799
Στιγμιότυπο από άφιξη προσφύγων στη Λέσβο τον περασμένο Νοέμβριο. Τέτοιες εικόνες είναι πιθανό να ξαναζήσουμε... | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Οι πρόσφυγες βρίσκουν (ξανά) ανοιχτές τις πόρτες για το Αιγαίο

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2016, 11:07
Στιγμιότυπο από άφιξη προσφύγων στη Λέσβο τον περασμένο Νοέμβριο. Τέτοιες εικόνες είναι πιθανό να ξαναζήσουμε...
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Οι πρόσφυγες βρίσκουν (ξανά) ανοιχτές τις πόρτες για το Αιγαίο

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2016, 11:07

Η τάση των τελευταίων εβδομάδων με μικρή αλλά σταθερή αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου συνεχίζεται, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι μόνο τη Δευτέρα έχουν φτάσει 300 άτομα στη Λέσβο, την Κω και την Χίο, όπου μάλιστα διογκώνεται η δυσαρέσκεια από την κατάσταση και μεταξύ των μεταναστών και μεταξύ των κατοίκων.

Η «Καθημερινή» αναφέρει ότι οι υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης στα νησιά κατέγραψαν μόνο τη Δευτέρα 29 Αυγούστου 176 άτομα που αποβιβάστηκαν στη Λέσβο, 89 στη Χίο και άλλα 50 στην Κω.

Στα επίσημα δελτία από το Συντονιστικό για το Μεταναστευτικό που καταγράφουν την κατάσταση ως τις 08:00 της Δευτέρας έγινε λόγος για 124 αφίξεις στη Λέσβο και 25 στη Κάλυμνο. Δεν καταγράφηκαν αφίξεις στα άλλα νησιά του Αιγαίου.

Εν τω μεταξύ οι φιλοξενούμενοι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, πάντα σύμφωνα με το δελτίο, είναι 11.690 σε χώρους με χωρητικότητα 7.450 ατόμων.

Η αύξηση των ροών έρχεται τη χρονική στιγμή που τα μηνύματα από την Αγκυρα δείχνουν ότι η συμφωνία του περασμένου Μαρτίου είναι πρακτικά στον αέρα αν δεν οδεύει προς την οριστική κατάργηση – αν και για πολλούς δεν λειτούργησε ποτέ όπως συμφωνήθηκε.

Η «Καθημερινή» αναφέρει ακόμη ότι κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν κατ’ ιδίαν και αυτά την ανησυχία τους για την πιθανότητα να υπάρξει νέο κύμα, αλλά και για τη δυνατότητα του υφιστάμενου μηχανισμού να αντεπεξέλθει στη φιλοξενία περισσότερων ανθρώπων. (Σήμερα Δευτέρα οι διαμένοντες σε κέντρα σε όλη τη χώρα είναι επισήμως 58.483).

Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου κάνει λόγο για «παρατηρήσιμη αύξηση που καθιστά αναγκαία την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών».

Παρά ταύτα, η πίεση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δεν αναμένεται να αποσυμφορηθεί άμεσα, καθώς τα νέα κέντρα φιλοξενίας θα είναι σταδιακά έτοιμα έως τα Χριστούγεννα, αν και αρχικά προβλεπόταν η ολοκλήρωση της διαδικασίας έως τον Σεπτέμβριο.

Η κατάσταση σε κάποιους από αυτούς τους χώρους είναι πολύ δύσκολη από πλευράς συνθηκών υγιεινής, όπως διαπίστωσαν κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ που πραγματοποίησαν ελέγχους αυτοψίας στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, διαπιστώθηκε περιορισμένης έκτασης συσσώρευση στάσιμων υδάτων στο ισόγειο του χώρου εξαιτίας βλάβης του υδραυλικού δικτύου στο χώρο εγκαταστάσεων, καθώς επίσης εκτεταμένη συσσώρευση στάσιμων υδάτων-λυμάτων που οφείλεται σε βλάβη του αποχετευτικού συστήματος. Το Κέντρο συνιστά την πλήρη αποκατάσταση των βλαβών ενώ τονίζει ότι η «μη εφαρμογή των συστάσεων αυτών θα εγκυμονούσε κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία».

