518
Ο Γιάνης Βαρουφάκης καλεί την αντιπολίτευση να τον δεχτεί στα γραφεία της για να τους εξηγήσει το σύστημα! | Nick Paleologos / SOOC

Βαρουφάκης: «Ετσι θα λειτουργούσε το σύστημα παράλληλων πληρωμών»

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2017, 13:13
Ο Γιάνης Βαρουφάκης καλεί την αντιπολίτευση να τον δεχτεί στα γραφεία της για να τους εξηγήσει το σύστημα!
|Nick Paleologos / SOOC

Βαρουφάκης: «Ετσι θα λειτουργούσε το σύστημα παράλληλων πληρωμών»

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2017, 13:13

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη το παράλληλο νόμισμα και τα κουπόνια που σχεδίαζε η κυβέρνηση το 2015 και περιέγραψε ο Γκλεν Κιμ προκαλώντας σάλο και τις φωνές της αντιπολίτευσης για Εξεταστική, είναι μάλλον μια παρεξήγηση. Διότι επρόκειτο για «παράλληλο σύστημα πληρωμών» και όχι «παράλληλο νόμισμα», επιμένει ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Και με το καθιερωμένο σαββατιάτικο άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» επιχειρεί να εξηγήσει στους αναγνώστες πώς θα κατέβαλε μισθούς και συντάξεις σε περίπτωση που έκλειναν οι τράπεζες.

Ασφαλώς ο κ. Βαρουφάκης θεωρεί ότι όλα τα έκανε σωστά. Ο τίτλος του άρθρου, ενδεικτικός: «Αλλη μία επέτειος του όχι επιβεβαιώνει την ανάγκη παράλληλου συστήματος πληρωμών»… Για τον πρώην υπουργό αυτό το σύστημα δεν θα οδηγούσε στο Grexit αλλά θα… ενίσχυε την παρουσία της χώρας στην ζώνη του ευρώ!

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ένα παράδειγμα το οποίο πιθανότατα να είχε παρουσιάσει και σε άλλα κυβερνητικά στελέχη την εποχή του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015, όταν ο ίδιος είχε υπογράψει την τραπεζική αργία και τα capital controls. Μοιάζει απίθανο να μην είχε λάβει γνώση για κάτι τέτοιο ο Αλέξης Τσίπρας:

Το παράδειγμα έχει ως εξής:

«Εστω ληξιπρόθεσμη οφειλή του Δημοσίου προς την Εταιρεία Α’ ύψους 200.000 ευρώ η οποία χρωστά 50.000 ευρώ στην εταιρεία Β και μισθό 2.000 στον υπάλληλο Κώστα. Παράλληλα, η εταιρεία Β χρωστά πάνω απο 48.000 ευρώ στην εφορία και 2.000 στην υπάλληλο Αννα η οποία, με την σειρά της, χρωστά 800 ευρώ στον φίλο της τον Γιώργο που , και αυτός, έχει να πληρώσει φόρους άνω των 800 ευρώ στο κράτος.

» Αν κάθε ΑΦΜ αποκτήσει κι έναν χρεωστικό λογαριασμό και αποδοθεί στον φορολογούμενο ένα PIN με το οποίο θα μπορεί να μεταφέρει όποιο ποσό θέλει σε όποιον άλλο ΑΦΜ θέλει, προκύπτει η εξής δυνατότητα: Το Δημόσιο εγγράφει πίστωση 200.000 ευρώ (απλά δακτυλογραφώντας το νούμερο αυτό) στον ΑΦΜ της εταιρείας Α. Η Α’ τώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει το PIN της για να μεταφέρει 50.000 ευρώ στον ΑΦΜ της εταιρείας Β και 2.000 στον ΑΦΜ του Κώστα. Περαιτέρω η εταιρεία Β μεταφέρει 48.000 ευρώ πίσω στην εφορία και 2.000 στην Αννα η οποία με την σειρά της χρησιμοποιεί τον PIN της για να μεταφέρει 800 ευρώ στον φίλο της Γιώργο ο οποίος με τη σειρά του κι αυτός αποκληρώνει κάποιους απο τους φόρους που χρωστά».

Ο κ. Βαρουφάκης προκειμένου να υποστηρίξει την ωφέλεια του συστήματός του επικαλείται το παράδειγμα της Καλιφόρνιας όπου με την εφαρμογή του συστήματος παράλληλων πληρωμών το 2009 κατάφερε να ξεπεράσει την οικονομική κρίση και να παραμείνει στην ζώνη του δολαρίου.

Αναφορικά με τις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για τα μυστικά σχέδια της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το «plan b» που και ο ίδιος σχεδίασε ως υπουργός Οικονομικών παραδέχεται πως δεν έχει παραπεμφθεί σε Ειδικό Δικαστήριο γιατί η κυβέρνηση αρνείται να δεχθεί τις σχετικές προτάσεις της αντιπολίτευσης.

«Κλείνω με μια πρόταση προς ωρυόμενους μνημονιακούς: Σας έχω παρακαλέσει να με σύρετε σε Ειδικό Δικαστήριο. Κρύβεστε πίσω απο το γεγονός ότι αρνείται η κυβέρνηση. Σας προτείνω λοιπόν κάτι άλλο: καλέστε με στα κομματικά γραφεία σας να με “εξετάσετε” εκεί. Οχι τίποτε άλλο, μπορεί να κατανοήσετε έτσι τη διαφορά του παράλληλου νομίσματος και παράλληλου συστήματος πληρωμών. Κάτι θα είναι και αυτό!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...