1583
O Βαγγέλης Βενιζέλος στα έδρανα της Βουλής. «Το ψέμα έχει κατακλύσει τη χώρα και έχει αλλοιώσει τον τρόπο του σκέπτεσθαι» είπε αναφερόμενος στην κυβέρνηση | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Βενιζέλος: «Ο Τσίπρας γλείφει εκεί που έφτυνε»

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2017, 13:48
O Βαγγέλης Βενιζέλος στα έδρανα της Βουλής. «Το ψέμα έχει κατακλύσει τη χώρα και έχει αλλοιώσει τον τρόπο του σκέπτεσθαι» είπε αναφερόμενος στην κυβέρνηση
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Βενιζέλος: «Ο Τσίπρας γλείφει εκεί που έφτυνε»

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2017, 13:48

Μετά τη δημόσια τοποθέτησή του κατά την οποία επιχειρηματολόγησε για ποιο λόγο η έξοδος στις κεφαλαιαγορές από τη σημερινή κυβέρνηση είναι εν τέλει ακριβότερη απ’ ό,τι αυτή του 2014, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος έδωσε και συνέντευξη κατά την οποία συνέχισε την αποδόμηση των θριαμβολογιών του Μαξίμου. Ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, είπε μάλιστα ότι με την έξοδο στις αγορές ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά ζητάει συγγνώμη από την προηγούμενη κυβέρνηση – της οποίας εκείνος διατέλεσε αντιπρόεδρος- και είπε χαρακτηριστικά ότι ο Πρωθυπουργός «γλείφει εκεί που έφτυνε»!

«Μετά από τρία χαμένα χρόνια, όπως σωστά έχει ειπωθεί, επανέρχεται στις αγορές η Ελλάδα και επανέρχεται με όρους, δυστυχώς, χειρότερους από αυτούς που υπήρχαν την άνοιξη του 2014. Αυτό που κάνει ο κ. Τσίπρας και η ομάδα του, είναι μία μεγάλη έμπρακτη συγγνώμη, δηλαδή αυτό που λέει ο κ. Βαρουφάκης, ζητήστε συγνώμη από τους Σαμαροβενιζέλους, αυτό το κάνει ο κ. Τσίπρας, δεν το λέει. Το ότι δεν το λέει είναι μία πολιτική ανεντιμότητα, είναι μία ιστορική ανεντιμότητα, είναι έλλειψη θάρρους και γενναιότητας, άρα είναι διατήρηση ενός ψέματος, απελπισμένη προσπάθεια να συντηρηθεί ένα ψέμα που έχει καταρρεύσει. Όμως, εμπράκτως, κάνει κάτι πολύ παραπάνω από τη συγγνώμη, γλείφει εκεί που έφτυνε, μόνον που το κάνει αργά και το κάνει άτεχνα και αυτό συνεπάγεται πρόσθετο κόστος για τη χώρα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος για να συνεχίσει:

«Τι έλεγε ο κ. Τσίπρας το 2014; Οτι έχουμε “πλεόνασμα θράσους”, ότι είναι μία “στημένη θεατρική παράσταση”, ότι πρόκειται για ένα “πάρτι των τοκογλύφων”, επειδή είχαμε πάρει τότε ένα πρώτο δάνειο από τις αγορές, ένα ομόλογο είχε αγοραστεί από τις αγορές με τις αποδόσεις του 2014. Τώρα λοιπόν, ενώ κάποιοι πανηγυρίζουν λέγοντας, έχουμε μία απόδοση λίγα ποσοστά, λίγα δέκατα φθηνότερη, αντί για 4,95% έχουμε 4,625%, θρίαμβος. Δεν είναι δυστυχώς έτσι, γιατί η Ευρωζώνη συνολικά, με κριτήριο τη Γερμανία που είναι η βάση υπολογισμού των αποδόσεων έχει πάει πολύ παρακάτω. Δανείζονται όλες οι χώρες πολύ φθηνότερα. Όμως ο υπολογισμός γίνεται με βάση το γερμανικό ομόλογο το αντίστοιχο, το πενταετές. Το spread, το λεγόμενο, είναι η διαφορά κόστους δανεισμού σε σχέση με τη Γερμανία. Η Γερμανία το 2014 είχε αποδόσεις στο πενταετές ομόλογο +0,6, τώρα έχει -0,2, δηλαδή τώρα η απόδοση είναι αρνητική, την πληρώνουν οι δανειστές τη Γερμανία. Αν, λοιπόν, υπολογίσεις πόσο καλύτερη είναι η βάση της Γερμανίας τώρα, βλέπεις ότι το spread με το οποίο δανειζόμαστε εμείς το 2017 είναι 481 μονάδες βάσης, ενώ το 2014 ήταν 435 μονάδες βάσης, άρα έχουμε επιδείνωση, έχουμε σχετικά ακριβότερο κόστος δανεισμού».

