929
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα | Nick Paleologos / SOOC

Πυρ κατά βούληση από Μητσοτάκη σε Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2016, 10:32
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα
|Nick Paleologos / SOOC

Πυρ κατά βούληση από Μητσοτάκη σε Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2016, 10:32

Σίγουρος για τη νίκη τους στις επόμενες εκλογές, απόλυτα κάθετος για το θέμα του εκλογικού νόμου και σφοδρή επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Ετσι εμφανίστηκε το βράδυ της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκπομπή «Ενικός» στο Star Channel.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για όλους και για όλα. Για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει το Μαξίμου, για την αδυναμία του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του να προσελκύσουν επενδυτές και επενδύσεις που θα φέρουν πιο κοντά την ανάπτυξη, ενώ άφησε και να εννοηθεί –για ακόμη μία φορά- πως θα μειώσει τον ΦΠΑ, εάν και εφόσον κερδίσει τις εκλογές. Και, προφανώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο Brexit, το οποίο –αν μη τι άλλο- είναι το θέμα των ημερών.

Το βασικό μέρος της ομιλίας του στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ο κ. Μητσοτάκης το πέρασε ασχολούμενος με τον εκλογικό νόμο. Είναι, εξάλλου, το θέμα το οποίο απασχόλησε και τον Σταύρο Θεοδωράκη, νωρίτερα τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού.

«Εγώ, όταν με το καλό κερδίσουμε τις εκλογές, αμέσως μετά και εφόσον έχει ψηφιστεί η εγκληματική απλή αναλογική, θα ανοίξω θέμα εκλογικού νόμου να συζητηθεί σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «θα μπορούσε να είχε αλλάξει τον εκλογικό νόμο το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο του 2015 αλλά δεν τον έκανε γιατί τότε πίστευε ότι τον βόλευε».

Ενισχυμένη αναλογική, αλλά όχι ψήφος στα 17

Το τι δεν θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ξέραμε βέβαια. Το τι θέλει, όμως, το μάθαμε το βράδυ της Δευτέρας. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αποκάλυψε πως επιθυμεί ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σταθερότητα του πολιτικού συστήματος και του κοινοβουλευτικού βίου.

«Πάντα ήμουν υπέρμαχος της ενισχυμένης αναλογικής και πιστεύω στις σταθερές κυβερνήσεις, ενώ η απλή αναλογική δημιουργεί, πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει.  Η απλή αναλογική θα σήμαινε ότι το πρώτο κόμμα για να σχηματίσει κυβέρνηση, χρειάζεται τρεις κυβερνητικούς εταίρους. Ο κ. Τσίπρας τη θέλει για να βάλει φρένο στην προοπτική της ΝΔ. Δεν θα βρει 200 βουλευτές. Αν τη ψηφίσει, εγώ δεσμεύομαι ότι αμέσως θα ανοίξω συζήτηση εκλογικού νόμου για ένα πιο τολμηρό εκλογικό σύστημα», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, και υπενθύμισε ότι ο ίδιος πρότεινε την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών αλλά και να δοθεί η δυνατότητα ψήφου στους έλληνες εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους που ζουν στο εξωτερικό, προτάσεις που ο πρωθυπουργός δεν αποδέχτηκε.

Οσον αφορά το θέμα των 17αρηδων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως δεν πιστεύει ότι θα πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου και πως το καλύτερο είναι να παραμείνει το όριο στα 18, όπως είναι τώρα. «Γιατί όχι από τα 16; Παντού στον κόσμο με εξαίρεση τη Βόρεια Κορέα ψηφίζουν από τα 18. Σε ελάχιστες χώρες, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι δικτατορίες, υπάρχει ψήφος από τα 17. Η ενηλικίωση είναι στα 18. Γιατί αυτό να το αλλάξουμε; Μεταξύ της ψήφου στα 17 και της ψήφου των ομογενών, οι πολίτες, αν τους ρωτούσαμε, στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα διάλεγαν το δεύτερο», πρόσθεσε.

Επίθεση για την οικονομία

«Η κυβέρνηση αυτή έχει ιδεολογικό πρόβλημα με την επιχειρηματικότητα και το κέρδος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και από την πλευρά του προανήγγειλε ότι το Σεπτέμβριο θα ανακοινώσει συνολικό σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης. Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στο Μαξίμου για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί και θέλησε να αποτυπώσει την κατάσταση με μία γλαφυρή περιγραφή που έκανε. Κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι στην ομιλία του για «δίκαιη ανάπτυξη» δεν ανέφερε ούτε μία φορά τις λέξεις «επιχειρηματίας» και «επιχειρηματικότητα».

Επανέλαβε ότι ο ίδιος μιλάει για μια «συμφωνία αλήθειας» με τους πολίτες και προειδοποίησε ότι αν μειωθεί ο ΦΠΑ και κάποιοι επιχειρηματίες δεν κόβουν αποδείξεις, θα έχουν μετά αυστηρότερες συνέπειες.

Μάλιστα προασπίστηκε τη χρήση του πλαστικού χρήματος και των ηλεκτρονικών συναλλαγών, εξηγώντας ότι περιορίζουν τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή και τόνισε ότι το ζητούμενο για μπορέσουν κάποιοι από τους Έλληνες που μετανάστευσαν στον εξωτερικό να σκεφτούν να επιστρέψουν, είναι να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης.

Τι είπε για το Brexit

Το θέμα των ημερών δεν είναι άλλο από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ. Και, όπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε πάνω στο θέμα. «Η Ευρώπη πρέπει να κοιταχτεί στον καθρέφτη. Δεν μπορούμε να ζούμε μονίμως με το όραμα μιας Ευρώπης που μας γλιτώνει από τον πόλεμο. Η Ευρώπη είναι τραυματισμένη από τον λαϊκισμό».

Μεταγραφή Βενιζέλου και Λοβέρδου

Και μπορεί να έχουμε μπει στο καλοκαίρι, κάτι που σημαίνει πως οι ομάδες σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ ετοιμάζονται για μεταγραφές, αλλά ο κ. Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να κάνει το ίδιο. Κληθείς να σχολιάσει πρόταση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για ένταξη στη ΝΔ στελεχών όπως π.χ. ο Βαγγέλης Βενιζέλος ή ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως ανήκουν σε άλλο κόμμα. «Δεν έχω πρόθεση να κινηθώ σε λογική μεταγραφών. Με ενδιαφέρει να πω τέσσερα ονόματα που δεν τα έχετε ακούσει ποτέ», συμπλήρωσε, ενώ μετά από σχετική ερώτηση είπε ότι οι σχέσεις του και με τον Κώστα Καραμανλή και με τον Αντώνη Σαμαρά είναι άριστες.

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος, και ειδικότερα την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, εξέφρασε τη διαφωνία του ενώ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για εκλογή από το λαό εφόσον δεν καταφέρει να εκλεγεί Πρόεδρος από τη Βουλή.

Για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών υπενθύμισε ότι πρόκειται για πρόταση που εκείνος έχει καταθέσει και πως θα μπορούσαν να μειωθούν στους 250, απόφαση που δεν χρειάζεται αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σχετικά με τη μείωση των μισθών του βουλευτών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ήδη έχουν περικοπεί κατά 40% και πως δεν θα είχε αντίρρηση για λόγους πολιτικού συμβολισμού για περαιτέρω μείωσή τους «αλλά να είμαστε προσεκτικοί αν θέλουμε βουλευτές που πληρώνονται καλά ή όχι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...