότου ξεκίνησε. Ραντεβού τώρα στις κάλπες, την Κυριακή 12 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...