1119
Λουλούδια και συνθήματα έξω από τη Βουλή | Λιάκος Γιάννης / INTIMENEWS

Πρωτομαγιά με «ντου» Λαφαζάνη στο Χίλτον και πορεία ΠΑΜΕ στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 1 Μαΐου 2017, 15:47
Λουλούδια και συνθήματα έξω από τη Βουλή
|Λιάκος Γιάννης / INTIMENEWS

Πρωτομαγιά με «ντου» Λαφαζάνη στο Χίλτον και πορεία ΠΑΜΕ στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 1 Μαΐου 2017, 15:47

Οπως συμβαίνει κάθε χρόνο, οι εργαζόμενοι και εφέτος διαδήλωσαν ενάντια στην καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων, αλλά και φώναξαν κατά των νέων «βάναυσων» -όπως τα χαρακτήρισαν- μέτρων που ετοιμάζεται να συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές. Δείτε φωτογραφίες του intime με τον φακό των Γιάννη Λιάκου, Κώστα Μπαμπούκα, Κώστα Μπαλτά.

Αναμφίβολα, η πιο επεισοδιακή στιγμή του εορτασμού της εργατικής πρωτομαγιάς ήταν η στιγμή κατά την οποία ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, η Νάντια Βαλαβάνη και άλλα μέλη της ΛΑΕ προσπάθησαν να μπουν στο Χίλτον, αλλά τους σταμάτησαν τα ΜΑΤ.

Η πορεία της ΛΑΕ καθώς και το μπλοκ παλαιστινιακών φορέων ξεκίνησε από το κέντρο, με προορισμό την πρεσβεία του Ισραήλ.

Ο κ. Λαφαζάνης, σε δηλώσεις του, επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας «από εδώ κυβερνάται η χώρα, όχι από το Μαξίμου. Από το Χίλτον κυβερνούν τη χώρα. Είναι μία χούντα, μία δικτατορία. Το Χίλτον πρέπει να αποδοθεί στον ελληνικό λαό και όχι στην Τρόικα. Εδώ η Τρόικα επιβάλλει στην προδοτική κυβέρνηση το 4ο Μνημόνιο. Θα είναι η καταστροφή της χώρας».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΛΑΕ δήλωσε: «Τιμάμε την Πρωτομαγιά του 2017 με αγώνες. Δυστυχώς η Πρωτομαγιά του 2017 βρίσκει τη χώρα μας κάτω από μια σκληρή μνημονιακή κατοχή. Δυστυχώς η χώρα μας κυβερνάται από το Χίλτον. Η κυβέρνηση την οδηγεί στο 4ο και πιο καταστροφικό μνημόνιο. Το μήνυμα είναι να ενωθούμε και να εξεγερθούμε για την κοινωνική απελευθέρωση».

Αντίστοιχα, η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ήταν μαζική, με πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών να φωνάζει «παρών». Κατά τη διάρκεια της πορείας είχαν κλείσει η Βασιλίσσης Σοφίας, η Πανεπιστημίου, η Σταδίου, η Ακαδημίας, η Αμαλίας, η Οθωνος και η Φιλελλήνων.

Στο μήνυμά του ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κάλεσε τους πολίτες να ξεκινήσουν με αφετηρία την Πρωτομαγιά νέες μεγάλες δυναμικές κινητοποιήσεις για να «πάρουμε πίσω όλα όσα μας έκλεψαν την περίοδο της κρίσης, για να καταργήσουμε όλους τους αντεργατικούς αντιλαϊκούς νόμους, για να αποδεσμεύσουμε τη χώρα μας από τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, για να διαγράψουμε μονομερώς αυτό το χρέος και βεβαίως για να ανοίξουμε τον δρόμο της κοινωνκοποίησης της οργάνωσης της παραγωγής, των υπηρεσιών, όλης της οικονομίας με κεντρικά επεξεργασμένο επιστημονικό σχέδιο έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ευημερία του λαού μας πραγματικά, ενάντια σε πολέμους, με ειρήνη, με την εργατική τάξη, τον λαό στην εξουσία. Αυτός ο δρόμος και μπορεί και πρέπει να ανοίξει από σήμερα, από εδώ και πέρα, κάθε μέρα, κάθε ώρα».

Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή. Στις ομιλίες που έγιναν, επισημάνθηκε πως η φετινή απεργία της Πρωτομαγιάς αποκτά ιδιαίτερα αγωνιστικά χαρακτηριστικά, με δεδομένο το γεγονός ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση νέα μνημονιακά μέτρα. «Μέτρα που θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την ανεργία και τη φτωχοποίηση της πλειοψηφίας των πολιτών. Στις βάρβαρες και αδιέξοδες πολιτικές, η απάντηση των εργαζομένων είναι ξεκάθαρη, ενωτική και αγωνιστική», τόνισαν οι συνδικαλιστές, οι οποίοι εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους και στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Nωρίτερα, αντιπροσωπείες της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας κατέθεσαν στεφάνι μνήμης και τιμής στον χώρο των εκτελεσθέντων στην Καισαριανή και στο μνημείο του Σταύρου Καλλέργη.

Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για την Πρωτομαγιά

«Εκατόν τριανταένα χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο, οι αγώνες της εργατικής τάξης για εργασιακά δικαιώματα και κοινωνική δικαιοσύνη παραμένουν πάντα επίκαιροι», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη σημερινή μέρα. Σημειώνει πως «σήμερα, που η κυριαρχία των αγορών και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιτίθενται με σφοδρότητα στα εργασιακά δικαιώματα ακυρώνοντας στην πράξη κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα, η Εργατική Πρωτομαγιά αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία». Προσθέτει ότι «η κυβέρνηση έδωσε μια τεράστια μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων για την ύπαρξη και τη διεύρυνση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου στην Ελλάδα. Μάχη που, όπως σημειώνει – στην περίπτωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχει θετική έκβαση και συνεχίζεται».

«Τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων διασφαλίζονται με μεταρρυθμίσεις και αλήθεια ,που θα φέρουν νέες δουλειές και ευκαιρίες, πρωτίστως για τη νέα γενιά», τονίζει στο μήνυμά της για την Εργατική Πρωτομαγιά η Νέα Δημοκρατία. Σημειώνει πως “η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για «ανικανότητα» που «έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με αποτέλεσμα – όπως σημειώνει – ο φετινός εορτασμός να συμπέσει ουσιαστικά με το τέταρτο Μνημόνιο που έχει την υπογραφή των κ. Τσίπρα – Καμμένου”. Προσθέτει μάλιστα ότι «η συγκυβέρνηση από τότε που ανέλαβε την εξουσία, επιφυλάσσει διαρκώς δυσάρεστες εκπλήξεις καθώς αδυνατεί να διασφαλίσει μια υποτυπώδη κανονικότητα για τους ανθρώπους του μόχθου, αλλά και για ολόκληρο τον ελληνικό λαό».

«Η σημερινή μέρα είναι σταθμός και αφετηρία μνήμης για τα δικαιώματα των εργαζόμενων, τους αγώνες και τις κατακτήσεις τους», αναφέρει μεταξύ άλλων σε δήλωσή της η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Απευθυνόμενη σε όσους θεωρούν ότι η επιμονή στη λιτότητα είναι η μόνη απάντηση στο δημοσιονομικό αδιέξοδο, η Φώφη Γεννηματά σημειώνει πως «οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αγωνιστούμε ξανά για την πλήρη εργασία, τους αξιοπρεπείς μισθούς, τη ριζική αντιμετώπιση της ανεργίας, την κοινωνική προστασία. Μόνο έτσι θα ανακόψουμε τον λαϊκισμό και τις ακροδεξιές φωνές που τρέφονται από την ανασφάλεια και τρέφουν με τη σειρά τους τον διχασμό».

Μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, εξέφρασε την ελπίδα «η Πρωτομαγιά του 2017 να αποτελέσει πραγματική αφετηρία νέων μεγάλων δυναμικών εργατικών λαϊκών αγώνων, ανασύνταξης του κινήματος για να πάρουμε πίσω όλα όσα μας έκλεψαν την περίοδο της κρίσης».

«Ο αγώνας για τη διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος, είναι το μήνυμα του φετινού εορτασμού της Πρωτομαγιάς», υπογράμμισαν οι ΑΝΕΛ. Με αφορμή τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, οι ΑΝΕΛ δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με στόχο την επιστροφή στην ανάπτυξη και την οικονομική σταθερότητα και για τη δραστική αντιμετώπιση της ανεργίας.

«Ενα θα έπρεπε να είναι το αίτημα: Ενα νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα απεγκλωβίσει την Ελλάδα από την κρίση. Ένα σύστημα συντάξεων, πρωτίστως για τις νέες γενιές», αναφέρει, μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

«Κορυφαία και συμβολική ημέρα», που «αντικατοπτρίζει τη στήριξη όλων μας στον εργαζόμενο και μοχθούντα βιοπαλαιστή», χαρακτηρίζει η Ενωση Κεντρώων την εργατική Πρωτομαγιά. «Η Πρωτομαγιά σημαίνει κάτι πολύ παραπάνω, σημαίνει πρόσκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους για να μπει η χώρα σε πορεία ανάπτυξης και να βγει από τα μνημόνια και την κρίση», προσθέτει στην ανακοίνωσή της.

«Η φετινή εργατική Πρωτομαγιά αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μία περίοδο που κυριαρχεί η δογματική λιτότητα, η συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων και η αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους», τονίζει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανεργία, σημειώνει πως «η αντιμετώπιση της ανεργίας δεν είναι απλά μια κοινωνική αναγκαιότητα αλλά μια εθνική πολιτική προτεραιότητα. Για αυτό η μόνη λύση είναι η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, ώστε να ασκηθούν προοδευτικές πολιτικές χωρίς λαϊκισμούς, υπέρ των εργαζομένων και της κοινωνίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...