Ανησυχία και στην αντιπολίτευση

Προβληματισμοί για την κατάσταση με το Προσφυγικό έχουν διατυπωθεί και από στελέχη της αντιπολίτευσης, ενώ δεν είναι τυχαία η συνάντηση που είχαν πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Στο ίδιο πλαίσιο, αλλά από την πλευρά της Ευρώπης, έρχονται, μεταξύ άλλων, οι δηλώσεις του καγκελάριου της Αυστρίας και αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν. «Μακροπρόθεσμα δεν γίνεται να συλλέγουμε σε ελληνικά νησιά όλους εκείνους που προτίθενται σε φυγή», υπογράμμισε σε συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα «Kleine Zeitung».

Προσθέτει δε ότι «δεν μπορούμε να κατασκευάζουμε ένα “φρούριο Ευρώπη” και να παραβλέπουμε το τι συμβαίνει στα σύνορά μας, για το οποίο φέρουμε και εμείς ευθύνη. Θα προσπαθήσουμε να φθάσουν ταχύτερα τα προγράμματα βοήθειας και τα κέντρα υποδοχής στη Βόρεια Αφρική».

Παράλληλα, εντός των επόμενων εβδομάδων 200 αξιωματικοί της Europol θα επισκεφθούν το Αιγαίο για να ελέγξουν αν υπάρχουν τζιχαντιστές ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο. Πρόκειται για την υλοποίηση ανακοινώσεων που είχαν γίνει από την ευρωπαϊκή αστυνομία από τον περασμένο Μάιο.

Απογοήτευση και οργή στη Χίο

Εν τω μεταξύ καταστάσεις αυξανόμενης έντασης, που κατέληξαν σε ένα… σφαγμένο λαγό στην εξώπορτα της κουζίνας του camp των προσφύγων στο Χαλκιό της Χίου, καταγράφει ρεπορτάζ των Financial Times από τη Χίο. Το μήνυμα των επιθέσεων ήταν σαφές, όπως το καταγράφει η εφημερίδα: η κουζίνα δεν είναι ευπρόσδεκτη.

Ντόπιοι και μετανάστες είναι όλο και περισσότερο ανήσυχοι, γράφει από το νησί ο Αλεξ Μπάρκερ και μεταφέρει τα λόγια ενός βάσκου υπευθύνου της κουζίνας για τους πρόσφυγες π ου λέει ότι «πολλοί από το χωριό μας μισούν». Λέει σχετικά: «Αρχικά, οι Ελληνες βοηθούσαν, δεν είναι φασίστες ή τίποτα τέτοιο. Τώρα πια δεν είναι με τους πρόσφυγες, είναι εναντίον τους».

Το ρεπορτάζ μιλά για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, τις αργές διαδικασίες και το καφκικό πλαίσιο κανόνων που το μόνο που επιδιώκουν είναι να αποθαρρύνουν και άλλους μετανάστες και πρόσφυγες από το να έλθουν στο νησί ή στην Ελλάδα. Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και η απόσυρση από τη Χίο των τούρκων αστυνομικών όχι μόνο αύξησαν τους αριθμούς όσων έρχονται στην Ελλάδα, αλλά πάγωσαν και άλλες σχετικές διαδικασίες. «Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε [ενν. στην Τουρκία] ούτε όσους έχουν διαπράξει εγκλήματα», υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος της Χίου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πολλοί πρόσφυγες προσπαθούν να φύγουν με κάθε μέσο στην Αθήνα. Λίγοι τα καταφέρνουν -τους εντοπίζουν συχνά στα φέρι της γραμμής- και χάνουν τα λεφτά τους, αλλά δεν το βάζουν κάτω. «Αν πάω στην Αθήνα θα μπορέσω από εκεί να περπατήσω ως την Αυστρία», λέει στους FT ένας από τους απελπισμένους κρατούμενους στη Χίο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...