Και ο κ. Βενιζέλος εξήγησε: «Ο παράγοντας που επιδεινώνει την κατάσταση και την οδηγεί σε αδιέξοδο είναι πρωτίστως πολιτικός, η ίδια η παρουσία της κυβέρνησης είναι που προκαλεί το πρόβλημα, το country risk, ο κίνδυνος της χώρας ήταν μέχρι το 2015 η επικείμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα είναι η ύπαρξή του μαζί με τους ΑΝΕΛ, είναι η ύπαρξη της κυβέρνησης καθεαυτή που συνιστά το πρόβλημα για την ομαλή επάνοδο της χώρας στις αγορές»,  εκτίμησε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, για να συμπληρώσει:

«Δείτε την κατάρρευση ενός ακόμη τεράστιου συμβολικού ψέματος, ότι κακώς κάναμε την έκδοση με Αγγλικό Δίκαιο το 2012. Τώρα, πώς την κάνουν; Με Αγγλικό Δίκαιο, βεβαίως, και πανηγυρίζουν. Αλλά τι να πω εδώ; Το ψέμα έχει κατακλύσει τη χώρα και έχει αλλοιώσει τον τρόπο του σκέπτεσθαι, αυτό είναι το μεγάλο μας θέμα. Για να βγούμε, λοιπόν, από την κρίση πρέπει να βγούμε από τον τρόπο σκέπτεσθαι, στον οποίο μας έχει εγκλωβίσει μία αντιμνημονιακή επιχείρηση λαϊκισμού και κυρίως ο δημοσιονομικός λαϊκισμός, ο οποίος καθηλώνει τη χώρα». 

«Συνεργάσιμος μάρτυρας» ο Βαρουφάκης

Σχετικά με τις αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τον πρώην υπουργό Οικονομικών ως «συνεργάσιμο μάρτυρα» που αποκαλύπτει ότι γλιτώσαμε οριακά την καταστροφή ως χώρα.

«Στην πραγματικότητα πρόκειται για “συνεργάσιμους μάρτυρες”, οι οποίοι θέλουν να είναι και προστατευόμενοι μάρτυρες και αποκαλύπτουν μία ολόκληρη ιστορία. Τι αποκαλύπτουν; Ότι περάσαμε ξυστά από την απόλυτη καταστροφή» είπε ο κ. Βενιζέλος και προσέθεσε:

«Σας το λέει αυτό ένας άνθρωπος που έχει αποκρούσει την πρόταση να φύγει η χώρα εθελοντικά από την Ευρωζώνη, διότι όπως έχω περιγράψει πολλές φορές βρέθηκα αντιμέτωπος με την πρόταση του κ. Σόιμπλε να φύγει η χώρα από την Ευρωζώνη, τον Οκτώβριο του 2011, στο Βρότσλαβ της Πολωνίας και τα έχει περιγράψει και ο κ. Σόιμπλε στο βιβλίο του και σε συνεντεύξεις του και έχει πει πολλές φορές ότι σεβάστηκε αυτό που του είπα, ότι ο ελληνικός λαός δεν θέλει να νιώσει την απόλυτη καταστροφή. Νιώθει αυτήν τη στιγμή τις δραματικές επιπτώσεις της λιτότητας και της προσαρμογής, αλλά το να χάνεις το 25% ή το 30% του εισοδήματός σου είναι διαφορετικό από το να χάσεις το 85% ή το 90% του εισοδήματός σου, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι αποκτάς κυριαρχία με εθνικό νόμισμα, το οποίο είναι νόμισμα χωρίς αντίκρισμα».

