641
O κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε για τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση | Menelaos Myrillas/ SOOC

Τζανακόπουλος: «Ρωτήστε τον υπουργό Οικονομικών αν γνώριζε για την ΕΛΣΤΑΤ»

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2017, 10:14
O κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε για τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση
|Menelaos Myrillas/ SOOC

Τζανακόπουλος: «Ρωτήστε τον υπουργό Οικονομικών αν γνώριζε για την ΕΛΣΤΑΤ»

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2017, 10:14

Πιστός στο κυβερνητικό αφήγημα ότι τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για την εντυπωσιακή συρρίκνωση της οικονομίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016 ήταν «προσωρινά», εμφανίστηκε το πρωί της Τετάρτης και ο… καθ’ ύλην αρμόδιος της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Αφού διαβεβαίωσε ότι Αθήνα και Θεσμοί είναι πολύ κοντά σε μία τεχνική συμφωνία για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας έως και το 2018, και κληθείς στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ να σχολιάσει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είπε ότι πρόκειται προσωρινά στοιχεία, που, ακόμα και αυτά, καταδεικνύουν «μηδενική ύφεση» για το 2016 και δεν επηρεάζουν τον συνολικό στόχο του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ασφαλώς ο όρος «μηδενική ύφεση» χωράει πολλή συζήτηση, ως προς το τι σημαίνει. Οντως οι αρχικές προβλέψεις για το 2016 ήταν ύφεση 0,4% και άρα το 0,1% είναι κάπως καλύτερα. Αλλά σε κάθε περίπτωση -και εφόσον τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιωθούν- το σύνολο του 2016 εκτιμάται ότι έκλεισε με ύφεση 0,1% έναντι μιας πρώτης εκτίμησης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3% – τότε πανηγύριζε η κυβέρνηση, μολονότι και τότε ήταν προσωρινά τα στοιχεία.

Παράλληλα, ωστόσο, μια συρρίκνωση της οικονομίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2016, σε συνδυασμό με την προεξοφλημένη από την αγορά ύφεση του πρώτου τριμήνου του 2017, σημαίνει, σύμφωνα με τους όρους της οικονομικής επιστήμης, επίσημη επιστροφή μιας χώρας στην ύφεση (απαιτούνται δύο συνεχόμενα τρίμηνα για να ορίσουν την τάση της οικονομίας). Και όλα αυτά την ώρα που ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πανηγύριζε στο Υπουργικό Συμβούλιο για επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, τη μεγαλύτερη σε επίπεδο Ευρωζώνης, όπως έλεγε χαρακτηριστικά.

Και για αυτό ρωτήθηκε στη συνέντευξή του ο κ. Τζανακόπουλος: Δεν γνώριζε ο Πρωθυπουργός τα στοιχεία που θα ανακοίνωνε εκείνη την ώρα, το μεσημέρι της Δευτέρας, η ΕΛΣΤΑΤ; «Μα πώς είναι δυνατόν να το γνωρίζει; Αφού η ΕΛΣΤΑΤ είναι ανεξάρτητη αρχή, ανακοινώνει τα αποτελέσματά της χωρίς να τα συζητάει», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν γνώριζε όμως; «Να ρωτήσετε τον υπουργό Οικονομικών, δεν μπορώ να το ξέρω», ήταν η διπλωματική απάντηση του κ. Τζανακόπουλου.

Κρύβει αυτή η (μη) απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου κάτι περισσότερο; Ισως το ότι υπάρχει ανεπαρκής επικοινωνία της ομάδας Τσίπρα στο Μαξίμου με το υπουργείο Οικονομικών. Είναι δυνατόν να μη γνώριζε ο Πρωθυπουργός ότι θα έβγαιναν τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ παράλληλα με την ομιλία του στο Υπουργικό; Μα οι ημερομηνίες είναι γνωστές. Ή ο λογογράφος δεν νοιάστηκε καν ή κάποιος από το υπουργείο Οικονομικών δεν ενδιαφέρθηκε να ενημερώσει το Μαξίμου. Σε κάθε περίπτωση μοιάζει να μην υπάρχει η επικοινωνία που απαιτείται ώστε να γλιτώσει τον κ. Τσίπρα από τέτοιου είδους πολιτικές γκάφες.

Κατά τα άλλα και στον τομέα της διαπραγμάτευσης, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι έχουν σημειωθεί συγκλίσεις σε ό,τι αφορά «την ουσία των μέτρων και των αντισταθμιστικών μέτρων», αναγνωρίζοντας, παράλληλα, πως κυβέρνηση και ΔΝΤ, διατηρούν αντίθετες οπτικές γωνίες στα εργασιακά.

«Αυτή τη στιγμή συζητάμε με τους εταίρους για μία συνολική συμφωνία – όχι μία ‘“σπασμένη” συμφωνία μέχρι το 2018, μία άλλη για το 2019» και άλλη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και τα πρωτογενή πλεονάσματα, εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας, τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι μία συμφωνία «που θα πάει τη χώρα και την οικονομία και μετά το 2019».

Αρχής γενομένης από το 2019, θα υπάρξουν αλλαγές στη φορολογία, παραδέχθηκε ο κ. Τζανακόπουλος, οι οποίες, ναι μεν θα επιβαρύνουν κάποιες κοινωνικές ομάδες, αλλά θα ευνοήσουν κάποιες άλλες αντίστοιχα.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη της ελληνικής οικονομίας για σταθερότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την «πάγια μομφή» της κυβέρνησης κατά του ΔΝΤ για παράλογες απαιτήσεις. Αναγνώρισε ωστόσο πως και οι δύο πλευρές έκαναν υποχωρήσεις – η Αθήνα στους δημοσιονομικούς στόχους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε στο ζήτημα των αντισταθμιστικών. Άλλωστε, όπως είπε, αν επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα υπάρχει ανάγκη επιπρόσθετων μέτρων, προαναγγέλλοντας αλλαγή στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, μετά το 2018.

Εκτός από το ΔΝΤ, για το κλίμα της αβεβαιότητας η κυβέρνηση αποδίδει ευθύνες και στην αξιωματική αντιπολίτευση που την κατηγορεί ότι επέλεξε πολιτική «κινδυνολογίας και καταστροφολογίας» 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...