Θα ιδρύσει κόμμα; 

Σε άλλο σημείο της ραδιοφωνικής του συνέντευξης στον ΣΚΑΪ και στον Αρη Πορτοσάλτε ο κ. Βενιζέλος κλήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις στον χώρο του Κέντρου και ρωτήθηκε μάλιστα ευθέως αν θα ιδρύσει κόμμα.

«Τώρα δεν ασχολούμαι, θα μου επιτρέψετε να πω, με τέτοια θέματα» απάντησε, «διότι ο ρόλος μου είναι αυτή τη στιγμή –κι όταν λέω αυτή τη στιγμή, εννοώ αυτή τη μακρά στιγμή, δηλαδή από το 2015 και μετά που βρεθήκαμε στην αντιπολίτευση, βρεθήκαμε μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα– είναι να λέω, να επισημαίνω τι γίνεται, να προβλέπω, να προτείνω και νομίζω ότι αυτό λειτουργεί υποβοηθητικά για το σύνολο της αντιπολίτευσης, για όλους τους σκεπτόμενους και προβληματιζόμενους ανθρώπους για την εθνική στρατηγική. Κάνουμε και μία προσπάθεια με το Κύκλο Ιδεών, κάναμε και ένα συνέδριο με τίτλο “Η Ελλάδα Μετά”, να προτείνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια, όχι ως πλατφόρμα κομματική που έχουμε μία λύση για όλα και όλα τα σφάζουμε, όλα τα μαχαιρώνουμε, αλλά ως ένα πρόγραμμα επίγνωσης, γιατί γνώσεις, πληροφορίες, προτάσεις έχουμε…»

Και ο κ. Βενιζέλος συνέχισε: «Το θέμα είναι να έχουμε επίγνωση των προβλημάτων, των κινδύνων, των δυσκολιών. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να το υπηρετήσω με τον καλύτερο τρόπο και χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που μπορώ να χρησιμοποιήσω, ώστε να μην μειωθεί η εμβέλειά μου και ο βαθμός επιρροής. Με ενδιαφέρει η πορεία της χώρας, θα υπηρετήσω την πορεία της χώρας αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που έχω ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η κατάσταση». 

Πάντως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επανέλαβε την άποψή του για την Κεντροαριστερά και το πώς «αυτοπεριορίζεται» σε αυτήν η ΔΗΣΥ.

«Η Κεντροαριστερά, ξέρετε, ως αυτοτοποθέτηση διαμορφώνει μία Κεντροδεξιά. Στην πραγματικότητα διαιρεί και ακυρώνει έναν πολύ σημαντικό χώρο που είναι ο χώρος του προοδευτικού Κέντρου, ο οποίος στην ελληνική ιστορία ήταν πάντα προοδευτικός χώρος, ο χώρος των μεγάλων αλλαγών, ο χώρος του εκσυγχρονισμού, ο χώρος της εθνικής διεύρυνσης και όχι ο χώρος της σμίκρυνσης. Από το 2015, στην ομιλία μου την αποχαιρετιστήρια στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είχα προτείνει το ΠΑΣΟΚ να πάρει γενναιόδωρες πρωτοβουλίες για έναν μεγάλο φορέα του προοδευτικού Κέντρου και αυτό ψηφίστηκε ομόφωνα, δεν είναι μία δική μου επινόηση τωρινή, δεν είναι μία καινούρια πρόταση. Άρα, είναι πολύ σημαντικό για το χώρο αυτό της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης, να μην αφήσει τη συντηρητική παράταξη να εισχωρήσει βαθιά στο χώρο του Κέντρου.

» Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αυτοπεριορίζεται στην Κεντροαριστερά, κατά τρόπο ο οποίος είναι ανεξήγητος κατά τη γνώμη μου, γιατί αυτό αντιβαίνει και στις αποφάσεις του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ του 2015. Βεβαίως και η Κεντροαριστερά, αλλά αν αφήνουμε το εύρος του προοδευτικού Κέντρου, στην πραγματικότητα επιτρέπουμε στη Νέα Δημοκρατία να επεκτείνει τα δικά της όρια. Και ξέρετε ότι υπό το επιχείρημα, “ελάτε να συσπειρωθούμε, να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, να υποστεί συντριπτική ήττα αυτή η κυβέρνηση”, είναι πολλοί που λένε, πρέπει να ψηφίσουμε Νέα Δημοκρατία. Αρα υπάρχει μία υπολανθάνουσα σκέψη, ότι, εντάξει, ας γίνει η Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη κυβέρνηση, να μείνουμε εμείς στην αντιπολίτευση, να μην έχουμε φθορά, να μην έχουμε βάρη και τα βρίσκουμε και με τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα μίας νέας Κεντροαριστεράς. Είναι η θεωρία ας πούμε του κ. Μουζέλη, ότι η προοπτική που έχει το ΠΑΣΟΚ…»

«Δεν χαρίζω την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου στη ΝΔ»

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε και εμμέσως τη δυσφορία του με το πώς αντιμετωπίζονται οι θέσεις του στον χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Εγώ είπα την άποψή μου ολοκληρωμένη στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δεν είδα να προκαλείται καμία συζήτηση, ουδείς μου απάντησε σοβαρά, ουδείς μου είπε, τι γίνεται με αυτά που λες, δεν τους ενδιαφέρει στην πραγματικότητα το τι λες, στην πραγματικότητα ενδιαφέρονται κάποιοι να μην δημιουργείς με τη συμπεριφορά σου προβλήματα πρακτικά. Αλλά εμένα με ενδιαφέρει πάρα πολύ το στίγμα, με ενδιαφέρει η στρατηγική, με ενδιαφέρει το πού πηγαίνει η χώρα, με ενδιαφέρει το ποιος θα υπαγορεύσει την ατζέντα της επόμενης ημέρας. Δεν θα περιμένω εγώ να δικαιωθώ από τη Νέα Δημοκρατία, όταν λέω εγώ, εννοώ εμείς της δημοκρατικής παράταξης που δώσαμε τον αγώνα με συνέχεια και συνέπεια από το 2010 έως σήμερα, γιατί, θα μου επιτρέψετε να πω ότι έχουμε τη μεγαλύτερη διάρκεια και τη μεγαλύτερη συνέχεια και συνέπεια σε αυτή την προσπάθεια. Ούτε χαρίζω την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου στη Νέα Δημοκρατία, ήταν και δική μας κυβέρνηση και ήταν και δική μας ή δική μας κυρίως η στρατηγική, και ήταν, από την άποψη αυτή, εξαίρετη η συνεργασία που είχαμε με τον Αντώνη το Σαμαρά, ο οποίος αντελήφθη απολύτως πού βρισκόμαστε και γιατί πρέπει να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική την οποία είχαμε ξεκινήσει. Είχε παρεμβληθεί και η κυβέρνηση Παπαδήμου άλλωστε που ήταν επί ημερών Γιώργου Παπανδρέου, κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ, Νέας Δημοκρατίας και Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού»…

Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κεντροαριστερά ο κ. Βενιζέλος σχολίασε:

«Δεν έχει σχέση ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε θα αποκτήσει ποτέ με την Κεντροαριστερά, είναι ένα κόμμα το οποίο ξεκίνησε από ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα και κατέληξε να είναι συνιστώσα μίας εθνικολαϊκιστικής συμμαχίας, δήθεν αντιμνημονιακής η οποία βλάπτει τη χώρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...